Συνεχίζουν να έρχονται στο φως νέες καταγγελίες σοκ για τον καθηγητή του ΤΕΙ Σερρών, ο οποίος χρηματιζόταν προκειμένου να περάσει φοιτητές στο μάθημά του, καθώς ολοένα και περισσότερα θύματα του αποκαλύπτουν νέες λεπτομέρειες για τη δράση του.
Παλιοί και νέοι φοιτητές του ΤΕΙ Σερρών αποκαλύπτουν λεπτομέρειες γύρω τον τρόπο που δρούσε ο «φακελάκης» όπως τον αποκαλούσαν, ο οποίος φέρεται ότι μεταξύ άλλων ζητούσε σεξουαλικά ανταλλάγματα από όσες κοπέλες παρακολουθούσαν το μάθημά του, προκειμένου να τις περνά κατά την εξεταστική περίοδο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής υπάρχουν τουλάχιστον δέκα καταγγελίες σε βάρος του, ενώ δεν αποκλείεται να προστεθούν κι άλλες.
«Μου είχαν πει ότι, αν πάω και δείξω λίγο στήθος, θα περάσω το μάθημα! Εγώ δεν υπήρχε περίπτωση να κάνω κάτι τέτοιο», αναφέρει μια φοιτήτρια η οποία έπιασε δουλειά για να βρει τα 2.250 ευρώ που απαιτούνταν για να περάσει τα μαθήματα του συγκεκριμένου καθηγητή.
«Μας έκοβε και, αν ζητούσαμε αναβαθμολόγηση, μας απαντούσε ότι το γραπτό έχει χαθεί ή δεν μπορεί να το βρει. Όταν δεν περνούσαμε το μάθημα μας έλεγε “αφού δεν το περάσατε, πηγαίνετε στο γραφείο μου να κάνετε πρακτική εκεί ένα εξάμηνο. Θα τα λέμε συχνά, θα πίνουμε καφεδάκι και θα βγούμε έξω κάποιο βράδυ, θα περνάμε πολύ ωραία”», θυμάται άλλη φοιτήτρια.
«Ξέρω κοπέλες που έχουν ενδώσεις στις ανήθικες προτάσεις του επειδή δεν είχαν χρήματα, μόνο και μόνο για να ορκιστούν», αναφέρει μια φοιτήτρια, η οποία έπεσε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης.
Την δική της περιπέτεια περιέγραψε μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 μια κοπέλα, η οποί ααποφόιτησε από το ΤΕΙ Σερρρών περίπου πριν από τεσσερα χρόνια. Ετσι όπως η ίδια δήλωσε, ο κατηγορούμενος καθηγητής την είχε προσεγγίσει στο επίμαχο φροντιστήριο, με το οποίο «έκανε τις δουλειές», μέσω Facebook.
Στο μήνυμα που η κοπέλα είχε λάβει γινόταν σαφές ότι, αν γραφόταν στο φροντιστήριο, θα περνούσε στο μάθημα του καθηγητή. «Μου είχαν ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι η επιτυχία ήταν σίγουρη», είπε και συμπλήρωσε πως, «ούτε θυμάμαι πόσες φορές με είχε κόψει στο μάθημα».
Το ποσό που πλήρωσε εκείνη για να περάσει το εν λόγω μάθημα ήταν 300 ευρώ και ερωτηθείσα γιατί δεν έκανε καταγγελία, απάντησε πως «τότε αυτό που με ενδιέφερε ήταν να πάρω το πτυχίο μου».
«Ήξερα ότι δε θα γινόταν κάτι αν πήγαινα μόνη μου», είπε, επιβεβαιώνοντας τις μαρτυρίες που θέλουν τους φοιτητές να μη μιλούσαν εξαιτίας του φόβου τους μήπως χάσουν μαθήματα ή πτυχίο από την καταγγελία, αλλά και τους καθηγητές που λένε πως ποτέ δεν προχωρούσε η υπόθεση νομικά, λόγω του ότι δεν γίνονταν καταγγελίες. Ωστόσο, όπως δήλωσε η κοπέλα ερωτηθείσα σχετικά, «τώρα σκέφτομαι να πάω στις Αρχές».
Η πρώην φοιτήτρια επιβεβαίωσε ότι και η ίδια είχε ακούσει για σεξουαλικές παρενοχλήσεις από μέρους του καθηγητή, όπως αυτήν που έκανε μία φοιτήτρια στο δελτίο του ΑΝΤ1.
Σχετικά με το κατά πόσο το ζήτημα ήταν γνωστό στους υπόλοιπους καθηγητές, η μάρτυρας σημείωσε ότι ήξεραν τι συμβαίνει και συμπλήρωσε ότι, «όταν το λέγαμε στους καθηγητές, μας έλεγαν ότι δεν μπορούμε να κάνουμε ‘πλάτες’», καθώς και ότι «χωρίς επώνυμη καταγγελία δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι». Τέλος, επιβεβαίωσε ότι, «ακουγόταν πως είχε σχέσεις με κάποιον πολιτικό».
Αντιδράσεις από την ακαδημαϊκή κοινότητα
«Δεν ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας όσον αφορά τα ακαδημαϊκά καθήκοντα» δήλωσε κατηγορηματικά, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρύτανης του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, Δημήτρης Χασάπης, αναφερόμενος στον καθηγητή του ιδρύματος, που συνελήφθη κατηγορούμενος για εμπλοκή σε υποθέσεις δωροληψίας και εκβιασμού φοιτητών.
Ο κ. Χασάπης ανέφερε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και ο νομικός σύμβουλος του ΤΕΙ, το οποίο εδρεύει στις Σέρρες, επικοινώνησαν με τη νομική σύμβουλο του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, την κυρία Τομαρά και τόνισε: «Oφείλουμε αυτή τη στιγμή να διασφαλίσουμε το ακαδημαϊκό περιβάλλον στο ίδρυμα και να μην επιτρέψουμε σε έναν άνθρωπο, στον οποίο προσάπτονται όλα αυτά τα πράγματα, να αναστατώνει το ίδρυμά μας. Πρώτα αποδεικνύεις ότι είσαι αθώος και μετά ξαναμπαίνεις στο αμφιθέατρο».
Επισήμανε δε ότι «είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, έτσι ώστε όποιο παιδί καταθέσει (σε βάρος του καθηγητή) να μην έχει καμία συνέπεια στο πτυχίο και πιστεύω ότι σε αυτό θα έχουμε και την πλήρη συμπαράσταση του υπουργείου».
Από την πλευρά του, ο τέως πρύτανης του εκπαιδευτικού ιδρύματος και κοσμήτορας της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας, Δημήτρης Πασχαλούδης, υπογράμμισε ότι είχαν γίνει ενέργειες και στο παρελθόν, για να σταματήσει η δράση του συγκεκριμένου καθηγητή δίχως όμως αποτέλεσμα.
«Το 2015 όλο το τμήμα, καθηγητές, γραμματεία και το ειδικό τεχνικό προσωπικό κατέθεσε στον πρόεδρο πρωτοδικών, ζητήθηκαν μάλιστα και οι καταστάσεις φοιτητών που είχαν το μάθημα του συγκεκριμένου καθηγητή και τις βαθμολογίες. Από εκεί και πέρα εμείς δεν είχαμε ενημέρωση» είπε ο κ. Πασχαλούδης και πρόσθεσε «το 2004 έγινε για πρώτη φορά Ένορκη Διοικητική Εξέταση για το συγκεκριμένο άτομο και βγήκε άκαρπη, διότι δεν υπήρχαν καταθέσεις για το συγκεκριμένο θέμα».
Διευκρίνισε μάλιστα πως «πολλοί φοιτητές που είχαν κοπεί τρεις φορές, εξετάστηκαν από τριμελή επιτροπή, στην οποία δεν συμμετείχε ο συγκεκριμένος καθηγητής, άλλοι πέρασαν και άλλοι δεν κατάφεραν να περάσουν».