Νυχτερινή οδήγηση, κακοφωτισμένοι δρόμοι, αρρύθμιστα φώτα. Ένα επικίνδυνο «κοκτέιλ» που συναντάμε αρκετά συχνά στην χώρα μας, το οποίο αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο πρόκλησης ενός τροχαίου ατυχήματος, τόσο μέσα στην πόλη όσο και στους επαρχιακούς δρόμους – οι τελευταίοι επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση εξαιτίας της έλλειψης διαγραμμίσεων και σήμανσης σε αρκετά σημεία. Σύμφωνα με τη Γερμανική λέσχη αυτοκινήτου ADAC, σχεδόν το 30% των θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων συμβαίνουν τη νύχτα. Κάτι, που επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο τον χειμώνα.
Ακόμη οι στατιστικές φανερώνουν ότι: στην Ελλάδα το 30% των τροχαίων ατυχημάτων καθημερινά συμβαίνει κατά την νυχτερινή οδήγηση. Οι αιτίες γνωστές: η κούραση, η υπνηλία – σε συνδυασμό με τη χρήση αλκοόλ και την παραβίαση της προτεραιότητας – οδηγούν σε ένα σοβαρό τροχαίο. Μάλιστα, τα νυχτερινά τροχαία ατυχήματα έχουν στατιστικά στην Ελλάδα τους περισσότερους σοβαρούς τραυματισμούς αλλά και τα περισσότερα θανατηφόρα.
Ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, όπου οι ώρες της νυχτερινής οδήγησης είναι ακόμη περισσότερες, οι οδηγοί θα πρέπει να έχουν σε εγρήγορση τα αντανακλαστικά τους και να έχουν πάρει τα κατάλληλα μέτρα.
Οι οφθαλμίατροι επισημαίνουν ότι τη νύχτα, όπου μειώνονται τα επίπεδα φωτός, ο οδηγός δυσκολεύεται να αντιληφθεί την ταχύτητα του προπορευόμενου οχήματος, ενώ αποδεδειγμένα οι αντιδράσεις των οδηγών– και τα αντανακλαστικά τους – είναι μειωμένες στο σκοτάδι, σε σχέση με την ημέρα. Αν αυτό συνδυαστεί με την κούραση τότε οι πιθανότητες εμπλοκής σε ένα τροχαίο ατύχημα αυξάνονται σημαντικά ( όπως για παράδειγμα ένας οδηγός όπου μετά την εργασία του είναι ήδη εξαντλημένος και παρουσιάσει μειωμένα αντανακλαστικά ή και έντονα σημάδια υπνηλίας).