Ένα παραδοσιακό πιάτο, γρήγορο στην παρασκευή, και οικονομικό, για vegetarian και όχι μόνο, με σπανάκι και ρύζι, που θα απολαύσει όλη την οικογένεια.

Υλικά

500 γραμμάρια σπανάκι

50 ml  ελαιόλαδο

1 μέτριο κρεμμύδι λευκό, χοντροκομμένο

3,4 σκελίδες σκόρδο, σε φετούλες

φρέσκο θυμάρι

250 γρ. ρύζι γλασέ ή για ριζότο

150 ml λευκό κρασί

1 κύβο λαχανικών ή κοτόπουλο (προαιρετικά)

αλάτι

πιπέρι

χυμό και ξύσμα από 2 λεμόνια

80 γρ. βούτυρο

3 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο

1 φρέσκο κρεμμύδι, χοντροκομμένο

100 γρ. φέτα για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι ή μία πλατιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να κάψει, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το χοντροκομμένο κρεμμύδι. Καθαρίζουμε τις 2 σκελίδες σκόρδο, τις ψιλοκόβουμε σε φετούλες και τις ρίχνουμε μέσα στο σκεύος. Προσθέτουμε και λίγο θυμάρι και ανακατεύουμε. Μόλις καραμελώσει το κρεμμύδι προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει χρώμα. Ρίχνουμε το κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το νερό, τον κύβο (προαιρετικά), και αφού πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και μαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά, ανακατέβοντας κάθε τόσο καλά για να μην κολλήσει το φαγητό μας. Ρίχνουμε το σπανάκι σε δόσεις στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε ξύσμα και χυμό από δυο λεμόνια και ανακατεύουμε. Ελέγχουμε αν θέλει αλάτι, πιπέρι και λεμόνι. Αφαιρούμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε, προσθέτουμε τον άνηθο και το φρέσκο κρεμμυδάκι και πάλι ανακατεύουμε, και ελέγχουμε εάν χρειάζεται και άλλο αλάτι, πιπέρι και λεμόνι. Σερβίρουμε το σπανακόρυζο με φέτες λεμόνι και τριμμένη φέτα.