Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων παραπέμπεται με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας ο δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης προκειμένου να δικαστεί για παράβαση του νόμου περί πόθεν έσχες σε βαθμό κακουργήματος. Η διερεύνηση της υπόθεσης άρχισε με αφορμή δύο έγγραφες καταγγελίες της Eurobank, με βάση τις
οποίες αποφασίστηκε ο επανέλεγχος των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης του Α. Παχατουρίδη.
Στα πλαίσια του ελέγχου που ακολούθησε εξετάστηκαν οι περιουσιακές δηλώσεις του Δημάρχου από τα έτη 2007 εως και 2015 και διαπιστώθηκε ότι αυτές ήταν ελλιπείς, αφού δεν περιέχονταν σε αυτές σημαντικά περιουσιακά στοιχεία του ίδιου του κου Παχατουρίδη και της συζύγου του. Μετά την έναρξη του σχετικού ελέγχου από το αρμόδιο όργανο, ήτοι την Γ΄ Μονάδα Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, ο κος Παχατουρίδης έσπευσε να καταθέσει συμπληρωματικές δηλώσεις ποθεν έσχες, μία τον Μαίο του 2009 για το έτος 2007 και πέντε τον Οκτώβριο του 2014 για τα έτη 2010 εως και 2014, πλην όμως η αρμόδια επιτροπή της Βουλής έκρινε ότι οι συμπληρωματικές αυτές δηλώσεις υποβλήθηκαν εκπρόθεσμα και δεν μπορούσαν να θεραπεύσουν τις «ελλείψεις» των προηγούμενων δηλώσεων.
Ειδικότερα, στα πλαίσια του ελέγχου διαπιστώθηκε ότι ο Δήμαρχος Περιστερίου δεν είχε υποβάλει, όπως είχε υποχρέωση εκ του νόμου λόγω της ιδιότητάς του, πλήρη δήλωση περιουσιακής κατάστασης, ή άλλιώς δήλωση πόθεν έσχες, με αποτέλεσμα να μην περιέχονται επί σειρά ετών στις δηλώσεις αυτές, τόσο ακίνητα του ίδιου και της συζύγου του, όσο και καταθέσεις σε τράπεζες και ταμιευτήρια, μετοχές, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, καθώς και συμμετοχές σε εταιρίες. Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι ο Α. Παχατουρίδης τα επίδικα ακίνητα, παρά το γεγονός ότι δεν τα είχε συμπεριλάβει στις δηλώσεις πόθεν έσχες, εν τούτοις τα είχε συμπεριλάβει κανονικά στο έντυπο Ε2 της φορολογικής του δήλωσης, ενώ όσο αφορά τα ακινήτα της συζύγου του, όπως ισχυρίστηκαν και οι δύο, δεν τα δήλωνε κατά το συγκεκριμένο διάστημα γιατί έως το 2010 τελούσαν σε διάσταση.
Όπως κρίθηκε με το συγκεκριμενο βούλευμα, τα περισσότερα ακίνητα, πλην ενός, είχαν προφανώς αποκτηθεί πριν την εκλογή του σε θέση Δημάρχου και ως εκ τούτου δεν μπορούσαν να θεμελιώσουν το σχετικό αδίκημα. Για το λόγο αυτό οι δικαστές του συμβουλίου εφετών απάλλαξαν από κάθε κατηγορία τη σύζυγο του Ανδρέα Παχατουρίδη. Αντίθετα, το συμβούλιο εφετών έκρινε ότι πρέπει να παραπεμφθεί ο Δήμαρχος κυρίως για την παράλειψη του να δηλώσει καταθέσεις, μετοχές, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, καθώς και συμμετοχές σε εταιρίες, αφού φαίνεται να υπάρχουν «σκιές» όσο αφορά ένα – σημαντικής αξίας – ακίνητο στις Τρεις Γέφυρες Αττικής, που φέρεται να αγοράστηκε κατά τη διάρκεια της δημαρχίας του, από κοινού με συνεργάτη του, με δάνειο που έλαβαν απο κοινού οι αγοράστες από τηνEUROBANK. Η διαχείριση του ποσού του δανείου και η πορεία του ακινήτου, που μεταβιβάστηκε σε εταιρία όπου είναι συνέταιρος ο Παχατουρίδης χωρίς να γνωστοποιηθεί η μεταβίβαση στην δανείστρια τράπεζα, οδήγησε την τράπεζα να υποβάλει τις δύο καταγγελίες σε βάρος του δημάρχου, με σαφείς υπόνοιες για τέλεση αδικημάτων, όπως απιστία εκ μέρους υπαλλήλων της, ηθικής αυτουργίας σε απιστία εκ μέρους του Δημάρχου και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Σύμφωνα με το βούλευμα ο Α. Παχατουρίδης φέρεται ότι τέλεσε την αξιόποινη πράξη που του αποδίδεται με σκοπό την απόκρυψη των παραπάνω περιουσιακών στοιχείων, τα οποία απέκτησε επωφελούμενος της ιδιότητάς του ως Δήμαρχος Περιστεριού Αττικής και τα οποία αποκρυπτόμενα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία όφειλε να συμπεριλάβει στις ανωτέρω δηλώσεις του, υπερβαίνουν για κάθε μία χρήση
το συνολικό ποσό των 300.000 ευρώ. Ο ίδιος ο Ανδρέας Παχατουρίδης αποδίδει τις ελλείψεις των δηλώσεων σε λάθος της λογιστικής εταιρίας που είχε αναλάβει τη σύνταξη και υποβολή των δηλώσεων αυτών.