Ερευνητές του ΟΗΕ ζήτησαν από τον στρατό της Μιανμάρ να αποχωρήσει από την πολιτική ζωή της χώρας μετά την εμπλοκή του στη γενοκτονία της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια.
Οι πολιτικές αρχές της Μιανμάρ θα πρέπει «να συνεχίσουν τη διαδικασία που έχει στόχο την απομάκρυνση των στρατιωτικών από την πολιτική ζωή», προχωρώντας σε αναθεώρηση του Συντάγματος προς αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με την τελική έκθεση του ΟΗΕ για τη Μιανμάρ.
Παρά την ανάληψη της εξουσίας το 2016 από μια πολιτική κυβέρνηση υπό τη βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Αούνγκ Σαν Σου Κι, ο στρατός διατηρεί κεντρικό ρόλο στην πολιτική ζωή της Μιανμάρ. Ελέγχει τρία υπουργεία: το Εσωτερικών, το Άμυνας και αυτό των Συνόρων.
Επίσης ελέγχει την κατανομή του ενός τετάρτου των εδρών στο κοινοβούλιο, γεγονός που του επιτρέπει να εμποδίζει οποιαδήποτε συνταγματική αναθεώρηση θα μπορούσε να περιορίσει τις εξουσίες του.
Οι ερευνητές του ΟΗΕ ζητούν επίσης την αποπομπή των επικεφαλής του στρατού, ενώ καλούν, όπως το είχαν κάνει και σε άλλη τους προκαταρκτική έκθεση στα τέλη Αυγούστου, να διωχθούν ποινικά για «γενοκτονία», «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» και «εγκλήματα πολέμου» ο επικεφαλής του στρατού Μιν Αούνγκ Χλενγκ και πέντε ακόμη υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί.
Η αποστολή του ΟΗΕ δεν έλαβε άδεια να μεταβεί στη Μιανμάρ, όμως συγκέντρωσε τις μαρτυρίες περισσότερων από 850 θυμάτων και αυτοπτών μαρτύρων ενώ χρησιμοποίησε και δορυφορικές εικόνες.
«Δολοφονίες», «εξαφανίσεις», «βασανιστήρια», «σεξουαλική βία», «καταναγκαστική εργασία», η έκθεση αναφέρει λεπτομερώς τη μακρά λίστα των βιαιοτήτων που διαπράχθηκαν εναντίον των Ροχίνγκια, οι οποίες αποτελούν «σοβαρά εγκλήματα βάσει του διεθνούς δικαίου».
Η έκθεση ζητεί «να σταματήσουν όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις», τις οποίες χαρακτηρίζει «παράνομες, ανώφελες ή δυσανάλογες, κυρίως γιατί έχουν στο στόχαστρό τους αμάχους». Επίσης καλεί τις βιρμανικές αρχές «να μην εμποδίσουν την ασφαλή και βιώσιμη επιστροφή» των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας στη Μιανμάρ.
Περισσότεροι από 700.000 Ροχίνγκια αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους το 2017 εξαιτίας των βιαιοτήτων του στρατού και βουδιστικών πολιτοφυλακών, αναζητώντας καταφύγιο στο Μπανγκλαντές, όπου ζουν σε τεράστιους αυτοσχέδιους καταυλισμούς σε άθλιες συνθήκες.
Η αποστολή του ΟΗΕ ζήτησε επίσης από τις βιρμανικές αρχές, σε συντονισμό με τον Ερυθρό Σταυρό και τις αρχές του Μπανγκλαντές, να ανακοινώσουν τον αριθμό των νεκρών και των αγνοούμενων.
Οι ερευνητές εξετάζουν «με επιφύλαξη» τον αριθμό των 10.000 νεκρών που έχουν αναφέρει οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF).