Ένα υγιεινό, νόστιμο και χορταστικό πιάτο, είναι η αχνιστή σούπα από τη Ρωσία, η επονομαζόμενη Borsch, με λαχανικά και κρέας.

Υλικά

1,5 κιλό μοχαρίσιο κότσι και χοιρινό κρέας

2 κρεμμύδια

1 φύλλο δάφνης

αλάτι και πιπέρι

1 μέτριο λάχανο, χωρίς το κοτσάνι του, κομμένο σε χοντρά κομμάτια

500 ml χυμός παντζαριών

6 παντζάρια (από το ένα θα πάρουμε μόνο το ζωμό)

1 ½ κ.σ. αλεύρι

μαϊντανό ή άνηθο

Εκτέλεση

Βράζουμε τα κρέατα σε μια μεγάλη κατσαρόλα να βράσουν μαζί με το κρεμμύδι και τη δάφνη. Αφού ξαφρίσουμε το ζωμό, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει η σούπα σε χαμηλή θερμοκρασία. Στη συνέχεια σουρώνουμε το ζωμό και τον ξαναρίχνουμε σε καθαρή κατσαρόλα. Φυλάμε χωριστά τα κρέατα. Βράζουμε χωριστά το λάχανο και το χυμό των παντζαριών. Τα σουρώνουμε, τα ξεφλουδίζουμε και τα αλευρώνουμε. Τα ρίχνουμε στο ζωμό και τον αφήνουμε να πάρει άλλη μια βράση. Αλατοπιπερώνουμε ξανά, αν χρειαστεί, και προσθέτουμε το χυμό του έκτου παντζαριού. Κόβουμε το κρέας σε μικρά κομμάτια και το ξαναρίχνουμε στη ζεστή σούπα. Μόλις ξαναπάρει βράση, είναι έτοιμη. Πασπαλίζουμε τα πιάτα με το άνηθο ή τον μαϊντανό, και σερβίρουμε.