Μία σταδιακή, συνεχή πρόοδο στην προσφυγική πολιτική διαπιστώνει ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς μετά την διήμερη άτυπη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των 28 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Σάλτσμπουργκ, στο πλαίσιο της εκ περιτροπής Προεδρίας της Αυστρίας στην ΕΕ το τρέχον εξάμηνο.
Σε συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, ο καγκελάριος, επισήμανε πως στη Σύνοδο υπήρξε συμφωνία για μία εμβάθυνση της συνεργασίας με τα αφρικανικά κράτη, και στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα διαπραγματεύσεις στην περιοχή.
«Θα πρέπει τώρα να βρούμε εταίρους στην Βόρεια Αφρική, γιατί εκεί βρίσκεται η ελπίδα μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο Σεμπάστιαν Κουρτς ανέφερε το καλό κλίμα συνομιλιών που υπάρχει με την Αίγυπτο, ενώ, αντικρούοντας την επιφύλαξη που προβάλλεται για το γεγονός ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα η Αίγυπτος (σ.σ όπως και άλλες αφρικανικές χώρες) απέρριψε την ιδέα για την δημιουργία εκεί προσφυγικών κέντρων, σημείωσε ότι η Αίγυπτος έχει ήδη 500.000 μετανάστες στη χώρα, που μάλιστα δεν βρίσκονται σε κέντρα, και ως εκ τούτου δεν πρόκειται να δημιουργηθούν νέα κέντρα.
Ο ίδιος απέρριψε ως «παράξενο» τον όρο «πλατφόρμες αποβίβασης», που χρησιμοποιούνταν από όλους στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ του περασμένου Ιουνίου, τονίζοντας πως θεωρεί αποφασιστικό να μην υπάρχουν πλέον παράνομες είσοδοι στην Ευρώπη.
Ταυτόχρονα παρέπεμψε στα προγράμματα μετεγκατάστασης, σημειώνοντας πως οι ευρωπαϊκές χώρες θα έπρεπε να μπορούν να επιλέγουν ποιους θα δέχονται, όπως επίσης κάθε χώρα να καθορίζει μόνη της πόσους ανθρώπους θέλει να δεχθεί, ενώ θεωρεί πως η μεγάλη επιτυχία στην προσφυγική πολιτική δεν βρίσκεται πλέον στην κατανομή των προσφύγων, αλλά στο ό, τι συζητείται η προστασία των συνόρων.
Στην συνέντευξη στην δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση έγινε αναφορά στην πρόσφατη επισήμανση από τον καγκελάριο και προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το τρέχον εξάμηνο, ότι οι ιδέες του που πριν από τρία χρόνια θεωρούνταν ως ακροδεξιές, τώρα υλοποιούνται.
Αυτό, κατά την άποψή του, σε καμία περίπτωση δεν είναι ανησυχητικό, αλλά δείχνει πως τότε πολλοί ήταν αφελείς και τώρα θα πρέπει να παραδεχθούν ότι έκαναν λάθος, και αυτός ο νέος δρόμος είναι «πιο σωστός και πιο ανθρώπινος», κάτι που, όπως είπε, φαίνεται και από τη μαζική μείωση του αριθμού των νεκρών στην Μεσόγειο.