Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε την Τετάρτη ότι οι χώρες αλλά και οι εταιρείες που θα παραβιάσουν τις κυρώσεις της Ουάσινγκτον σε βάρος του Ιράν θα υποστούν «βαριές συνέπειες».
Μιλώντας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη ο Αμερικανός πρόεδρος κατήγγειλε για άλλη μία φορά τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, υποστηρίζοντας ότι βοήθησε τη χώρα αυτή να «σπείρει το χάος» καθώς της παρείχε μια «γραμμή εισροής χρημάτων».
«Όποιο άτομο ή οντότητα δεν συμμορφωθεί με τις κυρώσεις των ΗΠΑ θα αντιμετωπίσει βαριές συνέπειες», πρόσθεσε.
Η αμερικανική κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα οργισμένη με την ΕΕ, τη Ρωσία και την Κίνα που στις αρχές της εβδομάδας ανακοίνωσαν το σχέδιό τους για τη σύσταση ενός «μηχανισμού» που θα διευκολύνει τις συναλλαγές με το Ιράν, παρακάμπτοντας τις κυρώσεις.
Στην ίδια ομιλία πάντως ο Τραμπ ευχαρίστησε τις κυβερνήσεις του Ιράν, της Ρωσίας και της Συρίας επειδή ανέκοψαν τη στρατιωτική επιχείρησή τους στην επαρχία Ιντλίμπ, το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών της αντιπολίτευσης στη Συρία. Ευχαρίστησε επίσης την Τουρκία επειδή βοήθησε να επιτευχθεί συμφωνία με τη Μόσχα, στις αρχές του μήνα, για τη δημιουργία μιας αποστρατικοποιημένης ουδέτερης ζώνης στην Ιντλίμπ.
Κατά τη Μέι καλύτερος μοχλός πίεσης είναι η συμφωνία του 2015
Στον αντίποδα η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, που μίλησε νωρίτερα, αναφέρθηκε στη σημασία της συμφωνίας που επιτεύχθηκε το 2015 μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και του Ιράν, επισημαίνοντας ότι παραμένει το καλύτερο μέσο για να μην αποκτήσει η Ισλαμική Δημοκρατία πυρηνικό όπλο.
«Η συμφωνία αυτή παραμένει το καλύτερο μέσο για να εμποδίσει το Ιράν να αναπτύξει πυρηνικό όπλο και εμείς έχουμε δεσμευτεί να προασπίσουμε τη συμφωνία του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (ΚΟΣΔ ή JCPOA, από το ακρώνυμο στα αγγλικά της επίσημης ονομασίας της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα) για όσο χρονικό διάστημα το Ιράν θα συνεχίσει να τηρεί πλήρως τις δεσμεύσεις του», δήλωσε η πρωθυπουργός της Βρετανίας ενώπιον κυρίως του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αποφάσισε τον Μάιο την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία.
Η συμφωνία της Βιένης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2015 μεταξύ του Ιράν και της ομάδας 5+1 (που αποτελείται από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας -ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία- και τη Γερμανία) έπειτα από μακρές και δύσκολες διαπραγματεύσεις.