Οι αντοχές και κυρίως η υπομονή των πυροπλήκτων σε Μάτι και Νέο Βουτζά φαίνεται πως δοκιμάζονται ξανά, καθώς οι κάτοικοι δεν βλέπουν ουσιαστικές ενέργειες σε συγκεκριμένα θέματα αποκατάστασης, παρά τις πρόσφατες υποσχέσεις Σπίρτζη κατά τη διάρκεια των δύο επισκέψεών του (με άλλους υπουργούς και υπηρεσιακά στελέχη) στις 12 και στις 14 Σεπτεμβρίου.
Η παντελής έλλειψη χρονοδιαγράμματος εκ μέρους της κυβέρνησης, δύο μήνες μετά την εθνική τραγωδία με τους δεκάδες νεκρούς και τις χαμένες περιουσίες, αναστατώνει τους κατοίκους, οι οποίοι απαιτούν πλέον έργα. «Αναμένουμε τις αυτονόητες και ταχείες ενέργειες για την απόλυτη και δίκαιη αποκατάσταση. Η Πολιτεία, μέσω του Πρωθυπουργού και του υπουργού Υποδομών, έχει υποσχεθεί ότι το Μάτι θα γίνει «πρότυπος» οικισμός…» επισημαίνουν η Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων και ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Μάτι.
Και όμως, παρά τις ρητές κυβερνητικές δεσμεύσεις για γρήγορη και ολική αποκατάσταση (έχουν υπάρξει ακόμα και «πανηγυρισμοί» για πρωτοφανείς παροχές στους πληγέντες της Ανατολικής Αττικής σε σχέση με φυσικές καταστροφές του παρελθόντος), παραμένουν σε εκκρεμότητα τέσσερα σημαντικά ζητήματα:
α) Οι ιδιοκτήτες των «κίτρινων», των «κόκκινων» και των «πράσινων» με ζημιές σπιτιών είναι στον αέρα.
β) Μόνο ως εξαγγελία υπάρχει η αποκατάσταση περιβάλλοντος χώρου.
γ) Ο δημόσιος φωτισμός δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως.
δ) Ρυθμοί χελώνας καταγράφονται στο θέμα περισυλλογής του αμιάντου.
Ειδικότερα για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων (ολικώς ή μερικώς) κατοικιών, ο Χρήστος Σπίρτζης έχει ξεκαθαρίσει ότι «υπάρχει πολιτική διάθεση να ανασκευαστούν όλα τα κτίρια», ωστόσο ακόμα και σήμερα… αγνοούνται η υπουργική απόφαση και οι διευκρινιστικές εγκύκλιοι για τη διαδικασία έκδοσης των σχετικών αδειών. Παρά τις κρίσιμες εκκρεμότητες ξεκίνησε η διαδικασία κατάθεσης -στα τυφλά μέχρι στιγμής- αιτήσεων και φακέλων επισκευών! Ως αποτέλεσμα οι περισσότεροι πληγέντες που ζητούν fast track έκδοση άδειας επισκευής τηρούν στάση αναμονής ενώ άλλοι αιτούνται επανελέγχους («μια ολόκληρη μέρα πάλευα να αποδείξω στο κλιμάκιο μηχανικών της δευτεροβάθμιας ότι το σπίτι μου είναι «κόκκινο»!» έλεγε κάτοικος από το Μάτι). Ταυτόχρονα, έχουν γίνει ελάχιστες κατεδαφίσεις «κόκκινων» κτιρίων και η διαδικασία φαίνεται πως έχει παγώσει.
Τα επιδόματα
Οσον αφορά τα επιδόματα, κάτοικοι αναφέρουν στα «ΝΕΑ» ότι υπάρχουν πληγέντες που δεν έχουν πάρει ούτε τα πρώτα 586 ευρώ και τονίζουν επιπλέον πως καθυστερεί τρομερά η διαδικασία για το επίδομα οικοσκευής, το οποίο αφορά και τα «πράσινα» σπίτια με ζημιές, περιλαμβάνοντας οτιδήποτε έχει προστεθεί στο κτίσμα – από τέντες μέχρι κλιματιστικά. Και όχι μόνον αυτά, αφού ουδείς γνωρίζει το ύψος ή έστω τη μορφή της (πολυδιαφημισμένης πια από υπουργικά χείλη) αποζημίωσης για τον περιβάλλοντα χώρο.
Την ίδια στιγμή, σε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ του Δήμου Μαραθώνα και του ΔΕΔΔΗΕ (για το αν δόθηκαν αρκετές… λάμπες, αν τοποθετήθηκαν όλα τα φωτιστικά κ.λπ.) έχει εξελιχθεί το πρόβλημα έλλειψης δημόσιου φωτισμού, η οποία μεταξύ άλλων προκαλεί τεράστιο αίσθημα ανασφάλειας σύμφωνα με τις επίσημες καταγγελίες των κατοίκων προς τους αρμοδίους. Αν και τα τελευταία 24ωρα επανέρχεται σταδιακά το φως σε κάποιες γειτονιές των δύο οικισμών, καθώς στη Λεωφόρο Μαραθώνος παραμένουν σκοτεινά πολλά σημεία.
Οι πυρόπληκτοι εξακολουθούν να αυτοοργανώνονται και να συνεννοούνται μέσα από τις Επιτροπές τους και εμφανίζονται έτοιμοι να επανέλθουν με αιτήματα, ζητώντας από τους υπουργούς λύσεις με χρονοδιάγραμμα. Ηδη, με δημόσια ανακοίνωση απαντούν στα περί «άναρχης δόμησης» και «ιδιωτικών παραλιών», υποστηρίζοντας ότι «το Μάτι δεν είναι δασικό» και «δεν είναι επικίνδυνο». Συγκεκριμένα, αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Η ρυμοτομία του Ματιού είναι γεωμετρική και τακτική με 30 παράλληλους και 10 κάθετους μεταξύ τους δρόμους (τρεις κύριους και επτά δευτερεύοντες)».