Γερμανία και Τουρκία είναι υποψήφιες για τη διοργάνωση του Euro 2024 και την Πέμπτη στη Νιόν, η εκτελεστική επιτροπή της UEFA θα ανακοινώσει την απόφαση της για την χώρα που θα αναλάβει τη διοργάνωση.

Τον Απρίλιο του 2018, η γερμανική ομοσπονδία ποδοσφαίρου (DFB) και η τουρκική ποδοσφαιρική ομοσπονδία (TFF) υπέβαλαν τις υποψηφιότητές τους για την κορυφαία διοργάνωση της Ευρώπης.

Ελαφρύ προβάδισμα φέρεται να έχει η Γερμανία. Η χώρα έχει διοργανώσει δύο φορές το Παγκόσμιο Κύπελλο (το τελευταίο το 2006), ποτέ όμως το Euro. Το 1988 είχε διοργανωθεί από τη Δυτική Γερμανία. με νικήτρια την Ολλανδία.

Όσον αφορά την Τουρκία, αυτή είναι η τέταρτη υποψηφιότητά της. Τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της UEFA θα αποφασίσουν σε μυστική ψηφοφορία σήμερα και το όνομα της νικήτριας θα ανακοινωθεί στις 16:00 από τον Σλοβένο πρόεδρο της UEFA,Αλεξάντερ Τσεφερίν .

Από τα 19 μέλη της ευρωπαϊκής κυβέρνησης ποδοσφαίρου, δύο δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου, ο πρόεδρος της γερμανικής Ομοσπονδίας, Ράιχαρντ Γκρίντερ και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής ομοσπονδίας, Σερβέτ Γιαρντιμτσί.

Η Γερμανία και η Τουρκία έχουν επίσης βιώσει θέματα τριβής στη διπλωματία τα τελευταία χρόνια, ενώ είναι γνωστή η διαμάχη που έχει ξεσπάσει με αφορμή την φωτογραφία των Μεσούτ Οζίλ και Ιλκάι Γκιντογκάν, Γερμανούς τουρκικής καταγωγής, με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Και οι δύο παίκτες αντιμετώπισαν πολλές επικρίσεις και ο Οζίλ ανακοίνωσε μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο τη αποχώρησή του από τη εθνική Γερμανίας, ισχυριζόμενος ότι ήταν θύμα «ρατσισμού και ασέβειας».

Ωστόσο, η UEFA, στην έκθεση αξιολόγησης της, αναφέρθηκε ικανοποιητικά στη γερμανική υποψηφιότητα, επαινώντας ένα όραμα που βασίζεται στην ιδέα ότι το «ποδόσφαιρο μπορεί να ενοποιήσει την κοινωνία».

Με δέκα ήδη κατασκευασμένα γήπεδα, η χώρα θα είναι στην πραγματικότητα έτοιμη να φιλοξενήσει τους 51 αγώνες και να υποδεχθεί 2,7 εκατομμύρια θεατές.

Η UEFA πιστεύει ότι οι στόχοι της τουρκικής υποψηφιότητας «είναι σύμφωνοι με τους μακροπρόθεσμους στόχους της UEFA», ωστόσο δεν παραλείπει να θέσει το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ υπάρχει προβληματισμός για την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας.

Η Τουρκία «υπογράφει τις συνθήκες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις σέβεται», απάντησε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP) ο Σερβέτ Γιαρντιμτσί, για τον οποίο «είναι καιρός» η Τουρκία να οργανώσει το Euro.