Την ίδια στιγμή που ο Ζόραν Ζάεφ συνεχίσει την προκλητική προεκλογική του εκστρατεία ενόψει του δημοψηφίσματος σε δύο λιγότερο από δύο εβδομάδες, στην Ελλάδα η πολιτική σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ θα μοιάζει με νέο… μακεδονικό αγώνα.

Οι παρουσίες των κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη και η χρησιμοποίηση κατά κόρον τη συμφωνίας των Πρεσπών ως κεντρικό προεκλογικό θέμα, δείχνει τις προθέσεις των δύο κομμάτων.

Μπορεί η οικονομία, και κυρίως η υπόθεση των συντάξεων, να καίνε τις τσέπες των ελλήνων πολιτών, ωστόσο φαίνεται ότι για το Μακεδονικό βγήκαν ήδη τα μαχαίρια.

Όχι μόνο μεταξύ των δύο αρχηγών των κομμάτων ή του Πάνου Καμμένου, αλλά και μεταξύ των επικοινωνιακών διαύλων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, κυρίως στο διαδίκτυο.

Αυτό που γίνεται στα social media γύρω από την υπόθεση των Σκοπίων δεν έχει προηγούμενο. Και προβληματίζει όλους εκείνους που θα ήθελαν να επικρατήσει η σύνεση, να υπάρχει πολιτική ψυχραιμία και να μην εκτραπεί η συζήτηση σε πεδία που τελικά θα οδηγήσουν στον απόλυτο διχασμό.

Η μεγάλη αποτυχία για την Ελλάδα ήταν πως συνέβη αυτό που όλοι φοβήθηκαν από την αρχή. Ότι δηλαδή ένα θέμα που αφορά την γειτονική χώρα μετατράπηκε σε ελληνικό εσωτερικό πρόβλημα που προκαλεί εμφύλιο σπαραγμό.

Εξελίξεις

Και στην περίπτωση του Μακεδονικού Τσίπρας και Μητσοτάκης βρίσκονται σε εντελώς διαφορετικούς κόσμους. Ο πρώτος αποθεώνει τη συμφωνία των Πρεσπών και την θεωρεί ιστορική ευκαιρία. Ο δεύτερος την καταδικάζει απερίφραστα κι επιμένει ότι δεν θα την ψηφίσει, στέλνοντας μηνύματα τόσο στα Σκόπια όσο και σε ΗΠΑ και Ευρώπη που θέλουν όσο τίποτε να ολοκληρωθεί η «βάφτιση» της γειτονικής χώρας.

Με όλα τα χαρτιά των κομμάτων να έχουν πέσει στο τραπέζι, δεν αποκλείεται να υπάρξουν σοβαρές πολιτικές εξελίξεις, νωρίτερα από τον Μάιο όπου οι περισσότεροι περιμένουν να στηθούν κάλπες για νέα Βουλή.

Αν και μέχρι πρότινος η πλειοψηφία στοιχημάτιζε σε εκλογές τον Μάιο ή στη λήξη της τετραετίας, τώρα πολλοί δεν αποκλείουν διαφορετικές σκέψεις, ανάλογα με το πότε θα έρθει η συμφωνία για κύρωση στη Βουλή. Σύμφωνα με τον Νίκο Βούτση αυτό θα γίνει Ιανουάριο ή Φεβρουάριο με το Μαξίμου να μετράει από τώρα τα… κουκιά για να δει αν βγαίνουν ώστε να ψηφιστεί η συμφωνία.

Αν υποθέσουμε ότι οι ΑΝΕΛ επιμένουν στη θέση τους και δεν ψηφίσουν, πλην της συνεργαζόμενης Κ. Παπακώστα, η κυβέρνηση αναζητά στήριξη από άλλα κόμματα.

Με την πόλωση για το Μακεδονικό να βρίσκεται στο ζενίθ πολύ δύσκολο θα υπάρξουν βουλευτές άλλων κομμάτων που θα ψηφίσουν τη συμφωνία, κάτι που ενδεχομένως να οδηγήσει σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Υπάρχει, πάντως, κι ένα δεύτερο σενάριο, αυτό της ηρωϊκής εξόδου της κυβέρνησης με αφορμή τις συντάξεις. Αν δηλαδή στις αρχές Νοεμβρίου δεν πετύχει συμφωνία με τους δανειστές για ακύρωση ή για μια πολύμηνη αναβολή του μέτρου των περικοπών, τότε θα μπορούσε ο πρωθυπουργός να το κάνει… Κούγκι και να καταγγείλει την τρόικα προκηρύσσοντας εκλογές.

Προετοιμασίες

Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν, πάντως, ξεκινήσει προετοιμασίες για κάλπες με τον Πάνο Σκουρλέτη να προσπαθεί να μαζέψει τις διαλυμένες κομματικές οργανώσεις.

Στο Μαξίμου προσπαθούν να φτιάξουν ένα επικοινωνιακό αφήγημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανατρέπει τη διαφορά με τη ΝΔ. Γι’ αυτό και βγήκαν στη δημοσιότητα σειρά δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι κλείνει η ψαλίδα ή ότι ο κόσμος υποδέχθηκε με ενθουσιασμό τις εξαγγελίες Τσίπρα.

Σε κάθε περίπτωση, οι συντάξεις ή η αντιπαράθεση για τα οικονομικά μέτρα και το οικονομικό μοντέλο που πρέπει να ακολουθηθεί μπορεί να είναι η πολιτική βόμβα που θα μας ακολουθεί μέχρι τις εκλογές. Όμως, ο πυροκροτητής είναι το Μακεδονικό, ειδικά από τη στιγμή που ο Ζόραν Ζάεφ συνεχίζει να προκαλεί μιλώντας για μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα και ξεχνώντας εντελώς τις Πρέσπες και τις υποσχέσεις που έδωσε.

Οι συνεχείς παρεμβάσεις του προκαλούν την οργή μεγάλου μέρους της ελληνικής κοινωνίας ενώ και στο Μαξίμου δεν αισθάνονται άνετα με τα όσα λέει ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας. Στην κυβέρνηση θα ήθελαν να περάσει το δημοψήφισμα και οι επόμενοι μήνες με χαμηλούς τόνους, όμως, η ανάγκη του Ζάεφ να συσπειρώσει τους οπαδούς του «ναι» έχει ανατρέψει όλους τους σχεδιασμούς.

Πάντως, όσο περνούν οι ημέρες και όσο η αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ χτυπά κόκκινο, τόσο θα μεγαλώνουν οι πιθανότητες να πάρει φωτιά το πολιτικό σκηνικό και να οδηγηθούμε νωρίτερα από όλους τους σχεδιασμούς σε εθνικές εκλογές.