«Η φάρσα του Λιονέζου» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της σημερινής Λιμπερασιόν.
Συνοδεύεται από μια φωτογραφία του (για κάποιες ώρες ακόμα) υπουργού Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ, σε μια σπάνια στάση με το στόμα ορθάνοιχτο και τα μάτια σχεδόν κλειστά, όπου μοιάζει να ξεκαρδίζεται στα γέλια.
Το πρωτοσέλιδο απεικονίζει με τον τρόπο του τη «σουρεαλιστική» κατάσταση που βίωσαν οι Γάλλοι κατά τη χθεσινή μέρα: Ήταν η ιστορία ενός υπουργού που θέλησε να φύγει από την πόρτα, ο πρόεδρος του έκλεισε το δρόμο, μα τελικά πήδηξε από το παράθυρο…πρωτάκουστο για την 5η γαλλική Δημοκρατία!
Μέσα στο πρωινό, ο πρόεδρος Μακρόν δεν αποδέχθηκε την παραίτηση που του είχε υποβάλει λίγες ώρες πριν ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ. Ανανέωσε μάλιστα την εμπιστοσύνη του προς τον υπουργό του και του ζήτησε να παραμείνει στη θέση του «πλήρως κινητοποιημένος για την αποστολή του».
Ο 71χρονος όμως Κολόμπ με πάνω από 30 χρόνια πολιτική εμπειρία, που για 16 χρόνια ήταν το μεγάλο αφεντικό στο Δημαρχείο της Λιόν όπου και θέλει να επιστρέψει, αγνόησε τη θέληση του προέδρου. Νωρίς το απόγευμα, με δήλωσή του στην εφημερίδα Λε Φιγκαρό, επιβεβαίωσε ότι «παραμένει» η παραίτησή του. «Ναι επιστρέφω στη Λιόν. Εξήγησα στον πρόεδρο ότι οι Γάλλοι και οι Λιονέζοι έχουν ανάγκη για μια ξεκάθαρη κατάσταση», δήλωσε στην αποκλειστική συνέντευξη στον Ζαν Μαρκ Λεκλέρκ της Φιγκαρό.
Την ίδια ώρα στο Κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ απαντούσε σε «ερωτήματα επικαιρότητας». Όταν βουλευτής του μετέφερε την είδηση ότι ο Κολόμπ επιμένει στην παραίτησή του, ο πρωθυπουργός ξαφνιάστηκε και νευριασμένα δήλωσε, ότι θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του σύμφωνα με το Σύνταγμα. Λίγες στιγμές πριν ο Ε. Φιλίπ προσπαθούσε να πείσει τους βουλευτές για τη σωστή λειτουργία των θεσμών και να που ξαφνικά βρέθηκε αντιμέτωπος με μια άλλη πραγματικότητα.
Όχι μόνο ένας υπουργός της κυβέρνησής του επιβάλλει τις αποφάσεις του, αλλά και ο ίδιος ενημερώνεται τελευταίος μέσω του Τύπου, και αυτό για δεύτερη φορά μετά την παραίτηση μέσω ραδιοφώνου του πρώην υπουργού περιβάλλοντος Νικόλα Ιλό.
Υποχρέωση του πρωθυπουργού τώρα πλέον είναι να παρουσιάσει στον πρόεδρο τα ονόματα αυτών που προτείνει για το υπουργείο Εσωτερικών.
Ζημιά για το κύρος του Μακρόν
Τη συνέντευξη στη Φιγκαρό, ο Ζεράρ Κολόμπ την έδωσε από το γραφείο του στο υπουργείο.
Το παράδοξο όμως είναι ότι δεν ήταν μόνος. Συνοδευόταν από τον νυν δήμαρχο της Λιόν Ζορζ Κεπενεκιάν ο οποίος δήλωσε ότι είναι έτοιμος να παραιτηθεί προκειμένου να επιστρέψει ο Κολόμπ στη Λιόν.
Ο Κεπενεκιάν εξήγησε ότι, πριν παραιτηθεί ο Κολόμπ από τα δημαρχιακά του καθήκοντα για να συμμετάσχει στην κυβέρνηση Μακρόν, είχε συμφωνήσει μαζί του ότι θα του παραχωρούσε εκ νέου τη θέση στην περίπτωση επιστροφής. Ο Ζεράρ Κολόμπ, ο οποίος έχει παραμείνει ως δημοτικός σύμβουλος, θα μπορούσε να επανεκλεγεί από το δημοτικό συμβούλιο.
Και όλα δείχνουν ότι ο γηραιός Κολόμπ βιάζεται για τα καλά να επιστρέψει στην πόλη του. Με μετέπειτα δήλωσή του αργά το απόγευμα στην επαρχιακή εφημερίδα « Le bien public » εξήγησε ότι «εάν βρισκόταν ένας διάδοχος το βράδυ της Τρίτης με Τετάρτη» θα του παρέδιδε «τις αρμοδιότητες του υπουργείου και θα μπορούσε να επιστρέψει άμεσα στη Λιόν».
Πρόσθεσε παράλληλα: «εάν χρειασθεί για τεχνικούς λόγους να περιμένω 24 με 48 ώρες θα συμμετέχω στο υπουργικό συμβούλιο για να διασφαλισθεί η λειτουργία του υπουργείου, όπου η θέση δεν μπορεί να παραμείνει κενή».
Με άλλα λόγια ο πρώην «επιστήθιος» του Μακρόν, αυτός που πρώτος πίστεψε στον Μακρόν, που τον ακολούθησε στην εκστρατεία του και που όλη η Γαλλία είδε τα δάκρυά του όταν με την ανακοίνωση της νίκης τον πλησίασε ο Μακρόν, αυτός βιάζεται τώρα να φύγει δίνοντας ένα περιθώριο 48 ωρών.
Οι πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι η ζημιά που έχει προκαλέσει ο Ζεράρ Κολόμπ στο κύρος του προέδρου είναι σημαντική, ενώ παράλληλα στέλνει ένα αρνητικό μήνυμα στους εκλογείς, που είχαν πιστέψει όπως και αυτός στον πρόεδρο.
Ο μέγας «ρυθμιστής των ρολογιών» όπως αρέσκεται ο Εμανουέλ Μακρόν να μιλάει για τον εαυτόν του μοιάζει να έχει χάσει τον έλεγχο της κατάστασης.
Το υπουργικό συμβούλιο είναι προγραμματισμένο για τις 11 ώρα Ελλάδας σήμερα το πρωί. Σίγουρα τα τηλέφωνα του πρωθυπουργού άναψαν όλη τη νύχτα προκειμένου να έχει ονόματα να προτείνει.
Η νέα αυτή κρίση δίνει πάντως την ευκαιρία στον Μακρόν να σκεφθεί εάν θα επωφεληθεί για έναν πλατύτερο ανασχηματισμό, ενόψει μάλιστα των ευρωεκλογών και την μετακίνηση ορισμένων στις ευρωλίστες. Τα υπουργεία που από μέρες συζητούνται ως τα πλέον πιθανά να αλλάξουν ηγεσία στην περίπτωση μεγάλου ανασχηματισμού είναι: το πολιτισμού, το γεωργίας, το εδαφικής συνοχής.