Η…επανάσταση των έξυπνων πόλεων βρέθηκε στο επίκεντρο συζήτησης που έλαβε χώρα στο πλαίσιο του 2ου Συνεδρίου για τη Βιωσιμότητα στη ΝΑ Ευρώπη και τη Μεσόγειο Economist.
«Συντελείται μια σιωπηρή επανάσταση στις πόλεις από κάτω προς τα πάνω. Βλέπουμε να γεννιούνται νέες ιδέες, νέες πρακτικές. Δυστυχώς, η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα δεν έχει την αυτονομία που θα έπρεπε. Αντιμετωπιζόμαστε σαν τα προστατευόμενα τέκνα του κράτους», σημείωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης. Όπως διευκρίνισε, στη Στερεά Ελλάδα πρωταρχικός στόχος ήταν «να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των ανθρώπων. Ξεκινήσαμε την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, με ηλεκτρονικές υπογραφές, ηλεκτρονικό πρωτόκολλο, ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων. Παράλληλα, δίνουμε έμφαση στην στήριξη της επιχειρηματικότητας, διαθέτοντας 15 εκατομμύρια ευρώ μέσω ΕΣΠΑ, ώστε να αναβαθμίσει η επιχειρηματική κοινότητα τα ηλεκτρονικά εργαλεία της».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, σημείωσε πως τα Τρίκαλα είναι μια μικρή πόλη 82.000 κατοίκων στο κέντρο της Ελλάδας, μια πόλη που τελευταία απασχολεί εντός και εκτός συνόρων για τις…έξυπνες επιλογές και λύσεις στην καθημερινότητα των κατοίκων. «Αυτό που είναι σημαντικό είναι να δούμε πώς θα μπορέσουμε να φέρουμε ανάπτυξη στις πόλεις μας. “Εξυπνάδα” μιας πόλης ή μιας κοινωνίας είναι να βλέπει τα προβλήματα που έχει μπροστά της και να προσπαθεί να τα λύσει».
Μεταξύ των ομιλητών ήταν και η αντιδήμαρχος Πρασίνου στο δήμο Αθηναίων, Ελένη Μυριβήλη, η οποία ανέπτυξε τις «έξυπνες» δράσεις του μεγαλύτερου δήμου της χώρας, που στόχο έχουν τη βελτίωση της καθημερινότητας των Αθηναίων. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στην εφαρμογή extrema Athens αλλά και στο πιλοτικό πρόγραμμα στο κέντρο της Αθήνας, με την τοποθέτηση ειδικού υλικού, που στόχο έχει τη μείωση της θερμοκρασίας.