Κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση άσκησε ο γνωστός Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Αφρίκα», Σενέρ Λεβέντ, παραλαμβάνοντας , το βραβείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «Ευρωπαίος Πολίτης 2018». Επίσης, βραβεύτηκαν οι Οκάν Νταγλί, και ο Ανδρέας Μάτσης, της Δικοινοτικής Πρωτοβουλίας Αμμοχώστου.
Μιλώντας στην τελετή απονομής του βραβείου, την οποία οργάνωσε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Σενέρ Λεβέντ είπε: «Ευρώπη έλειπες, το 1974 από την Κύπρο, έλειπες από την Ρουάντα, την Βοσνία, παρακολουθούσες τα γεγονότα στην Σεμπρένιτσα, έκλεισες τις πόρτες σου στους μετανάστες και για να μην σε πλησιάσουν έκανες ένα φασίστα-δικτάτορα στην Τουρκία φύλακα και τον πληρώνεις γι’ αυτό».
Στην ομιλία του ο Σενέρ Λεβέντ είπε ότι εκατομμύρια άνθρωποι έγιναν μετανάστες, λόγω της στάσης της Ευρώπης. «Οι παρεμβάσεις, που έκανες (Ευρώπη) για να φέρεις την δημοκρατία στις χώρες τους, τους εξανάγκασαν να φύγουν», σημείωσε.
Επίσης, μίλησε για την «αραβική άνοιξη», που έχει γίνει «αιματηρή άνοιξη» με τα όσα συμβαίνουν στις αραβικές χώρες όπως το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη και την Υεμένη.
Ο Σενέρ Λεβέντ δήλωσε Κύπριος και, χωρίς να απορρίπτει την εθνική ταυτότητα, είπε: «λέω με ευκολία: εσύ είσαι Ελληνοκύπριος, εγώ είμαι Τουρκοκύπριος, αλλά και οι δυο μας είμαστε Κύπριοι». Επίσης, υποστήριξε ότι η Ευρώπη δεν δείχνει αρκετή προσπάθεια για να απελευθερώσει τον βορρά από την ηγεμονία της Τουρκίας και να εφαρμοσθεί κι εδώ (στην Κύπρο) το ευρωπαϊκό κεκτημένο. «Οι Ευρωβουλευτές δεν μπορούν ούτε στα Βαρώσια να μπουν που είναι στα χέρια του τουρκικού στρατού», σημείωσε.
Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, Ανδρέας Κεττής, αφού συγχάρηκε τους βραβευθέντες, είπε ότι το μεγάλο ερώτημα είναι: «Αν θα υπάρξει ένα παράθυρο ελπίδας στο Κυπριακό πρόβλημα ή αν οι προσπάθειες για συμφιλίωση και επανένωση του νησιού θα αποδειχθεί πως έγιναν επί ματαίω, για ένα πουκάμισο αδειανό, όπως αναφέρει ο ποιητής Γιώργος Σεφέρης στο ποίημα της κυπριακής συλλογής του “Ελένη”». Ο κ. Κεττής έκλεισε την ομιλία του, διαβάζοντας τους τελευταίους 10 στίχους από το ποίημα του Σεφέρη:
«Αν είναι αλήθεια
πως κάποιος άλλος Τεύκρος, ύστερα από χρόνια,
ή κάποιος Αίαντας ή Πρίαμος ή Εκάβη
ή κάποιος άγνωστος ανώνυμος, που ωστόσο
είδε ένα Σκάμαντρο να ξεχειλάει κουφάρια,
δεν το ‘χει μες τη μοίρα του ν’ ακούσει
μαντατοφόρους που έρχονται να πούνε
πως τόσος πόνος τόση ζωή
πήγαν στην άβυσσο
για ένα πουκάμισο αδειανό για μιαν Ελένη».
Επίσης, μίλησαν οι ευρωβουλευτές Τάκης Χατζηγεωργίου, και Νεοκλής Συλικιώτης, οι οποίοι μαζί με τον Λευτέρη Χριστοφόρου πρότειναν τις υποψηφιότητες Οκάν Νταγλί και Ανδρέα Μάτση, καθώς και οι ευρωβουλευτές Μάριος Μαυρίδης και Δημήτρης Παπαδάκης, οι οποίοι μαζί με την Ελένη Θεοχάρους, πρότειναν την υποψηφιότητα Σενέρ Λεβέντ.
«Αντιμετωπίζουμε τη διαίρεση της πόλης μας (Αμμοχώστου) και του νησιού μας, μέσω της συμβολής μας στην ένωση των απόψεων και στη συμμετοχή σε ενωτικές πράξεις. Εργαζόμαστε και αναπτύσσουμε προτάσεις για το πώς να μετατρέψουμε την Αμμόχωστο – μια διαιρεμένη και εν μέρει εκκενωμένη πόλη – στον επανενωμένο, πολυπολιτισμικό χώρο των ονείρων μας», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Οκάν Νταγλί.
Για το έργο της Δικοινοτικής Πρωτοβουλίας Αμμοχώστου μίλησε αναλυτικά ο Ανδρέας Μάτσης, τονίζοντας τη δικοινοτική συνεργασία για τον σχεδιασμό για την επιστροφή της Αμμοχώστου και την ετοιμασία μελετών και άλλων έργων. «Ένα άλλο θέμα που μας απασχόλησε σαν Δικοινοτική Πρωτοβουλία για την Αμμόχωστο ήταν η ανακήρυξη της μεσαιωνικής πόλης ως μνημείο διεθνούς κληρονομίας της UNESCO», ανέφερε. Η μεσαιωνική πόλη θεωρείται «ως ένα από τα ελάχιστα υπάρχοντα μνημεία οχυρωμένης μεσαιωνικής πόλης σχετικά καλά διατηρημένης», επεσήμανε ο κ. Μάτσης.
Οι νικητές του βραβείου «Ευρωπαίος Πολίτης» από όλη την Ευρώπη επιλέχτηκαν τον Ιούνιο από την Επιτροπή του Βραβείου στις Βρυξέλλες υπό την προεδρία της αντιπροέδρου του ΕΚ Sylvie Guillaume (Σ&Δ, Γαλλία). Οι βραβευθέντες από όλες τις χώρες θα παραστούν σε εκδήλωση στις Βρυξέλλες, που θα διοργανωθεί στις 9 Οκτωβρίου.