Ο πρώην τερματοφύλακας της Λίβερπουλ, Μπρους Γκρόμπελαρ, σοκάρει μιλώντας στην εφημερίδα Guardian, περιγράφοντας με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, όσα βίωσε στον πόλεμο της Ζιμπάμπουε, στο Χέιζελ και το Χίλσμπορο. Ο τερματοφύλακας από τη Ζιμπάμπουε είχε σκοτώσει -κατά παραδοχή του- πολλούς ανθρώπους στην πατρίδα του.

«Την πρώτη φορά είχε νυχτώσει. Και η αλήθεια είναι ότι δεν βλέπεις και πολλά. Ακούς μόνο και διακρίνεις κάποιες σκιές. Μετά ξεκινούν οι πυροβολισμοί, υπάρχει ανταλλαγή πυρών. Κι όταν τελικά η μάχη σταματά, βλέπεις γύρω σουτ σώματα. Βγάζεις τα σωθικά σου» ανέφερε ο Γκρόμπελαρ που εμφανίστηκε μετανιωμένος για τον πρότερο βίο.

«Δεν μπορώ να πω πόσους ανθρώπους σκότωσα στην διάρκεια των συγκρούσεων. Σκότωσα πάντως πολλούς. Γι’ αυτό και θέλω να ζω μέρα με την μέρα. Μετανιώνω γι’ αυτά που έγιναν, γι’ αυτά που έκανα αλλά είναι κάτι που δεν μπορώ να το αλλάξω. Πολλοί οδηγήθηκαν στην αυτοκτονία γιατί δεν μπορούσαν ν’ αντέξουν αυτά που έζησαν. Ήταν ανατριχιαστικό. Θυμάμαι υπήρχε κάποιος που έκοβε τα αυτιά όσων σκότωνε. Το έκανε για να εκδικηθεί, για τα βασανιστήρια που είχαν υποστεί μέλη της οικογένειας του. Οι οπαδοί με φώναζαν άνθρωπο της ζούγκλας».

«Ηταν φοβερό, ήταν αθώοι άνθρωποι», λέει για την τραγωδία του Χέιζελ, στον τελικό του Κυπέλλου πρωταθλητριών το 1985΄. Στα επεισόδια έχασαν τη ζωή του 39 οπαδοί της Γιουβέντους.

Στο Χίλσμπορο, στον ημιτελικό του Κυπέλλου με τη Νότινγχαμ,τον Απρίλιο του 1989, ήταν στην εστία πίσω από την εξέδρα που εκτυλίχθηκε η τραγωδία.

«Φώναξα σε έναν αστυνομικό, άνοιξε την πόρτα, μου απάντησε δεν έχω το κλειδί. Είδα ανθρώπους να πέφτουν στον αγωνιστικό χώρο,πέταξα τη μπάλα και έτρεξα προς τον διαιτητή», περιέγραψε εκείνες τις δραματικές στιγμές.