Η Βρετανία δεν μπορεί να αποχωρήσει από τον ευρωπαϊκό οίκο και να κρατήσει το κλειδί και το δικαίωμα να περνά να μας βλέπει όποτε θέλει, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς οι διαπραγματεύσεις για το Brexit μπαίνουν στην τελική τους ευθεία.
Μιλώντας σήμερα στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς δήλωσε: «Έχουμε όλοι την υποχρέωση να προκαλέσουμε όσο το δυνατόν λιγότερη ζημιά. Αυτό είναι προς το συμφέρον όλων των Ευρωπαίων, είτε είναι στο Ηνωμένο Βασίλειο είτε στην ηπειρωτική Ευρώπη».
«Ας είμαι, όμως, σαφής…εάν κάποιος λέει ‘Θέλω να φύγω από το σπίτι σου, αλλά θα κρατήσω το κλειδί και θα έρχομαι όποτε θέλω και θα παίρνω ό,τι θέλω από το σπίτι’, αυτό δεν λειτουργεί», δήλωσε ο Τίμερμανς.
Πρόσθεσε ότι το θέμα της αποφυγής συνοριακών υποδομών και ελέγχων μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της βρετανικής επαρχίας της Βόρειας Ιρλανδίας είναι «βασικό ως προς την ευθύνη μας να προκαλέσουμε όσο το δυνατόν μικρότερη ζημιά σε αυτές τις διαπραγματεύσεις».
Η Βρετανία αναμένεται να γίνει τον επόμενο Μάρτιο η πρώτη χώρα που θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, οι δύο πλευρές δεν έχουν ακόμα συμφωνήσει στους όρους τους διαζυγίου ή τους μελλοντικούς κανόνες για τη συνεργασία τους σε μια σειρά από τομείς, από την ασφάλεια έως το εμπόριο και τις αερομεταφορές.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε αργά χθες, σε ανοικτό φόρουμ στη γερμανική πόλη Φράιμπουργκ, ότι η συζήτηση στη Βρετανία για την αποχώρησή της από την ΕΕ απέχει ακόμα πολύ από την πραγματικότητα.
«Μερικές φορές έχω την εντύπωση ότι οι Βρετανοί νομίζουν ότι εμείς φεύγουμε από τη Μεγάλη Βρετανία, αλλά είναι ακριβώς το αντίθετο», δήλωσε ο Γιούνκερ, προκαλώντας το γέλιο των αρκετών χιλιάδων παρευρισκομένων, ενώ πρόσθεσε ότι η βρετανική κοινή γνώμη ποτέ δεν ενημερώθηκε για τις επιπτώσεις του Brexit.
«Ποτέ δεν υπήρξε μια πραγματική εκστρατεία για το δημοψήφισμα στη Βρετανία υπό την έννοια μια ενημερωτικής καμπάνιας», δήλωσε ο Γιούνκερ, ερωτηθείς για την πιθανότητα ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit. «Οι Βρετανοί, συμπεριλαμβανομένων και των υπουργών της κυβέρνησης, μόλις τώρα ανακαλύπτουν πόσα πολλά ερωτήματα εγείρει».
«Εάν οι συνομιλίες (για τις αερομεταφορές) στραβώσουν, τότε δεν μπορούν πλέον τα βρετανικά αεροσκάφη να προσγειώνονται στην ηπειρωτική Ευρώπη. Ο κόσμος δεν το γνώριζε αυτό, και πιθανόν θα έπρεπε να τους το πουν», δήλωσε.
Ο Γιούνκερ είπε επίσης ότι το Brexit είναι ένα «ερώτημα του παρελθόντος» και ότι θέλει να ασχοληθεί με το μέλλον των 27 κρατών-μελών της ΕΕ.
«Είμαστε ακριβώς στη μέση αυτών των δύσκολων διαπραγματεύσεων για το Brexit και είμαι απολύτως υπέρ του να βρεθεί ένας καλός τρόπος να συνεργαστούμε με τους Βρετανούς ως φίλοι», πρόσθεσε. «Οφείλουμε να είμαστε πολιτισμένοι»