Μία ενδεχόμενη νέα αποτυχία των συνομιλιών στο Κυπριακό «θα αλλάξει ενδεχόμενα άρδην τη βάση του διαλόγου, όχι γιατί εμείς το επιθυμούμε, αλλά γιατί εκ των γεγονότων ενδεχόμενα να υπάρξουν άλλες σκέψεις είτε από τους εμπλεκόμενους, είτε από τους ενδιαφερόμενους και αυτό θα ήταν το χείριστο», υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
Σε ερώτηση, αν είναι δυνατή η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ο Κύπριος πρόεδρος απάντησε: «αν κρίνω από τις δηλώσεις Τούρκων επισήμων ή από την άτυπη συνάντηση που είχαμε με τον κ. Ακιντζί στις 16 Απριλίου, δεν θα έλεγα ότι υπήρξε η αναμενόμενη πρόοδος που να ενθαρρύνει τον ΓΓ του ΟΗΕ να αναλάβει μια νέα πρωτοβουλία ή να συγκαλέσει μια νέα σύνοδο».
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι θα τονίσει και πάλι στις προσεχείς συναντήσεις του στην έδρα του ΟΗΕ την αποφασιστικότητά του για διάλογο, σημειώνοντας παράλληλα το σημαντικό ρόλο, που θα πρέπει να διαδραματίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας τόσο σε ό,τι αφορά μια νέα διάσκεψη για την Κύπρο και την εφαρμογή μιας ενδεχόμενης λύσης όσο και στο θέμα της παραμονής της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο νησί.
Επίσης, ο πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε τη σημασία της διακυβερνητικής συμφωνίας Κύπρου και Αιγύπτου αναφορικά με τον απευθείας υποθαλάσσιο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου, που θα υπογραφεί στη Λευκωσία τόσο για την Κύπρο, όσο και για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στα οφέλη που προσκομίζει η Κύπρος από τις Τριμερείς Συνεργασίες με γειτονικά κράτη, προσθέτοντας ότι θεμελιώνουν τις άριστες σχέσεις.
Προδρόμου: Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν συμβιβάζεται με την κατοχή
Την ίδια στιγμή ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος , Πρόδρομος Προδρόμου, σχολιάζοντας δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν για αύξηση του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία «δεν συμβιβάζεται με την παρούσα κατάσταση πραγμάτων και με την κατοχή της Κύπρου». Θέλουμε, σημείωσε, να αξιοποιήσουμε το πλαίσιο του γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, « το οποίο για πρώτη φορά τόσο καθαρά οδηγεί σε μια πραγματικά ανεξάρτητη Κύπρο, μια κανονική χώρα κράτος-μέλος της ΕΕ».
Την διαπραγμάτευση, ανέφερε , διέπει πλέον και το πλαίσιο του γ.γ. οι έξι παράμετροι, ανάμεσα στις οποίες είναι και τα ζητήματα της ασφάλειας και αυτό, πρόσθεσε, « που αναζητεί ο γγ για την Κύπρο της επόμενης μέρας μετά τη λύση, είναι να μην υπάρχει κατοχική στρατιωτική παρουσία».
Σε ερώτηση για τη νέα navtex που εξέδωσε η Κύπρος, ο εκπρόσωπος είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης σε επιχειρήσεις διάσωσης και ασφάλειας. Αυτό, σημείωσε, είναι γνωστό και με τις κοινές ασκήσεις που γίνονται με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και με τη βοήθεια που κατά καιρούς μπορεί να δώσει η Κυπριακή Δημοκρατία.
Εξάλλου, ο κ. Προδρόμου, σχολιάζοντας αναφορές του Αμερικανού προέδρου για την Κύπρο, δήλωσε ότι «η σχέση της Κύπρου με τις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια αναβαθμίζεται διαρκώς και σε αυτή την κατεύθυνση αναζητεί η Κύπρος και τον ρόλο της στο διεθνές σύστημα, αλλά ταυτόχρονα και το να είναι και χρήσιμη στους εταίρους και συμμάχους μας, που έχουν σημασία».