Προσφυγικό : Ο ευρωπαϊκός… ΣΔΟΕ θα ψάξει να βρει που πήγαν τα 1,6 δισ. ευρώ
Ελλάδα

Προσφυγικό : Ο ευρωπαϊκός… ΣΔΟΕ θα ψάξει να βρει που πήγαν τα 1,6 δισ. ευρώ

Πηγές στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία τονίζουν στα «ΝΕΑ» πως οι καταγγελίες έχουν φτάσει στην αρμόδια διεύθυνση και αυτή τη στιγμή εξετάζεται η βασιμότητά τους. Μάλιστα, επισημαίνουν πως σε περίπτωση που κριθούν βάσιμες, τότε είναι στη διακριτική ευχέρεια της Υπηρεσίας να αποφασίσει τον τρόπο με τον οποίο θα συνεχίσει την έρευνα

Στο ευρωπαϊκό… ΣΔΟΕ βρίσκεται η υπόθεση για κακοδιαχείριση κοινοτικών κονδυλίων ύψους 1,6 δισ. ευρώ από τη χώρα μας στο Προσφυγικό. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), εδώ και περίπου έναν χρόνο, από το 2017, έχει ξεκινήσει έρευνα για παρατυπίες που έχουν καταγγελθεί στον τομέα της σίτισης μεταναστών στη χώρα μας.
Πηγές στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία τονίζουν στα «ΝΕΑ» πως οι καταγγελίες έχουν φτάσει στην αρμόδια διεύθυνση και αυτή τη στιγμή εξετάζεται η βασιμότητά τους.
Μάλιστα, επισημαίνουν πως σε περίπτωση που κριθούν βάσιμες, τότε είναι στη διακριτική ευχέρεια της Υπηρεσίας να αποφασίσει τον τρόπο με τον οποίο θα συνεχίσει την έρευνα: είτε θα ζητήσει στοιχεία από το ελληνικό κράτος είτε θα στείλει ειδικά κλιμάκια στην Ελλάδα για επιτόπια έρευνα.
Διευκρινίζεται πως η OLAF είναι ανεξάρτητος οργανισμός και στην περίπτωση που ζητηθούν στοιχεία από κρατικές δομές ή κυβερνήσεις, αυτές είναι υποχρεωμένες να τα προσκομίσουν.
Πληροφορίες θέλουν στα γραφεία της OLAF να έχει φτάσει και δεύτερη καταγγελία από ενδιαφερόμενο, ο οποίος ήθελε να μετάσχει σε διαγωνισμό για τη σίτιση των μεταναστών και προσφύγων και αποκλείστηκε λόγω των διατάξεων που τέθηκαν.
Η καταγγελία μιλάει για διαγωνισμούς με φωτογραφικές διατάξεις που ευνόησαν συγκεκριμένες εταιρείες και απέκλεισαν άλλες.
Στις 13 Μαρτίου του 2017, η μη κυβερνητική οργάνωση Solidarity Now κατέθεσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και πιο συγκεκριμένα στην Επιτροπή Αναφορών – PETI, αναφορά με την οποία ζητούσε από την Επιτροπή να διερευνήσει τη σχέση μεταξύ της χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Ελλάδα και των άθλιων συνθηκών υποδοχής των ατόμων που ζητούν διεθνή προστασία.
«Εφιστούμε την προσοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην κακοδιαχείριση, εκ μέρους της Ελλάδας, των κοινοτικών πόρων, κυρίως του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ενταξης (ΤΑΜΕ) καθώς επίσης και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας και του Μηχανισμού Εκτακτης Υποστήριξης, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την αποτυχία της χώρας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της σχετικά με την καθιέρωση ανθρώπινων και αξιοπρεπών συνθηκών υποδοχής για αιτούντες διεθνή προστασία στην επικράτειά της» ανέφερε χαρακτηριστικά η αναφορά που κατατέθηκε.

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Θέμα στις πρώτες σελίδες των διεθνών ΜΜΕ

Στο μεταξύ, το θέμα της ευρωπαϊκής έρευνας για την ενδεχόμενη διασπάθιση των ευρωπαϊκών χρημάτων στον τομέα της σίτισης απασχολεί καθημερινά τα διεθνή ειδησεογραφικά μέσα. Με επίκεντρο τα όσα συμβαίνουν στη Μόρια και τις συνθήκες στις οποίες αναγκάζονται να ζουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, οικογένειες αλλά και μικρά παιδιά, η βρετανική «Guardian» σε ρεπορτάζ της ανέφερε πως διενεργείται έρευνα για το πού κατέληξαν τα ευρωπαϊκά κονδύλια που προορίζονταν για τη σίτιση των μεταναστών και προσφύγων, σημειώνοντας παράλληλα πως η Ελλάδα έχει λάβει συνολικά σχεδόν 1,6 δισ. ευρώ ως οικονομική βοήθεια από το 2015. Στο ίδιο μήκος κύματος και το δημοσίευμα των «Times», που εστιάζει στις καταγγελίες που έγιναν σχετικά με την κακοδιαχείριση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.
Αλλά και εντός των συνόρων η διενέργεια έρευνας από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης έχει προκαλέσει πολιτική θύελλα. Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης σε σκληρό τόνο δήλωσε πως η Μόρια αποτελεί τον «χειρότερο καταυλισμό στον κόσμο», καταγγέλλοντας παράλληλα την αδιαφάνεια που περιβάλλει τη χρηματοδότηση. «Η κυβέρνηση έχει ήδη βρεθεί στο στόχαστρο της ευρωπαϊκής υπηρεσίας ελέγχου. Οσοι εμπλέκονται σε αυτήν τη σκοτεινή υπόθεση καλούνται να απαντήσουν πώς διαχειρίστηκαν κονδύλια που φθάνουν τα 1,6 δισ. ευρώ» ανέφερε μεταξύ άλλων μιλώντας στη σύσκεψη των τομεαρχών του κόμματος την περασμένη Πέμπτη.

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Υψηλός ο κίνδυνος διαφθοράς

Το Προσφυγικό και τα χρήματα που έχουν διατεθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι η πρώτη φορά που απασχολούν την OLAF. Στην ετήσια έκθεσή της για το 2017 αναφέρεται πως διάφορες έρευνες της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης έχουν διαπιστώσει ότι η χρηματοδότηση για το Προσφυγικό δυστυχώς έχει προσελκύσει το… ενδιαφέρον μεμονωμένων ατόμων αλλά και ομάδων, οι οποίοι εκμεταλλεύονται την ανθρωπιστική βοήθεια και αφαιρούν κεφάλαια. Αυτό, όπως συνεχίζει η έκθεση, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε έργα τα οποία αναπτύσσονται σε δύσκολο επιχειρησιακά περιβάλλον, με περιορισμένη κρατική εξουσία και υψηλό κίνδυνο διαφθοράς. «Επιπλέον, η βοήθεια συχνά παρέχεται μέσω τοπικών εταίρων, τα αρχεία των οποίων δύσκολα μπορούν να ελεγχθούν, και συνήθως παρέχεται σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, με λιγότερες ευκαιρίες για ενδελεχείς εκ των προτέρων ελέγχους».
Μέσα στην εβδομάδα, πάντως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διά μέσου της εκπροσώπου της Νατάσα Μπερτό, επιβεβαίωσε ότι διενεργείται έρευνα από την OLAF σχετικά με καταγγελίες για παρατυπίες στη σίτιση των μεταναστών. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, η ίδια η Κομισιόν σε δικούς της επιτόπιους ελέγχους δεν διαπίστωσε κακοδιαχείριση των μεταναστευτικών πόρων και γι” αυτόν τον λόγο θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση του προγράμματος σίτισης. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως οι δύο έλεγχοι που πραγματοποίησε η Κομισιόν έγιναν στα τέλη του 2016 και στα μέσα του επόμενου έτους. Παρ” όλα αυτά, όπως σημείωσε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι η αρμόδια Αρχή για να ερευνήσει τέτοιες καταγγελίες. Αυτός ήταν και ο λόγος που ζητήθηκε από το ανεξάρτητο όργανο OLAF να διερευνήσει το ζήτημα.
Exit mobile version