Οι φυλακές σε όλον τον κόσμο φιλοξενούν κρατούμενους από διάφορα κοινωνικά στρώματα με διαφορετικές επιδεξιότητες. Η φυλακή Χουλάν όμως, στην βορειοανατολική επαρχία της Κίνας Χαϊλονγκτσιάνγκ, είναι μοναδική καθώς πάνω από 400 κρατούμενοι στη διάρκεια της κράτησής τους έχουν γίνει «δάσκαλοι» στο Γκο. Πρόκειται για ένα πανάρχαιο επιτραπέζιο παιχνίδι που υπάρχει για πάνω από 2.000 χρόνια. Παίζεται με δύο παίκτες με 181 μαύρα πούλια που ονομάζονται πέτρες και 180 λευκές, συνήθως πάνω σε έναν πίνακα διαστάσεων 19 επί 19.
Η Χουλάν, μία φυλακή υψίστης ασφαλείας στην πρωτεύουσα Χαρμπίν, φιλοξενεί βαρυποινίτες ωστόσο έχει γίνει διάσημη για το πρωτοποριακό της πρόγραμμα με την ονομασία « Η αναδυόμενη σαν τον φοίνικα κοινωνία του Γκο» που εγκαινιάσθηκε το 2013.
«Όπως ο φοίνικας που ξαναγεννιέται από τις στάχτες του, έτσι και εμείς ελπίζουμε ότι οι κρατούμενοι θα καθαρίσουν το πνεύμα τους μέσω της παραδοσιακής κουλτούρας και θα αντλήσουν δύναμη από τη φιλοσοφία του παιχνιδιού» ισχυρίζεται ο Τονγκ Ντιανγί διευθυντής της φυλακής. Ο Ζιάνγκ Ζανσέν καταδικάστηκε σε 19 χρόνια κάθειρξη για παράνομες επιχειρηματικές δραστηριότητες και απάτη. Σύντομα του έγινε εμμονή το επιτραπέζιο αυτό παιχνίδι στη διάρκεια που εκτίει την ποινή του.
«Υπάρχει ένα ρητό στο Γκο: εάν είστε άπληστοι, δεν θα κερδίσετε. Όταν ήμουν νέος ήμουν πάρα πολύ άπληστος και έχασα, με αποτέλεσμα να αποτύχω στο παιχνίδι της ζωής» λέει ο Ζανσέν.
Όπως ακριβώς αλλάζουν οι τακτικές στη διάρκεια του επιτραπέζιου παιχνιδιού, έτσι αλλάζουν και στη ζωή. Ο Ζανσέν λέει ότι εξακολουθεί να έχει ένα πλάνο όταν θα αποφυλακισθεί και θα είναι 50 χρόνων. Εκτός από το να παίζει και να ασκείται, προετοιμάζεται ενεργά για να δώσει πανεπιστημιακές εξετάσεις στην κινεζική γλώσσα και τη λογοτεχνία. Σε ένα κελί που έχει μετατραπεί σε αίθουσα δραστηριοτήτων, βιβλία και περιοδικά με θέμα το παιχνίδι Γκο πιάνουν ένα ράφι στον τοίχο, μήκους 6 μέτρων. Πάνω σε αυτά βρίσκεται ένα σημειωματάριο γεμάτο σκέψεις και εκτιμήσεις των κρατουμένων. Μετά την εκμάθηση του παιχνιδιού ο Τσιν Ζεν, ένα από τους πιο δύσκολους κρατούμενους στη Χουλάν, για πρώτη φορά έγραψε ένα γράμμα για τους γονείς του. Εκεί έκανε μία ανακεφαλαίωση της ζωής του και εξέφραζε την βαθειά του λύπη για αυτό που είχε κάνει.
Τον Αύγουστο του 2015 ο πρωταθλητής Κίνας στο Γκο, Νίε Γουεϊπίνγκ αφού διάβασε ένα σχετικό δημοσίευμα πήγε στη Χουλάν όπου έπαιξε με 16 κρατουμένους ταυτόχρονα, δίνοντάς τους παράλληλα συμβουλές. Έκτοτε ο Νίε έχει επισκεφθεί τη φυλακή άλλες δύο φορές. Έκτοτε όλο και περισσότεροι κρατούμενοι εντάσσονται στον κύκλο του Γκο. Σήμερα ο αριθμός των μαθητευόμενων είναι πάνω από 400.
Η φυλακή διοργανώνει κάθε χρόνο έναν διαγωνισμό Γκο. Τον Μάιο του 2016, περισσότεροι από 100 κρατούμενοι συμμετείχαν στο διαγωνισμό υπό την καθοδήγηση της επαρχιακής ομοσπονδίας του παιχνιδιού. Σχεδόν 90 από αυτούς απέσπασαν μεγάλες βαθμολογίες με βάση τις επιδόσεις τους.
Ο Ζου Σουκγούο επικεφαλής της ομοσπονδίας Γκο που επίσης εκτίει ποινή φυλάκισης λέει ότι όσοι εκπαιδευόμενοι παραβιάζουν τους κανόνες ή μιλούν άσχημα αποβάλλονται, ενώ η πλειοψηφία των κρατουμένων που εκπαιδεύονται στρέφονται στο διάβασμα και μιλάνε για το νόημα της ζωής.
Ο πρωταθλητής Νίε πιστεύει ότι ο πολιτισμός του Γκο ενσαρκώνει τη σοφία του κινεζικού έθνους και μπορεί να διαμορφώσει και να βοηθήσει τους ανθρώπους, ειδικά εκείνους που είναι αποπροσανατολισμένοι. « Εάν παραβιάσω κάποιους από τους κανόνες της φυλακής θα χάσω την ευκαιρία να συναντήσω τον Νίε, γεγονός που θα με στεναχωρήσει πολύ», λέει ένας άλλος κρατούμενος.
- Το Λονδίνο καταδικάζει τις «απειλές» Μεντβέντεφ – Είπε ότι δημοσιογράφοι των Times είναι «νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι»
- Νέα αποκάλυψη για τη θανατηφόρα παράσυρση στην Κρήτη – Ο δράστης ήταν στη λίστα SIRENE
- Αστυνομικός της Βουλής: «Παλιάνθρωπε…» – Οργή λαού έξω από την Εισαγγελία, νέες μαρτυρίες για τον 45χρονο