Προνύμφες κουνουπιών που μεγαλώνουν σε νερό το οποίο έχει επιμολυνθεί με πλαστικά συσσωρεύουν τα πλαστικά στο σώμα τους – μάλιστα ένα μέρος των πλαστικών παραμένει εντός τους ακόμη και όταν οι προνύμφες γίνουν ενήλικα έντομα. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Οτι ένας άγνωστος μέχρι σήμερα «παίκτης» μπαίνει στο προσκήνιο σε ό,τι αφορά τη ρύπανση από πλαστικά. Και αυτό διότι όταν άλλα ζώα βάζουν στο «μενού» τους τα κουνούπια, τα πλαστικά «εξαπλώνονται» σε νέες τροφικές αλυσίδες, σύμφωνα με δημοσίευση στην επιθεώρηση «Biology Letters».
Μικροπλαστική… επιδρομή
Η ρύπανση από πλαστικά είναι πανταχού παρούσα στο περιβάλλον και κυρίως στο νερό. Ψάρια αλλά και πουλιά και άλλα ζώα που «κατοικούν» γύρω από υδάτινα συστήματα μπορούν να φάνε μικροπλαστικά (μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού με διάμετρο κάτω των πέντε χιλιοστών). Τα μικροπλαστικά αποτελούν τεράστια απειλή για την υγεία των θαλάσσιων και άλλων υδάτινων οικοσυστημάτων καθώς πλέον «βασιλεύουν» στο τροφικό δίκτυο.
Ωστόσο τα μικροπλαστικά μπορεί να εξαπλωθούν και μέσω ζώων που έχουν κύκλο ζωής ο οποίος περιλαμβάνει τόσο το να ζουν στο νερό όσο και στη στεριά. Πολλά έντομα, όπως τα κουνούπια και οι λιβελούλες, περνούν το στάδιο της προνύμφης στο νερό αλλά… μετακομίζουν στη στεριά όταν γίνονται ενήλικα έντομα. Η Αμάντα Κάλαχαν από το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ στη Βρετανία και οι συνεργάτες της διερεύνησαν την υπόθεση σχετικά με το αν τέτοιου είδους οργανισμοί μπορούν να αποτελέσουν οχήματα μεταφοράς πλαστικών σε «αμόλυντα» περιβάλλοντα.
Οι ερευνητές τάισαν 150 προνύμφες κουνουπιών οι οποίες ζούσαν στο νερό με ένα μείγμα τροφής και «χαντρών» σε διαφορετικά μεγέθη, οι οποίες ήταν φτιαγμένες από μικροπλαστικά. Στη συνέχεια εξέτασαν 15 προνύμφες (η επιλογή έγινε τυχαία από το σύνολο των προνυμφών). Εξέτασαν επίσης (με τυχαία επιλογή και πάλι) άλλα 15 άτομα όταν τα έντομα είχαν γίνει ενήλικα κουνούπια.
Πανταχού παρόντα
Σύμφωνα με τα ευρήματα, μικροπλαστικά εντοπίστηκαν και στα 30 άτομα που εξετάστηκαν (προνύμφες και ενήλικα κουνούπια). Κατά μέσο όρο, μια προνύμφη «φιλοξενούσε» εντός της περισσότερες από 3.000 χάντρες με διάμετρο δύο μικρομέτρων. Καθώς τα έντομα ωρίμαζαν σταματούσαν σταδιακά να καταναλώνουν μικροπλαστικά και εξέκριναν από τον οργανισμό τους το μεγαλύτερο μέρος τους. Ακόμη και τότε όμως, οι επιστήμονες μετρούσαν περί τις 40 χάντρες κατά μέσο όρο εντός κάθε ενήλικου κουνουπιού.
Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης, τα νέα αποτελέσματα δείχνουν ένα καινούργιο μονοπάτι διασποράς των πλαστικών. Για παράδειγμα, τα κουνούπια μπορούν να λειτουργούν ως «οχήματα μεταφοράς» μικροπλαστικών που βρίσκονται στο νερό στο έντερο πουλιών αλλά και νυχτερίδων που τρέφονται με έντομα. «Κάθε οργανισμός που τρέφεται με έντομα τα οποία περνούν την πρώιμη φάση του κύκλου ζωής τους στο νερό μπορεί να «μολυνθεί» με μικροπλαστικά τα οποία ανευρίσκονται στα υδάτινα οικοσυστήματα»καταλήγει η δρ Κάλαχαν.
Ως φαίνεται λοιπόν, η… πλαστική λαίλαπα δεν γνωρίζει στεριά και θάλασσα, δεν ξεχωρίζει οργανισμούς, μικρούς ή μεγάλους. «Χτυπά» αδιακρίτως βρίσκοντας ολοένα και περισσότερες διόδους για να κατακλύσει τον πλανήτη μας. Και η ευθύνη για όλα αυτά σίγουρα δεν βαραίνει τις προνύμφες των κουνουπιών…