H εβδομάδα που φεύγει υπήρξε η χειρότερη ως τώρα για τον πρόεδρο της καταλανικής κυβέρνησης (Generalitat) Κιμ Τόρα και για τον αυτονομιστικό κυβερνητικό συνασπισμό των Junts per Catalunya και Esquerra Republicana. Μια σειρά από γεγονότα και δηλώσεις των τελευταίων ημερών ναι μεν έχουν αποκαλύψει σαφέστατα το μέγεθος της έλλειψης συνοχής στην καταλανική κυβέρνηση, αλλά το κυριότερο τις δυσκολίες που συναντά κανείς για να εντοπίσει και να παρακολουθήσει τον τρόπο που πολιτεύεται ο πρόεδρός της. Παρά το γεγονός ότι την Πέμπτη ο Τόρα ανέλαβε πρωτοβουλία προσωπικά σε μία προσπάθεια να τερματισθεί η κρίση με τους κυβερνητικούς εταίρους, η διαφωνία που προέκυψε σχετικά με την εκπροσώπηση των φυλακισμένων και φυγόδικων βουλευτών, που εγκαλούνται από τον δικαστή Λιαρένα για εξέγερση, εξακολούθησε να εξάπτει τα πνεύματα, με αποτέλεσμα ο Πρόεδρος του τοπικού Parlament (Κοινοβουλίου) να αναγκασθεί να αναβάλει την τελευταία συνεδρίαση των προγραμματικών δηλώσεων για τη χάραξη της πολιτικής στην Καταλονία.
Την Πέμπτη, η μέρα ξεκίνησε με ένα μήνυμα του Τόρα στο Twitter, ο οποίος για άλλη μια φορά επέμεινε στο ίδιο τελεσίγραφο προς την σοσιαλιστική κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ στη Μαδρίτη, που αξιώνει από τον ισπανό πρωθυπουργό να ορίσει εντός ενός μηνός μία ημερομηνία για διεξαγωγή ενός αμοιβαία συμφωνημένου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Σε περίπτωση που δεν το πράξει, ο καταλανός πρόεδρος προειδοποίησε πως την ερχόμενη Τρίτη στη συζήτηση για τον ισπανικό προϋπολογισμό και τη γενική πολιτική, οι κοινοβουλευτικές ομάδες των αυτονομιστών στην ισπανική Βουλή θα αποσύρουν την υποστήριξή τους προς την κυβέρνηση. Πρόκειται για μια ιδέα, που η ίδια η συγκυβερνώσα Esquerra αποφάσισε να μην τη στηρίξει, ως υπερβολικά προκλητική—καίτοι η ίδια παράταξη πιστεύει πως ήρθε η ώρα να γίνουν ορατά πλέον κάποια αποτελέσματα στις διμερείς διαπραγματεύσεις με τη Μαδρίτη—αλλά και που ένα τμήμα και από την PDeCAT εγείρει ερωτήματα για τη σκοπιμότητά της.
«Εμείς θα διατηρήσουμε πάντοτε ανοικτές τις πόρτες μας για τις διαπραγματεύσεις με την Ισπανία και τη διεθνή διαμεσολάβηση. Αλλά, όπως είπα και χθες (προχθές), οι αυτονομιστές θα πάψουν πλέον να προσφέρουν σταθερότητα στον πρωθυπουργό Σάντσεθ, αρχής γενομένης από τον Νοέμβριο», έγραψε ο πρόεδρος της Καταλονίας στην ανάρτησή του στο κοινωνικό δίκτυο, παρά το γεγονός ότι στερείται αντικειμενικών ερεισμάτων για να θέσει σε εφαρμογή την ιδέα του αυτή. Το μήνυμα ήταν περισσότερο η απάντηση του Τόρα στην ανακοίνωση της ισπανικής κυβέρνησης ότι δεν είναι ακόμη ώρα να βρεθεί μία ημερομηνία για την εκκρεμούσα συνάντηση μεταξύ των επικεφαλής των δύο κυβερνήσεων στο Μέγαρο της Τζενεραλιτάτ ( Palau de la Generalitat).
Μολαταύτα, ενώ την ίδια στιγμή που επιμένει σε αυτό το τελεσίγραφο, ο Τόρα παραβαίνει την ίδια του την πρωτοβουλία, ζητώντας να υπάρξει διεθνής διαμεσολάβηση, αλλά αυτή τη φορά χωρίς να θέτει κάποιου είδους τελεσίγραφο. Δεν εξηγεί όμως: Υπάρχει ή δεν υπάρχει κάποια προθεσμία για την εξεύρεση συμφωνίας; Η αντιφατική στρατηγική του Τόρα έγινε εμφανής σε μια επιστολή του, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στην καταλανική εφημερίδα El Periodico, και έχει ημερομηνία 26 Σεπτεμβρίου, με την οποία ο Τόρα καλεί τον Σάντσεθ να επιτρέψει στην κυβέρνησή του να ανοίξει τις διαδικασίες για μία διαμεσολάβηση «χωρίς προαπαιτούμενα», καθώς πιστεύει ότι το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές “δεν είναι ανυπέρβλητο”.
Στην επιστολή, η οποία απεστάλη επίσης σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όπως εξηγούν πηγές από το γραφείο του προέδρου της Generalitat, ο Τόρα υποστηρίζει ότι η καταλανική πλευρά «δεν επικεντρώνει τις προσπάθειές της στην επίτευξη μίας άμεσης ανεξαρτησίας», αλλά επιθυμεί να εξασφαλισθεί ότι θα γίνει σεβαστή η βούληση των Καταλανών «μέσα από ένα νόμιμο, δεσμευτικό και δίκαιο δημοψήφισμα, και για το οποίο αμφότερα τα μέρη θα δεσμευθούν ότι θα επικυρώσουν το αποτέλεσμά του». Επίσης με την επιστολή του ο Τόρα καλεί την ισπανική δικαιοσύνη σε μία ευνοϊκή χειρονομία προς τους καταλανούς πολιτικούς που τελούν υπό κράτηση (έπειτα από τη διεξαγωγή του περσινού απαγορευθέντος δημοψηφίσματος και την μονομερή ανακήρυξη της καταλανικής ανεξαρτησίας) και προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που η απόφαση είναι καταδικαστική, τότε «η δημόσια απαίτηση για μια ανεξάρτητη καταλανική δημοκρατία θα είναι συντριπτική».
Η εικόνα του Τόρα ετρώθη σημαντικά όταν, ενώ εξέφρασε την υποστήριξή του στους ακτιβιστές, που έχουν ενσωματωθεί στις Επιτροπές Άμυνας της Δημοκρατίας στις δραστηριότητές τους κατά την επέτειο του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου—καλώντας τους μάλιστα να συνεχίσουν «τις πιέσεις»– μια από τις ομάδες των διαδηλωτών λίγο κινδύνεψε να εισέλθουν στο Κοινοβούλιο στη Βαρκελώνη, φθάνοντας κυριολεκτικά ‘προ των πυλών’ του και κατέληξε να συγκρουσθεί με την τοπική αστυνομία (Μοssos d’Esquadra). Γεγονότα που έθεσαν επίσης υπό αμφισβήτηση τον τοπικό υπουργό Εσωτερικών Μικέλ Μπουκ, με τους αυτονομιστές αντικαπιταλιστές των CUP να αξιώνουν την παραίτησή του. Εξέλιξη που απομακρύνει ακόμη περισσότερο τους (στηρίζοντες υπό προϋποθέσεις) αντικαπιταλιστές από το στρατόπεδο των προμάχων της ανεξαρτησίας στο καταλανικό Κοινοβούλιο.