Σπάνιοι χάρτες και χαρακτικά που φυλάσσονται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους θα παρουσιαστούν την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Χαρακτικής και Εκτυπώσεων. Κορυφαίο τεκμήριο της συλλογής είναι η Χάρτα του Ρήγα Βελεστινλή, το 12φυλλο αριστούργημα που τυπώθηκε το 1797 στη Βιέννη. Πρόκειται, σύμφωνα με τους επιμελητές της έκθεσης, για ένα «κορυφαίο έργο του Νεοελληνικού Διαφωτισμού αλλά και ένα εξαιρετικό προϊόν της τεχνολογίας της εποχής της, ένα εξαιρετικό παράδειγμα χρήσης χάρτη για επικοινωνιακούς λόγους, που καταφέρνει να μεταδώσει πλήθος πληροφοριών χάρη στα σύμβολα και τις εικόνες του».
Ο χάρτης ως αντικείμενο αποτελεί, άλλωστε, ένα «εκπληκτικό στη σύλληψή του δημιούργημα της ανθρώπινης διάνοιας, που προέκυψε από την ανάγκη του ανθρώπου να επικοινωνήσει με τον χώρο και το περιβάλλον του», επισημαίνουν τα Γ.Α.Κ. «Η ιστορία των χαρτών εξελίσσεται μέσα στον χρόνο και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού, των επιστημών, της τεχνολογίας και της τέχνης. Στους νεώτερους χρόνους, η εφεύρεση της Τυπογραφίας έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της Χαρτογραφίας και συνετέλεσε αποφασιστικά στην εξάπλωση και τη διάδοση της χρήσης των χαρτών».
Τα εκθέματα θα πλαισιωθούν από ομιλίες που θα επιχειρήσουν να δώσουν μια εικόνα της πλούσιας συλλογής χαρτών και χαρακτικών των Γ.Α.Κ., να καταδείξουν τους παλιούς χάρτες ως προϊόντα της τεχνολογίας της εποχής τους πέρα από τη χρηστική, ιστορική και καλλιτεχνική τους αξία, και να αναδείξουν το ιστορικό περιβάλλον μέσα στο οποίο δημιουργήθηκε η Χάρτα του Ρήγα δίνοντας έμφαση στα επικοινωνιακά και κατασκευαστικά χαρακτηριστικά της.
Παράλληλα, στην έκθεση η οποία θα λειτουργήσει με δωρεάν είσοδο την Δευτέρα 8 και την Τρίτη 9 Οκτωβρίου στα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Δάφνης 61, Ψυχικό), θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές Γυμνασίου. Προβολές, παιχνίδια και δραστηριότητες θα δώσουν στα παιδιά την ευκαιρία να μεταφερθούν στα εργαστήρια των παλιών χαρτογράφων, να κατανοήσουν τις λειτουργίες και χρήσεις του χάρτη και να δημιουργήσουν τους δικούς τους χάρτες.