Δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στην κυβέρνηση της Υεμένης και στρατεύματα της συμμαχίας υπό σαουδαραβική διοίκηση που τις υποστηρίζουν ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι ξανάρχισε η στρατιωτική επιχείρηση ευρείας κλίμακας για να αποσπαστεί από τους σιίτες αντάρτες Χούθι η πόλη Χοντάιντα, όπου βρίσκεται ένα λιμάνι στρατηγικής σημασίας, από το οποίο εισέρχεται στη χώρα το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας.
«Μια στρατιωτική επιχείρηση με σκοπό να απελευθερωθεί η Χοντάιντα και το λιμάνι της άρχισε σε πολλούς άξονες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ανώτερος αξιωματικός των ένοπλων δυνάμεων χώρας της συμμαχίας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Άλλος ένας ανώτερος αξιωματικός της συμμαχίας, ο στρατηγός Αλί Ατ Τανίτζι του στρατού των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, επιβεβαίωσε την επανέναρξη της επίθεσης εναντίον της πόλης, που βρέχεται από την Ερυθρά Θάλασσα, σε δηλώσεις του στο WAM, το πρακτορείο ειδήσεων των ΗΑΕ.
Η συμμαχία εξαπέλυσε σφοδρές αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων των ανταρτών μέσα και γύρω από την πόλη των 600.000 κατοίκων. Κάτοικοι επιβεβαίωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ακούγονται εκρήξεις.
Οι δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στην κυβέρνηση της Υεμένης και η συμμαχία άρχισαν την επιχείρηση εναντίον των Χούθι στο δυτικό τμήμα της χώρας τη 13η Ιουνίου.
Σκοπός της είναι να ανακτηθεί η Χοντάιντα, το λιμάνι της οποίας, που ελέγχεται από το 2014 από τους Χούθι, αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου των εμπορευμάτων που εισάγονται στη χώρα και της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ διαβεβαιώνουν πως λαμβάνουν μέτρα για να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας παρά τις επιχειρήσεις.
Από τον Μάρτιο του 2015, όταν επενέβη στον πόλεμο στην Υεμένη η στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας εναντίον των σιιτών Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, η σύρραξη έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 10.000 ανθρώπους κι έχει δημιουργήσει τη «χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο», σύμφωνα με τον ΟΗΕ, που εκτιμά ότι 22 εκατομμύρια Υεμενίτες — το 75% του πληθυσμού της φτωχότερης χώρας του αραβικού κόσμου — έχουν ανάγκη κάποιας μορφής ανθρωπιστική βοήθεια.