Οι Αρθουρ Ασκιν από τις ΗΠΑ, Ζεράρ Μουρού από την Γαλλία και Ντόνα Στρίκλαντ από τον Καναδά, βραβεύτηκαν με το Νόμπελ Φυσικής 2018 για τις έρευνές τους στον τομέα των laser που επέτρεψαν την ανάπτυξη εργαλείων που χρησιμοποιούνται στην βιομηχανία και την Ιατρική.
Το ήμισυ του βραβείου δίνεται στον Αμερικανό Αρθουρ Ασκιν και το άλλο ήμισυ από κοινού στον Γάλλο Ζεράρ Μουρού και την Καναδή Ντόνα Στρίκλαντ.
Οι ανακαλύψεις τους αποτέλεσαν επανάσταση για την Φυσική των laser και την ανάπτυξη «εργαλείων υψηλής ακρίβειας που ανοίγουν ανεξερεύνητους ορίζοντες στην έρευνα και πληθώρα εφαρμογών στην βιομηχανία και την ιατρική», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών της Στοκχόλμης.
Ο Αρθουρ Ασκιν, ο μεγαλύτερος ηλικιακά βραβευθείς με Νόμπελ, ανέπτυξε την «οπτική λαβίδα» που επιτρέπει τον χειρισμό εξαιρετικά μικρών οργανισμών, όπως τα κύταρρα, τα μόρια και οι ιοί.
Ο Ζεράρ Μπουρού και η φοιτήτριά του Ντόνα Στρίκλαντ εφηύραν την τεχνική της ενίσχυσης των laser που ονομάζεται «Chirped Pulse Amplification (CPA)» και παράγει εξαιρετικά βραχείς και τεράστιας ισχύος παλμούς.
Εκτός της συμβολής τους στην Φυσική του Κενού και των Μαύρων Οπών, οι εργασίες των δύο επιστημόνων επέτρεψαν την πραγματοποίηση εκατομμυρίων εγχειρήσεων στον κόσμο σε άτομα που έπασχαν από μυωπία και καταρράκτη.
Η Ντόνα Στρίκλαντ, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι αισθάνεται μεγάλη τιμή για ένα Νόμπελ Φυσικής που μόνο δύο γυναίκες έχουν λάβει πριν από αυτήν από το 1901.
«Νόμιζα ότι θα ήταν ευκολότερο να τιμώνται οι γυναίκες φυσικοί, το καταφέραμε σήμερα και ελπίζω ότι τα πράγματα να κινηθούν πιο γρήγορα στο εξής», είπε.
Πριν από την Ντόνα Στρίκλαντ, με το Νόμπελ Φυσικής είχαν βραβευθεί η Μαρί Κιουρί (1903, μαζί με τον σύζυγό της Πιερ) και η Μαρία Γκέπερτ Μάγερ το 1963.
Διαβάστε επίσης:
Ντόνα Στρίκλαντ: Η τρίτη γυναίκα στην ιστορία που κερδίζει Νόμπελ Φυσικής