Πέντε χρόνια από την άγρια δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον Χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά και η δίκη ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί. Κάθε χρόνο στη μνήμη του 24χρονου μουσικού και αντιφασίστα διοργανώνονται εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, όμως αυτή που θα γίνει αύριο στις 17.30 θα έχει μια ιδιαιτερότητα. Ότι μόλις πριν από λίγες ώρες στέλεχος της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε άγριο ξυλοδαρμό από δύο άνδρες με μαύρα, «δείχνοντας» στελέχη της Χρυσής Αυγής.
Τα πνεύματα είναι τεταμένα, γι’ αυτό και η Αστυνομία βρίσκεται επί ποδός για την πορεία αλλά και για έναν ακόμη λόγο.
Για πρώτη φορά φέτος η πορεία μνήμης, που έχει τη στήριξη της οικογένειας και φίλων του 34χρονου μουσικού, θα καταλήξει στα γραφεία της Χρυσής Αυγής.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύουν τα Νέα, επί ποδός τίθενται περισσότεροι από 1.000 αστυνομικοί, οι οποίοι αναμένεται να διατεθούν σε όλο το μήκος της διαδρομής από το σημείο της δολοφονίας του μουσικού στην πρώην οδό Παναγή Τσαλδάρη, νυν Παύλου Φύσσα, μέχρι τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά.
Προηγήθηκαν (το απόγευμα του Σαββάτου) μία αντιρατσιστική πορεία από την Ομόνοια μέχρι τη Βουλή και δύο συναυλίες – η μία στην Πλατεία Συντάγματος και η άλλη, με βασικό σύνθημα «Σιγά μη φοβηθώ», στον χώρο των Λιπασμάτων του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας. Τα έσοδα από τη δεύτερη συναυλία θα διατεθούν για την κάλυψη των εξόδων της πολιτικής αγωγής στην εν εξελίξει (για τέταρτη χρονιά) δίκη της Χρυσής Αυγής.
Ξυλοδαρμός
Προηγήθηκε επίσης η σοβαρή καταγγελία 28χρονου μέλους του ΣΥΡΙΖΑ Σαλαμίνας ότι ξυλοκοπήθηκε από ομάδα μαυροντυμένων στο Πέραμα, ενώ ο ίδιος κατευθυνόταν στα Λιπάσματα Δραπετσώνας για τη συναυλία. Την άγρια επίθεση διερευνά η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πειραιά ενώ σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «επίθεση φασιστών» που «δείχνει το αποτρόπαιο πρόσωπο της νεοναζιστικής βίας». Σύμφωνα με την ΚΕΕΡΦΑ Πειραιά (Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή) «επιτέθηκαν στον Βαγγέλη Παπαμιχαήλ, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Σαλαμίνας και της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, λίγα λεπτά μετά την αποβίβασή του από το καραβάκι που ερχόταν από τη Σαλαμίνα. Τρία με τέσσερα άτομα τον χτύπησαν στο κεφάλι, τον έριξαν στο έδαφος και στη συνέχεια άρχισαν να τον χτυπούν με κλωτσιές στο κεφάλι και σε όλο του το σώμα. Τον άφησαν αιμόφυρτο. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε με μώλωπες, μαυρισμένο μάτι και κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις στο Κρατικό Νίκαιας. Πέντε χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να στηθούν ξανά τάγματα εφόδου στις γειτονιές του Πειραιά».
Στο μεταξύ κοινή δήλωση δημοσιοποίησαν ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης και οι δήμαρχοι Πειραιά Γιάννης Μώραλης, Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης, Κερατσινίου – Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος, Κορυδαλλού Σταύρος Κασσιμάτης και Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης.
«Πέρασαν πέντε χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τη νεοναζιστική οργάνωση και τα στελέχη της Χρυσής Αυγής στο κέντρο του Κερατσινίου, μιας πόλης με εργατική και δημοκρατική παράδοση. Χρειάστηκαν σχεδόν δύο χρόνια για να ξεκινήσει η δίκη και έως σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί, αγγίζοντας τα όρια της αρνησιδικίας και υπονομεύοντας την ίδια την έννοια της δικαιοσύνης» επισημαίνουν ο αντιπεριφερειάρχης και οι έξι δήμαρχοι και προσθέτουν: «Οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί κυκλοφορούν ελεύθεροι και συνεχίζουν να απειλούν και να δηλητηριάζουν τη δημοκρατία και τις θεσμικές λειτουργίες της. Την ίδια στιγμή, οι εξελίξεις στην Ευρώπη δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας και εφησυχασμού (…) Στην Ελλάδα της κρίσης που δοκιμάζεται η κοινωνική συνοχή, η επανεμφάνιση του φασισμού, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του εθνικισμού δεν συνιστά ένα μακρινό ενδεχόμενο, μια αόρατη απειλή (…) Η Αυτοδιοίκηση ως θεσμός της δημοκρατίας και της συμμετοχής, καλείται να αξιοποιήσει την άμεση σχέση της με την κοινωνία, κρατώντας ζωντανή την συλλογική ιστορική μνήμη».
Κάλεσμα από την οικογένεια και τους φίλους
Να στηρίξουν με την παρουσία τους την κεντρική πορεία στο Κερατσίνι καλούν τους πολίτες η οικογένεια και οι στενοί φίλοι του Παύλου Φύσσα. Στο μήνυμά τους αναφέρουν ότι «Ο Παύλος στάθηκε όρθιος και κοίταξε “το Τέρας” στα μάτια, αποδεικνύοντας ότι ο φόβος και η ελευθερία είναι έννοιες που δεν συμβαδίζουν».
Η οικογένεια ελπίζει σε απόδοση δικαιοσύνης και περιμένει μεταξύ άλλων την εξέταση των μαρτύρων υπεράσπισης (πάνω από 200) και τις απολογίες των κατηγορουμένων: «Καθώς η διαδικασία σε λίγους μήνες φτάνει στις απολογίες και στη συνέχεια μετά την πρόταση της Εισαγγελέως και τις αγορεύσεις, στην έκδοση της απόφασης, η ηγεσία και τα μέλη της συμμορίας καλούνται να απαντήσουν σε δεκάδες στοιχείων που αποδεικνύουν τον εγκληματικό χαρακτήρα της οργάνωσης (…) Ο Πειραιάς αποτελεί για αυτούς το τελευταίο τους προπύργιο». Οπως σημειώνουν, το ορμητήριο της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά είναι δίπλα στο αστυνομικό τμήμα:
«Η κοινωνία του Πειραιά, του Κερατσινίου, της Νίκαιας, του Κορυδαλλού, του Περάματος λειτούργησε και λειτουργεί σαν δοκιμαστικός σωλήνας για το πείραμα του μοντέρνου εκφασισμού από τους νεοναζί και τους υποστηρικτές τους».