«Δεχθήκαμε πολλές ροές στην αρχή του Σεπτεμβρίου, αλλά και ολόκληρο το καλοκαίρι» παραδέχθηκε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας κατά τη σύσκεψη εργασίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με αντικείμενο τη διαχείριση των ζητημάτων του προσφυγικού – μεταναστευτικού, στην οποία συμμετείχαν ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Παναγιώτης Ρήγας, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στάθης Γιαννακίδης και η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα.
Όπως δήλωσε ο κ Βίτσας, «είναι ευτυχές το γεγονός ότι σήμερα ολοκληρώθηκε η γραφειοκρατική διαδικασία για τον βιολογικό καθαρισμό της Μόριας, οπότε πολύ γρήγορα θα ξεκινήσει και αυτό το έργο. Ο δικός μας στόχος είναι από τη μια μεριά να αναλαμβάνουμε την ευθύνη μας όσον αφορά τη διαχείριση των ευρωπαϊκών συνόρων, από την άλλη μεριά να προσπαθούμε και να παλεύουμε, ώστε να υπάρξει μια ανακατανομή του βάρους, για όλες τις χώρες πρώτης υποδοχής». Πρόσθεσε δε, πως τις τρεις τελευταίες ημέρες στη Λέσβο δεν καταγράφηκε καμία άφιξη. «Βεβαίως, θα συνεχίσουμε ώστε να επιτελούμε το ανθρωπιστικό μας καθήκον, μέσα από τις διαδικασίες πάντοτε ελέγχου. Με βάση τον έλεγχο, αυτοί που δικαιούνται διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη θα την έχουν. Αυτοί που δεν δικαιούνται, με ανθρωπισμό, θα προσπαθούμε να τους επιστρέφουμε στις χώρες τους. Νομίζω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε, μπορούμε να προχωρήσουμε πιο γρήγορα. Έτσι κι αλλιώς, ο Επίτροπος και η Επιτροπή γνωρίζουν την πίεση που έχουμε δεχθεί τον τελευταίο χρόνο και βεβαίως είναι νομίζω μαζί μας, όπως είναι και με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν τέτοιου χαρακτήρα πίεση».
Ο κ Βίτσας αναφέρθηκε και στην οικονομική βοήθεια που ζήτησε η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Καταρχήν, πρέπει να πούμε ότι από την Ευρώπη για την Ελλάδα έχουν διατεθεί μέχρι το 2020 1 δισ. 150 εκατ. ευρώ. Από αυτά, υπάρχει από το Ταμείο που χειρίζεται ο Επίτροπος μια απορροφητικότητα μέχρι τώρα, το 2018 που δεν έχει κλείσει ακόμη, του επιπέδου του 35%. Από την έκτακτη βοήθεια, 388 εκατ. και ίσως κάτι παραπάνω πήγαν σε διεθνείς οργανισμούς, οι οποίοι βοήθησαν εδώ στην Ελλάδα και τους ευχαριστούμε για την βοήθειά τους. Όλα αυτά τα κόστη έχουν πλήρως ελεγχθεί και τα χρήματα έχουν πιάσει τόπο. Και το λέω γιατί κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει ότι από την Ελλάδα πέρασαν το 2015 1.000.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Αυτή τη στιγμή, στην Ελλάδα βρίσκονται περίπου 70.000 άνθρωποι. Από τους οποίους 25.000 μένουν σε διαμερίσματα, περίπου 23.000 με 25.000 μένουν σε Δομές Φιλοξενίας και περίπου 20.000 είναι στα νησιά. Εμείς τώρα αντιμετωπίζουμε το γεγονός ότι υπήρξαν κάποιες αυξημένες ροές, σημαντικά αυξημένες, ιδιαίτερα την περίοδο του καλοκαιριού. Το 50% από όσους έχουν εισέλθει στην Ελλάδα από την αρχή του 2018 στα νησιά, πέρασαν τους τρεις μήνες του καλοκαιριού. Και αυτό, όπως αντιμετωπίσαμε το Ελληνικό, όπως αντιμετωπίσαμε την Ειδομένη, όπως αντιμετωπίσαμε την Πάτρα, όπως αντιμετωπίσαμε όλες τις προκλήσεις, με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα το αντιμετωπίσουμε».