Μπορεί προς το παρόν οι όρκοι πίστης Τσίπρα Καμμένου να μην έχουν καταπατηθεί, παρά την φαρσοκωμωδία των τελευταίων δύο ημερών, ωστόσο, στον ΣΥΡΙΖΑ επεξεργάζονται διάφορα σενάρια.
Ο Αλέξης Τσίπρας χθες στην Πολιτική Γραμματεία ουσιαστικά ζήτησε από τους βουλευτές να κάνουν υπομονή με τον Καμμένο μέχρι να τελειώσει η κυβερνητική συνεργασία. Τους είπε ότι έχουν ακόμη να ψηφίσουν κρίσιμα νομοσχέδια, τον προϋπολογισμό, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ κ.λπ., οπότε χρειάζονται και τις ψήφους των ΑΝΕΛ.
Τους ζήτησε να μην φτάνουν στα άκρα με τον υπουργό Αμυνας μέχρι… νεωτέρας, κάτι που σημαίνει αναγκαστική «ανακωχή» η οποία θα επιβεβαιωθεί στη συνάντηση Τσίπρα – Καμμένου, μάλλον τη Δευτέρα.
Ωστόσο, όλα είναι ρευστά και όλα εξαρτώνται και από την πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή των Σκοπίων τη Δευτέρα. Εκεί θα διαφανεί αν ο Ζόραν Ζάεφ έχει βρει τους 80 βουλευτές για να περάσει τις συνταγματικές αλλαγές.
Αν αυτό συμβεί τότε επιταχύνονται οι εξελίξεις και στην Ελλάδα καθώς η καυτή πατάτα της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών περνά στην Αθήνα. Και τότε θα γίνει στην ελληνική βουλή η κρίσιμη ψηφοφορία, αν βεβαίως ο Πάνος Καμμένος κάνει πράξη τις απειλές του, αποχωρήσει από την κυβέρνηση και δεν στηρίξει τον Αλέξη Τσίπρα σε μια πιθανή πρόταση μομφής.
Κι όλα αυτά νωρίτερα από τον Μάρτιο, ίσως Ιανουάριο ή Φεβρουάριο.
Με αυτά τα δεδομένα, στο Μαξίμου επεξεργάζονται τα σενάρια της επόμενης ημέρας εφόσον λυθεί νωρίτερα ο «γάμος» με τον Πάνο Καμμένο.
Ητοι, αναζητούν από τώρα τα «δεκανίκια» που στηρίξουν την εμβληματική για την κυβέρνηση συμφωνία για το ονοματολογικό.
Αν ο Πάνος Καμμένος το κάνει… Κούγκι πριν σημάνουν οι Ειδοί του Μαρτίου στο Μαξίμου θέλουν να είναι έτοιμοι για όλα με τους «βολικούς» βουλευτές που θα στηρίξουν τη συμφωνία.
Αλλο Πρέσπες, άλλο κυβέρνηση
Βεβαίως η υπερψήφιση της συμφωνίας είναι διαφορετικό από το αν η κυβέρνηση μπορεί να σταθεί, αν έχει τη νομιμοποίηση δηλαδή να ασκεί εξουσία. Διότι μπορεί π.χ. ένας βουλευτής μικρού κόμματος να πει «ναι» στη συμφωνία αλλά σε μια ενδεχόμενη πρόταση μομφής να μην στηρίξει τον Τσίπρα.
Και το αντίθετο φυσικά. Ο Κώστας Ζουράρις επί παραδείγματι λέει επιτακτικά «όχι» σε συμφωνία με οποιονδήποτε προσδιορισμό με το όνομα «Μακεδονία», αλλά δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα ρίξει την κυβέρνηση. Το ίδιο δήλωσε την Παρασκευή και ο Π. Σγουρίδης.
Αντίθετα, βουλευτές του Ποταμιού θα στήριζαν τις Πρέσπες αλλά δεν θα νομιμοποιούσαν τη συνέχιση της κυβέρνησης καθώς ζητούν εκλογές.
Τον τελευταίο καιρό υπάρχουν βουλευτές που έχουν δηλώσει ότι συμφωνούν με τις Πρέσπες, κόντρα στη γραμμή του κόμματός τους. Για παράδειγμα ο γιατρός Θανάσης Παπαχριστόπουλος είναι πολύ κοντά στην άποψη του ΣΥΡΙΖΑ για το Μακεδονικό. Την Πέμπτη, μάλιστα, συγκρούστηκε με τον εκπρόσωπο του κόμματός του ο οποίος είπε ότι ίσως να ρίξουν την κυβέρνηση. «Καλά θα κάνει ο κ. Τοσουνίδης να είναι πιο προσεκτικός… Τέτοια περίπτωση για μας δεν υπάρχει» είπε ο κ. Παπαχριστόπουλος.
Ενδεχομένως στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και η Ελενα Κουντουρά η οποία έχει δει το όνομά της να «παίζει» για τον δήμο της Αθήνας και για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.
Σίγουρη θεωρείται η Κατερίνα Παπακώστα η οποία και τη συμφωνία θα ψηφίσει και την εμπιστοσύνη της θα εκφράσει στην κυβέρνηση.