Επιταχύνεται η διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικο τομέα από το επόμενο έτος όπως προβλέπεται σε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Εργασίας.
Η τροπολογία τροποποιεί τη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει ο νόμος «Βρούτση» προκειμένου να επιτευχθεί η αύξηση του μισθού από τις αρχές του 2019. Η διαδικασία θα ξεκινήσει άμεσα, τέλη Σεπτεμβρίου, και θα καταλήξει στις αρχές Ιανουαρίου. Δηλαδή, θα κρατήσει περίπου τέσσερις μήνες. Η διαδικασία προβλέπει μία σειρά από εκθέσεις από διάφορους επιστημονικούς φορείς, διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, εισήγηση από επιτροπή εμπειρογνωμόνων και στο τέλος απόφαση του Υπουργού Εργασίας και έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Όπως προβλεπεται στη τροπολογία στις 31 Δεκεμβρίου 2019 θα πρέπει να έχει τελειώσει φέτος η διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού..
Σύμφωνα με αυτή ειδικά για τη φετινή χρονιά η αποστολή έγγραφης πρόσκλησης από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης στους κοινωνικούς εταίρους θα γίνει εντός του τελευταίου δεκαημέρου του μηνός Σεπτεμβρίου του 2018. Η σύνταξη και υποβολή της έκθεσης λαμβάνει χώρα το αργότερο έως την 31η Οκτωβρίου του 2018.
Η διαβίβαση του υπομνήματος και της τεκμηρίωσης κάθε διαβουλευόμενου από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, με ολοκληρώνεται το αργότερο έως την 15η Νοεμβρίου του 2018.Η διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης των διαβουλευομένων, καθώς και της έκθεσης των εξειδικευμένων επιστημονικών, ερευνητικών φορέων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για σύνταξη Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης ολοκληρώνεται το αργότερο έως την 30ή Νοεμβρίου του 2018.Το Σχέδιο του Πορίσματος Διαβούλευσης θα πρέπει να τελειώσει ως τις 31η Δεκεμβρίου του 2018.
Επισημαίνεται ότι η εκτίμηση είναι ότι η αύξηση του κατωτατου μισθου από το 2019 θα είναι κατά 20 ευρώ το μήνα. Ετσι υπολογίζεται να διαμορφωθεί στα 606 ευρώ από τα 586 ευρώ που είναι σήμερα. Η αύξηση θα είναι υψηλότερη για τους νέους κάτω των 25 ετών αφού αναμένεται να καταργηθεί ο λεγόμενος υποκατώτατος μισθός, που ισχύει από το 2012 και φθάνει τα 511 ευρώ.
Πάντως την ιδια ώρα που η κυβέρνηση εξαγγέλει την αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα(586 ευρω) και την κατάργηση του υποκατωτατου(511 ευρω -αφορά τους νέους έως 25 ετών) ,γιγαντώνεται η γενιά των φτωχών εργαζομένων, με μισθό 327 ευρώ(καθαρά), δηλαδή χαμηλότερο ακόμη και από το επίδομα ανεργίας (360 ευρώ) .Πλέον ο ένας στους τρεις μισθωτούς στην Ελλάδα απασχολείται πλέον με μερική απασχόληση και μισθό – βοήθημα κάτω από το όριο της φτώχειας. Μπροστά σε αυτή την οδυνηρή πραγματικότητα η κυβερνηση μιλάει για αύξηση λίγων ευρώ στους μισθούς, τη στιγμή που με τις αλλεπάλληλες μειώσεις του αφορολογήτου που ψήφισε -ήδη από το 2016 στα 8.636 ευρω , ενώ από το 2020 στα 5.681 ευρω , από 9.545 ευρω το 2014- όλοι οι χαμηλόμισθοι στη χώρα μας θα χάσουν έναν ολόκληρο μισθό.