Σκηνικό νέας κυβερνητικής αντιπαράθεσης πυροδοτούν οι πολιτικές εξελίξεις στην ΠΓΔΜ στον απόηχο του δημοψηφίσματος για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Όταν ήρθε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και έγινε σαφές ότι πάμε σε πολύ χαμηλή συμμετοχή, οι δύο εταίροι της κυβέρνησης δεν είχαν όχι μια κοινή γραμμή αλλά ούτε και ένα κοινό ύφος για την αντιμετώπιση του αποτελέσματος, ενώ «αναζωπυρώθηκε» και η κόντρα Κοτζιά – Καμμένου.
Στην χθεσινή αντίδραση του υπουργού Άμυνας, ο οποίος έσπευσε με ανάρτησή του να χαρακτηρίσει ουσιαστικώς άκυρο το δημοψήφισμα στα Σκόπια, έδωσε εκ νέου απάντηση ο υπουργός Εξωτερικών.
«Το δημοψήφισμα στα Σκόπια δεν αποτελεί νομικό όρο ή προϋπόθεση για τη συμφωνία» επανέλαβε ο κ. Κοτζιάς, μιλώντας στην ΕΡΤ, επικαλούμενος μάλιστα σχετικό χωρίο του κειμένου που υπεγράφη στις Πρέσπες. Επίσης τόνισε με έμφαση πως μετά το δημοψήφισμα δεν είναι άκυρη η συμφωνία των Πρεσπών «όπως πολλοί έσπευσαν να πουν».
Παράλληλα, άφησε αιχμές κατά του υπουργού Άμυνας, λέγοντας πως «εξωτερική πολιτική κάνει ο πρωθυπουργός, το υπουργικό συμβούλιο και ο υπουργός Εξωτερικών». «Οι άλλοι δεν είναι συναρμόδιοι. Ο κ. Καμμένος μιλάει ως αρχηγός ενός εκ των δύο κομμάτων όταν κρίνει ότι πρέπει να διαφοροποιηθεί με βάση τις αρχές του κόμματός του».
«Είμαι σε μια δημοκρατική κυβέρνηση, υπάρχει δικαίωμα της διαφορετικής γνώμης. Εξ όσων γνωρίζω, το μόνο θέμα στο οποίο διαφωνεί ο κ. Καμμένος είναι το Σκοπιανό. Υπάρχουν παραδείγματα διαφορετικών απόψεων σε προηγούμενες κυβερνήσεις για το Μακεδονικό» ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, εκτιμώντας ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν θα ρίξουν την κυβέρνηση.
«Δεν πέφτουν έτσι οι κυβερνήσεις. Οι κυβερνήσεις πέφτουν μέσα στη Βουλή και με ψηφοφορία. Όποιος έχει άλλη γνώμη, βάζει ένα θέμα προς ψήφιση και ψηφίζουμε. (…) Δε νομίζω όμως ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θα πέσει έτσι. Ο κ. Τσίπρας θα αποφασίσει το πότε θα πάμε σε εκλογές. Και πρώτα κυρώσουμε τη συμφωνία, αλλά σε κάθε περίπτωση πριν τις εκλογές».
Η αντίδραση Καμμένου και η πρώτη απάντηση Κοτζιά
Ο Πάνος Καμμένος, μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων στο δημοψήφισμα έσπευσε να δηλώσει: «Όταν μίλησα για αποτυχία του δημοψηφίσματος με λοιδόρησαν, τώρα με αυτή τη συμμετοχή βάση του άρθρου 73, 74 του Συντάγματος τους είναι άκυρο και το 68% των πολιτών ακύρωσε την συμφωνία. Ο Κυριάκος να απολογηθεί που ήθελε να σταματήσει την ευημερία των Ελλήνων και την κυβέρνηση».
Κοινώς, ο συγκυβερνήτης του Αλέξη Τσίπρα θεώρησε δεδομένη την ακύρωση της συμφωνίας και μάλιστα με… επίκληση συγκεκριμένων άρθρων του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.
Ωστόσο, το πρόβλημα με τη δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας παραμένει καθώς προεξοφλεί το τέλος μιας διαδικασίας για την σύναψη μιας διεθνούς συμφωνίας που τυπικά τουλάχιστον είναι ακόμη σε εξέλιξη.
Στην χθεσινή ανάρτησή του, το υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε άμεσα υπενθυμίζοντας τον συμβουλευτικό χαρακτήρα της εκλογικής διαδικασίας.
«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, συμβουλευτικό και όχι τμήμα των δεσμευτικών όρων της συμφωνίας των Πρεσπών, είναι αντιφατικό. Μεγάλη υπεροχή του «Ναι», χωρίς, όμως, την αντίστοιχη συμμετοχή. Μεγάλο τμήμα της κοινωνίας της γείτονας χώρας στήριξε τη συμφωνία. Όμως ακόμα μεγαλύτερο τμήμα την αντιμετώπισε με σκεπτικισμό. Η Ελλάδα σέβεται τις επιλογές των πολιτών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.