Σφοδρή αναμένεται να είναι η σύγκρουση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έως τις κάλπες όπως επιβεβαιώθηκε μετά και την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Οι προτάσεις του για μια άλλη Ελλάδα, το σχέδιο που παρουσίασε για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, αλλά και οι εξαγγελίες που έκανε σε μια προσπάθεια να αποτελέσει το αντίβαρο στις υποσχέσεις Τσίπρα, δημιουργούν μια νέα πραγματικότητα.
Μια πραγματικότητα που, όμως, λίγο – πολύ όλοι είχαν καταλάβει. Ότι δηλαδή οι όροι με τους οποίους θα παιχτεί η προεκλογική περίοδος και η μάχη για την επικράτηση στις κάλπες, θα είναι εξαιρετικά σκληρή.
Από τη μια η κυβέρνηση, όπως έδειξε και με την αντίδρασή της στην ομιλία Μητσοτάκη, θα παίξει το χαρτί του… νεοφιλελευθερισμού. Θα στοχοποιήσει τη Νέα Δημοκρατία με όρους ιδεολογικούς λέγοντας ότι είναι άμεσος εκφραστής νεοφιλελεύθερων ιδεών οι οποίες θα φέρουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ξανά στην Ελλάδα.
Επαναφέροντας τη συζήτηση στο παρελθόν, ο ΣΥΡΙΖΑ θα μιλήσει για το όραμα του Μητσοτάκη να ιδιωτικοποιήσει τα πάντα. Θα αναφέρεται συχνά στο «μοντέλο Πινοσέτ», στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, στην εκχώρηση του ασφαλιστικού σε ιδιώτες, στην περικοπή κοινωνικών επιδομάτων.
Τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης θα επιχειρήσουν να πείσουν τους πολίτες ότι η έλευση της ΝΔ στην εξουσία θα φέρει ανισοκατανομή των βαρών, ότι θα φτωχοποιηθούν περισσότερο οι Ελληνες πολίτες και κυρίως οι μη έχοντες.
Λες και δεν έχουν περάσει 3,5 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, θα παίξουν το χαρτί που έπαιξαν για να ανέλθουν στην εξουσία. Ότι δηλαδή η ΝΔ είναι ο εκπρόσωπος των συμφερόντων κι ότι δεν ενδιαφέρεται για τους Ελληνες που δεν είναι προνομιούχοι.
Με… επιστροφή στο παρελθόν, λοιπόν, θα επιχειρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση να αποδομήσει την παρουσία του Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Σε μια λογική που δείχνει ότι στο Μαξίμου νομίζουν ότι είναι αυτοί στην αντιπολίτευση ή ότι έχουν αποδεχθεί την ήττα τους (με βάση και τις δημοσκοπήσεις) και προετοιμάζονται για την σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή που θα ακολουθήσουν μετά τις κάλπες. Αλλωστε, το πολιτικό σκηνικό ενδεχομένως να μην είναι τόσο «καθαρό» με δεδομένο ότι υπάρχουν και οι προεδρικές εκλογές στις αρχές του 2020.
Τι θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν φανερό χθες ότι θέλησε να δείξει στους πολίτες πως πιστεύει αυτά που λέει. Το γεγονός ότι δεν διάβαζε το κείμενο, οι κινήσεις του, ο τόνος της φωνής του και η εικόνα ενός γεμάτου Βελλιδείου που συνεχώς χειροκροτούσε, δείχνει την πρόθεση της ΝΔ να γυρίσει σελίδα. Να δείξει στον ελληνικό λαό ότι θα εφαρμόσει αυτά που υπόσχεται και δεν θα επιστρέψει στα λάθη του παρελθόντος.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ θέλει να πάει τη συζήτηση στο επίπεδο των μεταρρυθμίσεων, να εμφανιστεί δηλαδή εγγυητής των μεγάλων αλλαγών που πρέπει να γίνουν στην οικονομία, το πολιτικό σύστημα, την κοινωνία.
Καθόλου τυχαίες δεν είναι οι αναφορές του τόσο στα οικονομικά ζητήματα όπως η ενίσχυση της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας όσο και στα υπόλοιπα καυτά ζητήματα όπως τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, το τέλος της ανομίας, η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από το λαό. Και φυσικά οι φοροελαφρύνσεις και οι μειώσεις εισφορών, με έμφαση και στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την κρίση, δείχνει τη διάθεση της ΝΔ να «ανοίξει» την οικονομία, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για περισσότερες επενδύσεις και περισσότερες δουλειές.
Τέλος, η ΝΔ θα παίξει και το χαρτί του «Μακεδονικού» ανεβάζοντας το θέμα συνεχώς γιατί πιστεύει ότι πλήττεται η κυβέρνηση. Δεν είναι τυχαία η μακροσκελής αναφορά του κ. Μητσοτάκη και η κατηγορηματική του δέσμευση ότι δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία.
Είναι σίγουρο, όπως λένε πολιτικοί αναλυτές, ότι η κατάσταση θα «ξεφύγει» σε πολιτικό επίπεδο και θα γίνουν πολλά χτυπήματα κάτω από τη μέση. Τα fake news του ΑΠΕ και το φιάσκο της κυβέρνησης, αλλά και συμπεριφορές όπως αυτή του Π. Πολάκη που στοχοποίησε τον καθηγητή Κ. Συνολάκη, δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα πάει την επικοινωνιακή αντεπίθεση σε πιο ακραία επίπεδα. Η αρένα της πολιτικής αναμένεται να γεμίσει με υποψήφια θύματα, κάτι που θα φανεί και τις επόμενες εβδομάδες.
Αλλωστε, η απόφαση κάποιων να επαναφέρουν στο προσκήνιο τα δάνεια των κομμάτων που είχαν μπει στο αρχείο, δείχνει ότι έρχεται πολιτική σύγκρουση άνευ προηγουμένου.