Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε την Δευτέρα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη χθες Κυριακή στην ΠΓΔΜ, εκτιμώντας ότι αποτελεί «μια ιστορική ευκαιρία» για το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας.
«Είναι μια ιστορική ευκαιρία όχι μόνο για τη συμφιλίωση στην περιοχή, αλλά και για να προχωρήσει με αποφασιστικό τρόπο η χώρα στον δρόμο της ένταξής της στην ΕΕ», ανέφεραν σε κοινή τους ανακοίνωση η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν.
«Πλέον εναπόκειται σε όλους τους πολιτικούς και θεσμικούς παράγοντες να δράσουν στο πλαίσιο των συνταγματικών τους ευθυνών και πέρα από κομματικές γραμμές», προσθέτουν στην ανακοίνωση.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξακολουθήσει να προσφέρει την πλήρη στήριξή της (…) στη χώρα, τους θεσμούς της και όλους τους πολίτες της», καταλήγει η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η Κομισιόν πρότεινε τον Απρίλιο να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ, παρά τις έντονες επιφυλάξεις κάποιων χωρών. Η ΕΕ έχει ήδη ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες με τη Σερβία από το 2014 και με το Μαυροβούνιο από το 2012.
Προς τις συνταγματικές αλλαγές που καλείται να εγκρίνει το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ στρέφει τώρα την προσοχή της η ΕΕ, σύμφωνα με την κοινή δήλωση της Ύπατης Εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι και του επιτρόπου, αρμόδιου για θέματα Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν.
Ειδικότερα σύμφωνα με την κοινή τους δήλωση:
«Στις 30 Σεπτεμβρίου, οι πολίτες της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας είχαν την ευκαιρία να ψηφίσουν για το μέλλον της χώρας τους. Με ειρηνική και δημοκρατική ψηφοφορία, η συντριπτική πλειοψηφία όσων άσκησαν το δικαίωμα της ψήφου δήλωσαν “ναι” στη συμφωνία των Πρεσπών σχετικά με το θέμα της ονομασίας και την ευρωπαϊκή πορεία τους.
Το Κοινοβούλιο θα κληθεί τώρα να προχωρήσει με τα επόμενα βήματα για την εφαρμογή της συμφωνίας της ονομασίας, αποφασίζοντας για την έγκριση των συνταγματικών αλλαγών.
Πρόκειται για μία ιστορική ευκαιρία όχι μόνο για τη συμφιλίωση στην περιοχή, αλλά και για την αποφασιστική μετακίνηση της χώρας στην πορεία προς την ΕΕ. Είναι ευθύνη όλων των πολιτικών και θεσμικών φορέων να ενεργούν στο πλαίσιο των συνταγματικών ευθυνών τους, πέρα από τις πολιτικές γραμμές των κομμάτων. Η ΕΕ θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει και να συνοδεύει πλήρως τη χώρα, τα θεσμικά όργανά της και όλους τους πολίτες της».