Την ανάγκη οι επιλογές των προσώπων για αυτοδιοικητικές εκλογές να έχουν αυτοδιοικητικά κριτήρια, υπογράμμισε ο γραμματέας της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό News24/7.
«Στην αυτοδιοίκηση θα πρέπει κανείς να επιδιώκει συνεργασίες, αλλά με κάποια αυτοδιοικητικά κριτήρια. Δεν μπορεί να πάμε με έναν χοντροκομμένο τρόπο να μεταφέρουμε κάποιες συμμαχικές αντιλήψεις ερήμην των τοπικών ιδιομορφιών και τελικά, ερήμην κάποιων αυτοδιοικητικών προγραμματικών συγκλίσεων. Αυτό θα ήταν σε βάρος της ίδιας της αυτοδιοίκησης. Όσοι δεν το σεβάστηκαν αυτό, ο κόσμος τους γύρισε την πλάτη. Υπάρχουν πλείστα παραδείγματα τα τελευταία χρόνια, όπου την ίδια στιγμή, στη μία κάλπη κάποιος εκφραζόταν υπέρ του “α” κόμματος, αλλά δεν στήριζε τον υποψήφιο του ίδιου κόμματος στην άλλη κάλπη διότι δεν είχε κάτι να του πει για τη ζωή του, για την πόλη του και για την καθημερινότητα. Να μη τα “τσουβαλιάζουμε” όλα αυτά. Στον χώρο της αυτοδιοίκησης επιδιώκουμε να συγκροτήσουμε νικηφόρα συμμαχικά σχήματα, προοδευτικά σχήματα, αλλά στη βάση σαφέστατων προγραμματικών συγκλίσεων» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης.
Συνεχίζοντας την τοποθέτηση του άφησε αιχμές για τον Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος φαίνεται να κερδίζει το χρίσμα της ΝΔ για τον δήμο Αθηναίων, λέγοντας «Προτεραιότητα για την επιλογή που θα κάνουμε στην Αθήνα -παρόλο ότι είναι κεντρική πολιτική σκηνή ο δήμος της Αθήνας και ταυτόχρονα, δεν είναι ένας οποιοσδήποτε δήμος- θα είναι να βρούμε μια προσωπικότητα η οποία θα εγγράφεται στη συνείδηση του κόσμου ως ένα πρόσωπο το οποίο θα συμβάλει στο να βελτιώσει τη ζωή, την καθημερινότητα, να συμβάλει στα μεγάλα ζητήματα των απορριμμάτων του δήμου της Αθήνας, των αναπλάσεων που πρέπει να γίνουν. Ενε πάρα πολλά τα προβλήματα που αποτυπώνονται στη ζωή της πόλης. Από το Airbnb, που είναι το νέο μεγάλο πρόβλημα σε μεγάλα κομμάτια του δήμου της Αθήνας και πολλά άλλα. Θέλω να πω, μη βγάζουμε έξω από τη συζήτηση την αυτοδιοικητική ύλη, από αυτή έχει ανάγκη ο κόσμος για να ξαναδούμε τα ζωντάνεμα της αυτοδιοίκησης και να πάψουμε να αντιμετωπίζουμε την αυτοδιοίκηση ως τον διάδρομο που θα οδηγήσει διάφορα πρόσωπα στην κεντρική πολιτική σκηνή. Αναφέρομαι ευθέως στον κ. Μπακογιάννη».
Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ συμπλήρωσε πως «ο Γιάννης Μπουτάρης είναι ένα καλό αυτοδιοικητικό παράδειγμα στη βάση αυτής της αντίληψης που λέμε, που θα ήταν μειωτικό και περιοριστικό – περιοριστικό περισσότερο – για τον ίδιο να λέγαμε ότι αποτελεί η στήριξή του μία συνεννόηση του ΚΙΝΑΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι έτσι. Έχει να επιδείξει ένα έργο για την πόλη το οποίο δεν υποτάσσεται στο πλαίσιο μιας τέτοιας λογικής όπως αυτής που είπαμε πριν. Δεν είναι η αντανάκλαση μιας συνεννόησης από το κεντρικό πολιτικό επίπεδο προς το πεδίο της αυτοδιοίκησης. Πρέπει να το σεβαστούμε αυτό».
Στελέχη του ΚΙΝΑΛ που είναι στο Κοινοβούλιο περισσότερο λοξοκοιτούν προς τη Νέα Δημοκρατία
Με αφορμή τις συνεργασίες και το διαλογο με την Κεντροαριστερά, ο Πάνος Σκουρλέτης σημείωσε πως «υπάρχει μια πραγματική ανάγκη να κινηθούμε και πολλές φορές, όταν δεν το κατανοούν οι πολιτικές ηγεσίες, τους προσπερνά η ίδια η κοινωνία, όπως το έκανε. Για κοιτάξτε από το ’12 και έπειτα τι έχει γίνει. Ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που εκφραζόταν πολιτικά, που στεγαζόταν πολιτικά στον χώρο της κεντροαριστεράς, έχει πάρει οριστικά διαζύγιο από αυτόν τον χώρο» είπε και πρόσθεσε «μια “κανονικοποίηση” της πολιτικής ζωής θα σήμαινε ότι ένας τέτοιος διάλογος θα έπρεπε ήδη να έχει αρχίσει. Δηλαδή ο χώρος της σύγχρονης Αριστεράς που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ, να συνομιλεί με τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Τα προβλήματα, όμως, ξεκινούν από εκεί και έπειτα και αφορούν κυρίως τον λεγόμενο χώρο της Κεντροαριστεράς σε σχέση με το τι λέει, τι κάνει και πως πολιτεύεται. Αυτός ο “διμέτωπος” αγώνας που δίνει η κ. Γεννηματά, δεν βοηθάει σε αυτή την κατεύθυνση, όταν, μάλιστα, δεν συνοδεύεται από έναν πολιτικό αυτοπροσδιορισμό που να διευκολύνει μια τέτοια προσέγγιση. Εγώ μάλιστα βλέπω ότι μια μεγάλη ομάδα, τουλάχιστον στο επίπεδο του Κοινοβουλίου, των στελεχών που είναι σήμερα μέσα στο ΚΙΝΑΛ, περισσότερο λοξοκοιτάει προς τη Νέα Δημοκρατία και επί της ουσίας αυτά που υποστηρίζει προγραμματικά, συγκλίνουν προς τα εκεί, παρά – αυτό που κανείς θα περίμενε από τον χώρο της Κεντροαριστεράς – να βρίσκεται σε έναν διαρκή διάλογο και στην αναζήτηση μιας προγραμματικής σύγκλισης με την Αριστερά. Έχουμε αυτή την ιδιομορφία, αυτή την αντίφαση στις μέρες μας».
Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου με αιχμή τη Συμφωνία των Πρεσπών και την αποχώρηση του από την κυβέρνηση είπε «το βάρος μιας ενδεχόμενης τέτοιας κίνησης είναι στον ίδιο. Εάν οι ΑΝΕΛ και ο ίδιος προσωπικά θεωρούν ότι έχει κλείσει ο κύκλος και οι λόγοι της συνεργασίας μας, που ξεκίνησε από τον Ιανουάριο του ’15, ας το πουν. Είναι γνωστή η διαφορετική, εκ διαμέτρου αντίθετη, θέση – όπως ήταν και πριν τη συγκρότηση της κυβέρνησης – γύρω από τη Συμφωνία των Πρεσπών και του Μακεδονικού, γενικά, ζητήματος. Ως προς αυτό, χαρακτηρίζεται η πλευρά των ΑΝΕΛ από μία συνέπεια. Μέχρι τώρα εγώ είχα κατανοήσει ότι δεν είναι αυτός ένας αρκετός λόγος -παρότι είναι ένα σημαντικό ζήτημα- για να κλυδωνιστεί η συνοχή της κυβέρνησης και θεωρώ ότι θα πρέπει να εξακολουθήσουμε σε αυτή τη συμφωνία. Σε αυτό που ήταν γνωστό εκ των προτέρων. Όταν έκανε η παρούσα κυβέρνηση προγραμματικές δηλώσεις είχε αποσαφηνίσει τη θέση της, δεν αιφνιδιάστηκε κανείς. Ούτε εμείς από τον Πάνο Καμμένο, ούτε αυτός από τη θέση της κυβέρνησης».
Ο καθένας αναλαμβάνει και το κόστος των όσων κάνει και των όσων λέει
Πρόσθεσε πάντως πως «οι εκλογές σημαίνουν το τέλος ενός κύκλου. Άρα, με βάση τα πολιτικά δεδομένα και τα αριθμητικά αποτελέσματα θα ανοίξει ο άλλος κύκλος και θα προκύψουν οι νέες συνεργασίες, η νέα κυβέρνηση, συμμαχική ή μη. Αυτό νομίζω ότι είναι κατανοητό από όλες τις πλευρές. Το ερώτημα είναι μέχρι τότε τι κάνουμε. Και αν τελικά, θα πρέπει η μεγάλη διαφωνία γύρω από το Μακεδονικό θέμα, να είναι αιτία μιας πρόωρης πτώσης της κυβέρνησης».
Καταλήγοντας ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε «είμαστε σε μία κρίσιμη, ταυτόχρονα όμως θετική, περίοδο για τη χώρα, αυτήν μετά το τέλος του προγράμματος. Υπάρχει μια θετική δυναμική της ίδιας της οικονομίας. Δεν μπορούμε να βάζουμε τρικλοποδιές τέτοιου είδους, όταν μάλιστα όλα αυτά ήταν γνωστά εκ των προτέρων. Αλλά, από εκεί κι έπειτα ο καθένας αναλαμβάνει και το κόστος των όσων κάνει και των όσων λέει. Επιπροσθέτως όμως θα ήθελα να συμπληρώσω κάτι. Θεωρώ ότι η παρούσα Βουλή, ανεξαρτήτως τι λέει το κόμμα των ΑΝΕΛ και το τι θα κάνει, θα αποδείξει πως διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία για την επικύρωση της συμφωνίας όταν θα έρθει».