Την ανάγκη να εξακολουθήσει να στηρίζεται η Συμφωνία των Πρεσπών και να επιδιωχθεί η συνταγματική αλλαγή που προβλέπεται, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, επισημαίνοντας ότι η καθαρή πλειοψηφία υπέρ της συμφωνίας όσων συμμετείχαν στην ψηφοφορία, αποτελεί βάση για αυτή την διαδικασία.
Ο κ. Ζάιμπερτ περιέγραψε την συμφωνία ως ευκαιρία για «ιστορική συνεννόηση» και «ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας» με την Ελλάδα, ενώ, αναφερόμενος στην συμμετοχή των πολιτών, παραδέχθηκε ότι έμεινε κάτω από το προσδοκώμενο, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι το όριο του 50% ήταν πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, καθώς στους εκλογικούς καταλόγους της ΠΓΔΜ περιλαμβάνονται 400.000 άνθρωποι οι οποίοι εδώ και καιρό δεν ζουν πλέον στην χώρα.
«Παρακολουθήσαμε το δημοψήφισμα για τον συμβιβασμό στο θέμα της ονομασίας με μεγάλο ενδιαφέρον. Η συμφωνία που συνήφθη από τον Έλληνα Πρωθυπουργό και τον Μακεδόνα (sic) πρωθυπουργό προσφέρει κατά τη δική μας πεποίθηση την ευκαιρία μιας ιστορικής συνεννόησης και την ευκαιρία για ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας με την Ελλάδα. Πέρα από αυτό η εφαρμογή αυτής της συμφωνίας θα έβγαζε από το δρόμο ένα σοβαρό εμπόδιο για την προσέγγιση της Μακεδονίας (sic) στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Ένα σημαντικό αποτέλεσμα είναι τώρα ότι η συντριπτική πλειοψηφία, 91% αυτών που συμμετείχαν στο δημοψήφισμα, εκφράστηκε υπέρ της συμφωνίας η οποία επετεύχθη με την Ελλάδα. Αλλά δυστυχώς είναι επίσης σωστό ότι η συμμετοχή στην ψηφοφορία έμεινε καθαρά κάτω από το προσδοκώμενο. Πρέπει να επισημάνουμε ότι το μέτρο του 50% που έπρεπε να είχε επιτευχθεί ήταν ένα πολύ υψηλό όριο, λαμβάνοντας υπόψη εκλογικούς καταλόγους οι οποίοι περιλαμβάνουν ακόμη 400.000 ανθρώπους οι οποίοι εδώ και καιρό δεν ζουν πλέον στην χώρα. Παρά ταύτα, θα είναι κατά τη δική μας πεποίθηση τώρα σημαντικό να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας και να επιδιώξουμε την αλλαγή Συντάγματος που προβλέπεται σε αυτή τη συμφωνία. Η καθαρή πλειοψηφία των συμμετεχόντων στο δημοψήφισμα είναι μια βάση για αυτό», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ.