Το Ισραήλ ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να σταματήσει τα πλήγματα στη Συρία, τονίζοντας ωστόσο ότι θα κάνει περισσότερα προκειμένου να μην υπάρχουν συγκρούσεις με τις ρωσικές δυνάμεις, αφού η Μόσχα κατηγόρησε τη χώρα για «ανεύθυνες και μη φιλικές ενέργειες» που οδήγησαν στην κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους παρακολούθησης IL-20, κοντά στη Λαττάκεια στη βόρεια Συρία τη Δευτέρα που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 15 ρώσοι στρατιωτικοί.
Αν και ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε την κατάρριψη «ένα τραγικό τυχαίο συμβάν», η Μόσχα κατέστησε σαφή την οργή της.
«Η Μόσχα θεωρεί ανεύθυνες και μη φιλικές τις ενέργειες της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας που εξέθεσαν το ρωσικό αεροσκάφος Il-20 σε κίνδυνο και οδήγησαν στον θάνατο 15 στρατιωτικών», έγραψε στα αγγλικά στον λογαριασμό της στο Twitter η ρωσική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ προσθέτοντας πως η Ρωσία θα «λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να εξαλείψει την απειλή για τη ζωή και την ασφάλεια των στρατιωτικών μας που μάχονται κατά της τρομοκρατίας».
Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει δεκάδες πλήγματα εναντίον της Συρίας στη διάρκεια του επταετούς εμφυλίου πολέμου προκειμένου να εμποδίσει, όπως υποστηρίζει, μεταφορές όπλων σε μαχητές της Χεζμπολάχ και άλλους συμμάχους του Ιράν. Η Ρωσία έχει παραβλέψει εν πολλοίς τις εξόδους των αεροσκαφών, οι οποίες σύμφωνα με τους Ισραηλινούς δεν απειλούν άμεσα τον σύμμαχο της Μόσχας, τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.
Ο επικεφαλής της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας βρίσκεται σήμερα στη Μόσχα προκειμένου να ενημερώσει τη ρωσική κυβέρνηση για το συμβάν. Εκφράζοντας λύπη για την απώλεια ζωών, το Ισραήλ αρνήθηκε ότι έκανε οτιδήποτε επιλήψιμο και επέρριψε την ευθύνη στα ανεύθυνα, όπως τα χαρακτήρισε, πυρά της συριακής αντιαεροπορικής άμυνας μετά την αποχώρηση των αεροπλάνων του πέρα από τα σύνορα.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του στρατού, ο υπουργός Άμυνας Αβίγκντορ Λίμπερμαν κατέστησε σαφές πως το Ισραήλ δεν πρόκειται να σταματήσει τις επιθέσεις στη Συρία.
«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται προκειμένου να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των Ισραηλινών πολιτών… και δεν θα διεξαγάγουμε αυτές τις συζητήσεις στα ερτζιανά», είπε. Όταν όμως πιέστηκε στη διάρκεια της συνέντευξης, ο Λίμπερμαν απέφυγε να κάνει λόγο για «ελευθερία δράσης» στη Συρία, όρο τον οποίο έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν.
Ο Ναφτάλι Μπένετ, άλλο ένα μέλος του συμβουλίου ασφαλείας του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε πως θα βελτιωθούν οι «μηχανισμοί αποτροπής σύγκρουσης», αναφερόμενος στη ρωσο-ισραηλινή κόκκινη τηλεφωνική γραμμή που έχει τεθεί σε λειτουργία προκειμένου να αποφεύγονται αθέλητες συγκρούσεις με τις δυνάμεις που έχει στείλει η Μόσχα στη Συρία στο πλαίσιο της στρατιωτικής επέμβασής της που ξεκίνησε το 2015.
«Θα ενισχύσουμε ασφαλώς τους μηχανισμούς αυτούς. Θα κάνουμε τα πάντα ώστε να μην βλάψουμε κανέναν που δεν έχουμε πρόθεση να βλάψουμε, Θεός φυλάξοι», δήλωσε ο Μπένετ σε ξεχωριστή συνέντευξη στο ραδιόφωνο του στρατού.
Ο Ρον Μπεν-Γισάι, ένας Ισραηλινός βετεράνος στρατιωτικός σχολιαστής, προέβλεψε ότι θα υπάρξει μια πιο υπομονετική προσέγγιση της Πολεμικής Αεροπορίας όσον αφορά μελλοντικά πλήγματα.
«Είναι πιθανό, την επόμενη φορά, να πουν ‘Εντάξει, ας περιμένουμε μέχρι το (ρωσικό) αεροπλάνο να επιστρέψει στη βάση του, και τότε θα εξαπολύσουμε την επίθεση’», δήλωσε ο Μπεν-Γισάι στο YnetTV.
Οι αντάρτες της λιβανικής Χεζμπολάχ, οι οποίοι όπως και το Ιράν βοηθούν στρατιωτικά τον Άσαντ στη Συρία, δήλωσαν πως τα ισραηλινά πλήγματα εκεί δεν θα τους εμποδίσουν να προμηθευτούν εξελιγμένο εξοπλισμό.
«Ό,τι κι αν κάνετε για να αποκόψετε τον δρόμο, το θέμα τελείωσε και η αντίσταση διαθέτει πυραύλους υψηλής ακρίβειας και δυνατότητες όσον αφορά τον οπλισμό», ανέφερε σε ομιλία του ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα.
Διαβάστε επίσης:
Πέφτουν οι τόνοι στις σχέσεις Ρωσίας – Ισραήλ μετά την κατάρριψη του Il-20