Ήταν 18 Σεπτεμβρίου του 2013, ο Πάυλος Φύσσας πέφτει νεκρός στο Κερατσίνι από μαχαιριά του Γιώργου Ρουπακιά, μέλους της Χρυσής Αυγής. Πέντε χρόνια μετά η ψυχή του νεαρού αντιφασίστα μένει αδικαίωτη. Οι δολοφόνοι, φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί ενός καθαρά πολιτικού εγκλήματος, βρίσκονται ελεύθεροι. Η δίκη διαρκεί 3,5 χρόνια, ένα στίγμα για το πολιτικό σύστημα και προπάντων για την ελληνική Δικαιοσύνη.
Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα θα αποδοθεί σε πολιτικά κίνητρα και θα γίνει η αφορμή για περαιτέρω έρευνες για ποινικά αδικήματα και την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης στην οποία εμπλέκονται μέλη και ηγετικά στελέχη του κόμματος. Την επόμενη της δολοφονίας, διοργανώθηκαν μεγάλες αντιφασιστικές διαδηλώσεις συμπαράστασης.
Ο Παυλος Φύσσας, ήταν γνωστός στην χιπ χοπ σκηνή ως Killah P. Το ψευδώνυμό του σήμαινε «Killah Past», δηλαδή «Δολοφόνος του παρελθόντος», και το υιοθέτησε όταν έφυγε από την εταιρεία με την οποία συνεργαζόταν. Εμφανίστηκε σε σκηνές της Αθήνας και της περιφέρειας αλλά και σε δισκογραφικές συλλογές στο πλευρό γνωστών ονομάτων.
Μέσω της μουσικής του μιλούσε για την στάση που ακολουθούσε στην ζωή του, για πρόσφυγες, μετανάστες, για τη βία του κατεστημένου, για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και του Κάρλο Τζουλιάνι, διαδηλωτή στη Γένοβα το 2001. Δεν ανήκε σε καμία παράταξη, αλλά είχε αναπτύξει αντιφασιστική δράση. Οι στίχοι του αλλά και η δράση του είχαν μια ιδιαίτερα αντιφασιστική χροιά.
Δούλευε Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος από το 1998 μέχρι το 2003, εκεί όπου δούλευε και ο πατέρας του, ενώ εκείνη την περίοδο ανήκε στο «Συνδικάτο του Μετάλλου».
Το χρονικό…
Στις 17 Σεπτεμβρίου του 2013, πήγε στην καφετέρια «Κοράλι» στο Κερατσίνι μαζί με την σύντροφό του, και μαζί με ακόμα 8-10 παρακολουθούσαν ποδοσφαιρικό αγώνα. Στο ίδιο μαγαζί βρισκόταν μια παρέα δυο – τριών ατόμων. Μέλος της δεύτερης παρέας ήταν ο υπεύθυνος ασφαλείας της Τοπικής Οργάνωσης Νίκαιας της Χρυσής Αυγής. Υπήρξε ένταση μεταξύ τους και λίγο αργότερα, τα μέλη της Χρυσής Αυγής ξεκίνησαν τις τηλεφωνικές συνομιλίες.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, δέχθηκε κλίση στις 23:57:42, ότι 50 περίπου άτομα είχαν μαζευτεί με ρόπαλα στην συμβολή των οδών Ιφιγένειας και λεωφόρου Παναγή Τσαλδάρη.
Δυο λεπτά αργότερα, ανατέθηκε σε μια ομάδα 8 αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ να μεταβούν στο σημείο. Όταν έφτασαν, έξω από την καφετέρια υπήρχε πλήθος 30 ατόμων.
Κάποια μέλη της Χρυσής Αυγής άρχισαν να τρέχουν προς την οδό Παναγή Τσαλδάρη, όπου οι αστυνομικοί είδαν τον Παύλο Φύσσα αιμόφυρτο. Έφερε τραύμα από μαχαιριά στο στήθος.
Όσο είχε της αισθήσεις του, υπέδειξε τον Γιώργο Ρουπακιά ως δράστη. Οι αστυνομικοί τον συνέλαβαν και βρήκαν το μαχαίρι που είχε πετάξει κοντά στο αυτοκίνητό του.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο Ρουπακιάς διέσχισε αντίθετα το δρόμο, άφησε το αυτοκίνητό του και κατευθύνθηκε προς τον Παύλο Φύσσα, τον οποίο μαχαίρωσε εν ψυχρώ, λίγο μετά τα μεσάνυχτα.
Ο Παύλος Φύσσας μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Ήταν 34 ετών. Οι γιατροί έκαναν λόγο για χτύπημα από επαγγελματία, που σκοπό είχε να του στερήσει την ζωή, κι όχι να τον τραυματίσει.
Ακολούθησε έρευνα των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, η οποία έδειξε ότι υπήρξε συχνή επικοινωνία με ηγετικά στελέχη του κόμματος.
Η επόμενη μέρα…
Την επόμενη ημέρα οι 35 διαδηλώσεις που οργανώθηκαν είχαν αντιφασιστικό χαρακτήρα. Σε αρκετές από αυτές, όπως στην Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα, σημειώθηκαν επεισόδια. Όλα τα κόμματα καταδίκασαν το συμβάν, ενώ στην βουλη κρατήθηκε κι ενός λεπτού σιγή στην μνήμη του.
Στις 21 Σεπτεμβρίου, ο Ρουπακιάς κρίθηκε προφυλακιστέος και κρατούνταν στην ΓΑΔΑ, ενώ λίγες μέρες αργότερα, μεταφέρθηκε στις φυλακές Μαλανδρίνου.
Με αφορμή την δολοφονία του Παύλου Φύσσα έγινε εισαγγελική έρευνα και στοιχειοθετήθηκε η κατηγορία σύστασης εγκληματικής οργάνωσης από την Χρυσή Αυγή. Στις 28 Σεπτεμβρίου, συνελήφθησαν μέλη της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής με την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης. Η δίκη ξεκίνησε το 2015 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.
Ο Παύλος Φύσσας θεωρείται πλέον σύμβολο κατά του φασισμού, εντός κι εκτός Ελλάδας. Το 2014 τοποθετήθηκε άγαλμα του στο σημείο της δολοφονίας, ενώ σύμφωνα με απόφαση του δήμου Κερατσινίου, υιοθετώντας αίτημα πολιτών και συλλογικοτήτων, η οδός Παναγή Τσαλδάρη μετονομάστηκε σε οδό Παύλου Φύσσα.
Η μάνα
Η Μάγδα Φύσσα όπως είπε περνά κάθε μέρα από το σημείο της δολοφονίας, όπου έχει στηθεί και το μημέιο. «Του λέω καλημέρα και καληνύχτα.» Για τους βανδαλισμούς που έχουν γίνει δήλωσε πως «σε πονάει εκείνη τη στιγμή, αλλά είναι τσιμέντο. Το τσιμέντο καθαρίζεται, το γκρεμίζεις και το ξαναφτιάχνεις. Ο Παύλος όμως τώρα δεν γυρίζει πίσω»
Σχετικά με το μοιραίο βράδυ, ανέφερε ότι ο ίδιος ο Παύλος αφού μαχαιρώθηκε ανέφερε στους αστυνομικούς ότι τον μαχαίρωσαν, την ώρα που ο Ρουπακιάς έμπαινε στο αυτοκίνητο για να φύγει από το σημείο. Μάλιστα όπως λέει οι αστυνομικοί αρχικά κινήθηκαν εναντίον του Φύσσα, ο οποίος μόλις δέχτηκε την μαχαιριά έπιασε τον Ρουπακιά και του είπε «έλα δω ρε μ@@@πανο, με μαχαίρωσες και φεύγεις»;
Εκείνη την ώρα ωστόσο ερχόταν περιπολικό αντίθετα στον δρόμο και δεν τον άφησαν να φύγουν. Όταν τον έβαλαν στο περιπολικό τους είπε «δικός σας είμαι». Οι αστυνομικοί ρώτησαν «είσαι αστυνομικός;» για να λάβουν την απάντηση «όχι της Χρυσής Αυγής».
Όπως αναφέρει, αφού πήγε στο νοσοκομείο να τον δει, ο Παύλος είχε φύγει από την ζωή. «Προσπάθησα να τον ζεστάνω μπας και γίνει τίποτα. Σκεφτόμουν πως αν τον ζεστάνω θα γίνει καλύτερα αλλά μπα», λέει χαρακτηριστικά και συγκλονίζει.
Συνταρακτική είναι και η απάντησή της για το τι της λείπει από τον γιο της. «Η απουσία του είναι πού πιο ψυχοφθόρα από όλο αυτό. Αυτό που μου λείπει πιο πολύ είναι το «μάνα»».
Διαβάστε επίσης:
Ζορμπά: O Παύλος Φύσσας δολοφονήθηκε επειδή αρνήθηκε να φοβηθεί