Την πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της Δημόσιας Διοίκησης θέτουν στο στόχαστρο οι βουλευτές της ΝΔ που μετέχουν στο Γ’ Θερινό Τμήμα της Βουλής και απευθύνουν επίκαιρη επερώτηση στην υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Οι βουλευτές αναφέρουν ότι κορυφαίο παράδειγμα της προσπάθειας πλήρους κομματικοποίησης της Δημόσιας Διοίκησης αποτελεί η μη εφαρμογή του νόμου για το Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών του Δημοσίου, για τον οποίο η κυβέρνηση υποστήριζε ότι θεσπίστηκε για την αντικειμενικότητα και την αξιοκρατία, αλλά η στρεβλή εφαρμογή αυτού του «εμβληματικού» για την κυβέρνηση νόμουκ αποδεικνύει ότι μοναδικός στόχος της ήταν η άλωση του κράτους από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η ΝΔ καταγγέλλει ότι τελικά η πλήρωση θέσεων Διοικητικών και Τομεακών Γραμματέων και των αναπληρωτών τους έγινε με αδιαφανή τρόπο, ενώ και η κάλυψη θέσεων ευθύνης γίνεται από συγγενείς και κομματικά στελέχη.
Για την επιλογή Διοικητικών Γραμματέων, Αναπληρωτών Διοικητικών Γραμματέων, Τομεακών και Ειδικών Τομεακών Γραμματέων, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνουν ότι οι προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος δεν εκδόθηκαν από μία κεντρική αρχή, όπως το ΑΣΕΠ, με διαφανή τρόπο και ενιαία κριτήρια, αλλά έγιναν μεμονωμένα από κάθε υπουργείο με φωτογραφικό τρόπο.
Και ενώ αρμόδιο για την αξιολόγηση και την υποδοχή των αιτήσεων των υποψηφίων είναι το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Διοικήσεων (ΕΣΕΔ) όπως προέκυψε, το ΑΣΕΠ, ύστερα από σχετικό αίτημα τεσσάρων υπουργών της κυβέρνησης απέστειλε στα γραφεία τους αντίγραφα των στοιχείων και των προσόντων όλων των υποψηφίων Διοικητικών και Τομεακών Γραμματέων.
«Το γεγονός αυτό, πέραν της τέλεσης αξιόποινων πράξεων που ανακύπτουν σε σχέση με τα προσωπικά δεδομένα των υποψηφίων, παραβιάζει και το άρθρο 7 του νόμου 4369/2016, το οποίο στοχεύει στην επίτευξη ενός αδιάβλητου, αξιοκρατικού και αντικειμενικού συστήματος επιλογής» τονίζουν οι βουλευτές της ΝΔ και προσθέτουν: «Προφανώς είναι αδιάφορο για την κυβέρνηση ότι τα προσωπικά δεδομένα πολλών εκατοντάδων υποψηφίων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα βρέθηκαν στα γραφεία των υπουργών αντί για το ΑΣΕΠ, σίγουρα, όμως, ενδιαφέρει τη Δικαιοσύνη».
Στην επίκαιρη επερώτηση γίνεται αναφορά και στη θητεία υπηρετούντων στελεχών ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ και όπως επισημαίνουν οι βουλευτές, ενώ με βάση τον νόμο η τοποθέτησή τους πρέπει να γίνεται από το Μητρώο Επιτελικών Στελεχών του Δημοσίου, η κυβέρνηση συνέχισε να καλύπτει τις κενές θέσεις απευθείας, χωρίς να τηρεί την προβλεπόμενη διαδικασία επιλογής. Επίσης, ενώ η θητεία όλων των υπηρετούντων στελεχών έληγε στις 30 Ιουνίου 2018 και επομένως μετά από αυτήν την ημερομηνία όλες οι θέσεις θα έπρεπε να στελεχωθούν με πρόσωπα μέσω της διαδικασίας του Μητρώου, η κυβέρνηση, με πρόσφατη τροπολογία της, έδωσε παράταση στη θητεία των υπηρετούντων στελεχών μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2018 και μετέθεσε την κάλυψη θέσεων μέσω της διαδικασίας του Μητρώου για το 2019.
Η ΝΔ καλεί την αρμόδια υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή ποιοι είναι οι τέσσερις υπουργοί που υπέβαλαν αίτημα προς το ΑΣΕΠ και στους οποίους εστάλησαν πίνακες με τα αντίγραφα των στοιχείων και προσόντων των υποψηφίων για τις θέσεις των Διοικητικών, Αναπληρωτών Διοικητικών, Τομεακών και Ειδικών Τομεακών Γραμματέων. Επίσης, καλείται να ενημερώσει, από τον Οκτώβριο του 2016 που τέθηκε σε λειτουργία το Μητρώο μέχρι σημερα, πόσες προσκλήσεις ενδιαφέροντος για τη στελέχωση θέσεων Προέδρων, Αντιπροέδρων, Διοικητών, Αναπληρωτών Διοικητών και Υποδιοικητών ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ αλλά και των υπολοίπων μελών των συλλογικών οργάνων διοίκησης, των οποίων η επιλογή ανήκει στην κυβέρνηση, έχουν εκδοθεί για να πληρωθούν σύμφωνα με τη διαδικασία του Μητρώου. Η ΝΔ ζητάει ενημέρωση και το για πόσες επιτελικές θέσεις ευθύνης από αυτές που προβλέπονται στον νόμο έχουν πληρωθεί έως σήμερα, σύμφωνα με τη διαδικασία επιλογής του Μητρώου Επιτελικών Στελεχών.