Νέα σφοδρή αντιπαράθεση ξέσπασε ανάμεσα σε Μέγαρο Μαξίμου και Νέα Δημοκρατία, με αιχμή το Μακεδονικό καθώς και δημοσιεύματα περί μυστικής συνάντησης της Μαρίας Σπυράκη με τον Ζόραν Ζάεφ.
«Τα πρακτικά των συσκέψεων των πολιτικών αρχηγών των Σκοπίων που δημοσιεύθηκαν σήμερα στον Τύπο επιβεβαιώνουν πλήρως πόσο ερασιτεχνικά, αλλά και τυχοδιωκτικά αντιμετώπισαν από την πρώτη στιγμή οι κ. Τσίπρας και Κοτζιάς το εθνικό ζήτημα των Σκοπίων», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΝΔ, σημειώνοντας:
«- Επιβεβαιώνεται, πλέον, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι η κυβέρνηση στο πρώτο στάδιο της μυστικής διαπραγμάτευσης συμφώνησε στο απαράδεκτο όνομα “Μακεδονία του Ίλιντεν”. Και υπαναχώρησε μόνο μετά τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης ότι το όνομα αυτό αποτελούσε την επιτομή του αλυτρωτισμού της γειτονικής χώρας.
– Επιβεβαιώνεται ότι η θέση της Νέας Δημοκρατίας ήταν από την πρώτη στιγμή σε όλους ξεκάθαρη καθώς είχε γίνει απολύτως αντιληπτό, όχι μόνο στη διεθνή κοινότητα, αλλά και στην ηγεσία της ΠΓΔΜ ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν επρόκειτο να συναινέσει σε μια συμφωνία όπως αυτή των Πρεσπών, είτε σήμερα, είτε -πόσο μάλλον- ως επόμενη κυβέρνηση. Είναι, δε, τραγική ειρωνεία ότι η επιβεβαίωση αυτή συμπίπτει με τη νέα θρασύτατη επίθεση της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου στη Νέα Δημοκρατία.
– Το σημαντικότερο όλων, όμως, από τις σημερινές αποκαλύψεις της “Καθημερινής” είναι ότι σύσσωμη η ηγεσία των Σκοπίων διαπιστώνει ότι η χώρα τους δεν θα βρει πιο βολική ελληνική κυβέρνηση από αυτή του κ. Τσίπρα. Είναι πραγματικά απίστευτο ότι η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου παρουσιάζεται πρόθυμη να κλείσει μια συμφωνία άρον-άρον παραχωρώντας “μακεδονική” εθνότητα και γλώσσα στους Σκοπιανούς. Και φυσικά η κυβέρνηση των Σκοπίων έσπευσε να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία εφαρμόζοντας την τακτική: “τώρα που γυρίζει”.»,
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε στην ανακοίνωση του πως από όλα τα παραπάνω «γίνεται ξεκάθαρο πια γιατί οι ανεύθυνοι χειρισμοί των κ. Τσίπρα και Κοτζιά είχαν ως κατάληξη μια εθνικά επιζήμια συμφωνία για τη χώρα», προσθέτοντας: «Όπως γίνεται ξεκάθαρη και η απόλυτη συνενοχή του κ. Καμμένου που τους έδωσε το στυλό για να υπογράψουν τη συμφωνία των Πρεσπών, παριστάνοντας τον διαφωνούντα ενώ μέχρι και σήμερα στηρίζει απόλυτα την κυβέρνηση».
Στην απάντηση του το Μέγαρο Μαξίμου κατηγόρησε την ΝΔ ότι «δεν είπε τίποτα για την ταμπακιέρα», αναφέροντας:
«Η ΝΔ χρειάστηκε 282 λέξεις για να μας υπενθυμίσει:
– ότι συμπορεύεται με τους πλέον αντιδραστικούς και εθνικιστικούς κύκλους στη γείτονα,
– ότι πηγαίνει χέρι-χέρι με όσους όλα αυτά τα χρόνια ονειρεύονται Μεγαλέξανδρους, αλυτρωτισμούς και με όσους επιδιώκουν την κατάρρευση της συμφωνίας, ώστε να επαναφέρουν όλα τα εθνικιστικά μυθεύματα στη γειτονική χώρα».
«Τα ερωτήματα λοιπόν είναι απλά», σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού:
«- Πόσες φορές συνάντησε κρυφά η κα Σπυράκη ως ειδική απεσταλμένη του Κυριάκου Μητσοτάκη τον Ζόραν Ζάεφ;
– Τι ακριβώς του μετέφερε εκ μέρους του αρχηγού της ΝΔ στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις τους;
– Ποιος ακριβώς ήταν ο σκοπός των μυστικών συναντήσεων, ακόμα και πριν ξεκινήσουν καν οι διαπραγματεύσεις των δύο κυβερνήσεων για το ονοματολογικό;» και καταλήγει αναφέροντας ότι αναμένονται «συγκεκριμένες απαντήσεις».
Η ΝΔ επανέρχεται και υπογραμμίζει τα «πέντε ψέματα του κ. Τσίπρα» που αποκαλύπτονται, όπως λένε χαρακτηριστικά, από τα πρακτικά του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια, που ήρθαν στη δημοσιότητα.
Στη ΝΔ επισημαίνουν πως ο Αλέξης Τσίπρας:
1. Συμφώνησε στην ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν».
Χ. Μιτσκόσκι (επικεφαλής της αντιπολίτευσης): «Η ερώτηση του δημοψηφίσματος είναι ‘συμφωνείτε με μία αλλαγή του Συντάγματος, να αλλάξει το όνομα σε δημοκρατίας της Μακεδονίας του Ίλιντεν’
Ν. Ντιμιτρόφ: «H συμφωνία έχει κυρωθεί».
2. Υποσχέθηκε έναρξη διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την Ε.Ε και μεσολάβησε στον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμ. Μακρόν ώστε να κάνει τα στραβά μάτια για τα κριτήρια που δεν πληρούν τα Σκόπια.
Ζ. Ζάεφ: «O Τσίπρας μου υποσχέθηκε ‘θα μιλησω με τον Μακρόν. Δεν είναι δίκαιο να μην έχετε ημερομηνία για διαπραγματεύσεις’».
3. Έδωσε «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα.
Ζ. Ζάεφ: «Από την ενδιάμεση συμφωνία και μετά, το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης ήταν το όνομα. Τώρα προστίθεται η γλώσσα και η ταυτότητα. Νομίζω ότι πρέπει να λύσουμε το ζήτημα όσο έχουμε ακόμη την ευκαιρία».
4. Αγνόησε τις ευαισθησίες των Ελλήνων και έκλεισε τα μάτια μπροστά στον αλυτρωτισμό όσων ανιστόρητα θέλουν να αυτοαποκαλούνται «Μακεδόνες».
Ζ. Ζάεφ: «Όσον αφορά την ταυτότητα, ο Τσίπρας είπε ότι δεν αναφέρεται στην ταυτότητα των ανθρώπων αλλά αποτελεί περιγραφή της υπηκοότητας και της γλώσσας».
5. Δεν φρόντισε ούτε καν να συμπεριλάβει ως πρόβλεψη στην εθνικά επιζήμια συμφωνία που υπέγραψε ότι θα παγώσει η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ εάν επανέλθει στην αρχική του εκδοχή το Σύνταγμα τους.
Ζ. Ζάεφ: «Του είπα, τι θα γίνει αν ανέβει στην εξουσία πάλι το VMRO-DPMNE και ζητήσει να επιστρέψει στην αρχική του μορφή το Σύνταγμα».