Ο πρώτος σεισμογράφος του κόσμου που κατασκευάστηκε το 132 μ.Χ, ένα κινεζικό άροτρο που δημιουργήθηκε πριν από 5000 χρόνια, μια από τις αρχαιότερες χειράμαξες του πλανήτη. Είναι μόνο μερικά από τα αντικείμενα που θα ταξιδέψουν το κοινό στην αρχαία κινέζικη Τεχνολογία και Επιστήμη μέσα από μια ιδιαίτερη έκθεση που διοργανώνεται στην Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με το Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πεκίνου.
Από το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου στο Κέντρο Τεχνολογικής Διάδοσης «Νόησις» θα παρουσιάζονται μοναδικά εκθέματα που σχετίζονται με το χαρτί, την τυπογραφία, τη μαγνητική πυξίδα, την πυρίτιδα, την πορσελάνη, τη μεταξουργία, τη χύτευση, τους αστρολάβους, τα πλοία, τα όργανα μέτρησης, εκθέματα που αναδεικνύουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο του κινέζικου πολιτισμού στην επίτευξη σύγχρονων κατακτήσεων στην Ανατολή και στην Δύση.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η έκθεση παρουσιάζει μερικές από τις σημαντικότερες κινεζικές εφευρέσεις, μέσα από τις εξής θεματικές ενότητες:
1. Αστρονομία και Μέτρηση του Χρόνου
Οι Κινέζοι από τον 16ο αιώνα π.Χ μελετούσαν τον ήλιο, τη σελήνη, τους πλανήτες και ουράνια φαινόμενα. Το κινεζικό ημερολόγιο θεωρείται συνδυασμός σεληνιακού και Γρηγοριανού ημερολογίου.
2. Ναυσιπλοϊα και Προσανατολισμός
Μια από τις εφευρέσεις που συνέβαλαν στην ανάπτυξη της Ναυσιπλοϊας, είναι η πυξίδα. Από τον 12ο αιώνα και μετά η πυξίδα διαδόθηκε ευρέως στην Ασία και την Ευρώπη συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του εμπορίου και της διεθνούς οικονομίας 3. Υφαντουργία και Κέντημα
Η Κίνα είναι η πρώτη χώρα που είχε οργανωμένη σηροτροφία και οι Κινέζοι κατασκεύασαν μετάξι πριν από 6000-7000 χρόνια, ενώ από τον 16ο αιώνα ανέπτυξαν πρωτοποριακές τεχνικές ύφανσης, μερικές από τις οποίες παρουσιάζονται στην Έκθεση.
4. Κατασκευή Χαρτιού και Εκτύπωση
Η κατασκευή του χαρτιού στα χρόνια της δυναστείας Χαν είναι μια από τις σημαντικότερες εφευρέσεις του αρχαίου κινεζικού πολιτισμού. Τεχνικές εκτύπωσης αναπτύχθηκαν ήδη από τον 7ο αιώνα μ.Χ και εξαπλώθηκαν σε όλον τον τότε γνωστό κόσμο συμβάλλοντας στην εξέλιξη του παγκόσμιου πολιτισμού. Η Έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιουνίου 2019 και θα λειτουργεί κάθε Τρίτη ως την Παρασκευή 10.30-15.00, το Σαάββατο από τις 13.30 ως τις 20.30 και την Κυριακή σπό τις 11.30 ως τις 18.30