Μπορεί εδώ και αρκετά χρόνια το ελληνικό πρωτάθλημα να έχει απωλέσει τον άτυπο τίτλο του «κορυφαίου της Ευρώπης», ωστόσο η φετινή Basket League αξίζει της προσοχής του -έτσι κι αλλιώς- πιστού μπασκετικού κοινού της χώρας.
Κι αυτό καθώς στις περισσότερες ομάδες έχουν γίνει αξιόλογες κινήσεις και έτσι κάλλιστα μπορούμε να περιμένουμε το πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα των τελευταίων ετών.
Βεβαίως Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός παραμένουν αρκετά επίπεδα πάνω από όλους και πολύ δύσκολα θα… απουσιάσει κάποιος εκ των δύο στο ραντεβού των τελικών για τον πρωταθλητή.
Από την άλλη όμως, αρκετές είναι οι ομάδες μπορούν να παίξουν ρόλο «ρυθμιστή» για τη μάχη κορυφής στην κανονική περίοδο ανάμεσα στους δύο «αιωνίους». Ετσι το έργο για την πρωτιά δεν θα είναι τόσο εύκολο όσο τα προηγούμενα χρόνια για πράσινους και κόκκινους καθώς θα δοκιμαστούν σε δύσκολες έδρες.
Παράλληλα μεγάλη αναμένεται να είναι και η μάχη για την είσοδο στα πλέι οφ, αλλά και της πρώτης 4άδας στην κανονική περίοδο.
«Θολό» παραμένει το τοπίο και στη μάχη του υποβιβασμού αφού όσο «εύκολο» θα είναι για κάποιες ομάδες να πετύχουν με την είσοδο στα πλέι οφ άλλο τόσο πιθανό αναμένεται να είναι με κάποια ήττα… εκτός προγράμματος να «φλερτάρουν» με την Α2!
Το10.gr σας παρουσιάζει τα φετινά δεδομένα στους 14 «μονομάχους»
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Πιο… ελληνικός και πιο ψηλός
Με τον Παναθηναϊκό να λείπει για πάνω από έξι χρόνια από ένα final four, ο πρωταρχικός στόχος των πράσινων είναι σίγουρα η Ευρωλίγκα. Βεβαίως αυτό δεν σημαίνει ότι το τριφύλλι δεν θέλει να διατηρήσει τα κεκτημένα, έστω κι αν είναι κυρίαρχο στις εγχώριες διοργανώσεις.
Ο Τσάβι Πασκουάλ που έχει οδηγήσει τους πράσινους σε δύο πρωταθλήματα, παραμένει στην ομάδα για 3ο σερί χρόνο. Το «πρόσωπο» της ομάδας έχει διαφοροποιηθεί αρκετά, καθώς το ελληνικό στοιχείο καταλαμβάνει σαφώς μεγαλύτερο μέρος στο φετινό ρόστερ σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Αλλωστε αυτό είναι ένα πρότζεκτ που ο Παναθηναϊκός στοχεύει χρόνια στο να πετύχει.
Το μεγάλο «μπαμ» έγινε με την απόκτηση του Ιωάννη Παπαπέτρου από τον «αιώνιο» αντίπαλο Ολυμπιακό, μια κίνηση που προκάλεσε αίσθηση. Ο Ελληνας φόργουορντ μαζί με τον Γιώργο Παπαγιάννη, ήρθαν να ενισχύσουν το ντόπιο στοιχείο στο πλευρό των Παππά, Καλάθη Αντετοκούνμπο, Βουγιούκα, Μήτογλου και Καλαϊτζάκη. Ειδικά μετά την αποχώρηση του Μάικ Τζέιμς, ο ρόλος του Νίκου Παππά αναμένεται αναβαθμισμένος, με τον 28χρονο γκαρντ να έχει τη μεγάλη ευκαιρία να ώστε να αναλάβει τον ηγετικό ρόλο που ψάχνει.
Το τριφύλλι έχασε πολύτιμους παίκτες καθώς εκτός από τον Τζέιμς έφυγαν και οι Φελντέιν, Σίνγκλετον και Ρίβερς. Από την άλλη όμως ήρθε ο σπουδαίος σκόρερ που λέγεται Λάνγκφορντ, ο γνώριμος Στεφάν Λάσμε, αλλά και ο Τόμας που κάνει διάφορες δουλειές. Σημαντική η παραμονή του Λοτζέσκι ο οποίος εφόσον παραμείνει υγιής μπορεί να αποτελέσει «κλειδί» σε ματς απαιτήσεων.
Οι πράσινοι ενισχύθηκαν σημαντικά στη γραμμή των ψηλών και πλέον ο Πασκουάλ μπορεί να χρησιμοποιήσει αρκετά δίδυμα αναλόγως των αναγκών.
Περιορισμένες οι επιλογές στον «άσο» καθώς μετά τον «πυραυλοκίνητο» Νικ Καλάθη, δεν υπάρχει ο παίκτης που μπορεί να δημιουργήσει τόσο καλά όσο ο ομογενής γκαρντ.
Ηρθαν: Στεφάν Λάσμε (Ούνικς), Ιωάννης Παπαπέτρου (Ολυμπιακός), Κιθ Λάνγκφορντ (Μακάμπι Ρισόν), Γιώργος Παπαγιάννης (Μπλέιζερς), Βαγγέλης Σακελλαρίου (Πανιώνιος), ΝτεΣόν Τόμας (Μακάμπι Τελ Αβίβ)
Έφυγαν: Κένι Γκάμπριελ, Κέι Σι Ρίβερς, Μάικ Τζέιμς, Κρις Σίνγκλετον, Μιχάλης Λούντζης (δανεικός σε Λαύριο), Μάρκους Ντένμον, Άντριαν Πέιν, Ζακ Όγκαστ.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Επένδυσε στον Μπλατ, νέος ρόλος για τον Σπανούλη
Μετά από τέσσερα χρόνια ο Ολυμπιακός άλλαξε προπονητή καταφέρνοντας να κάνει μια από τις καλύτερες επιλογές που θα μπορούσε να κάνει. Εφερε τον Ντέιβιντ Μπλατ, έναν τεχνικό με πολύ πλούσιες παραστάσεις από διάφορα επίπεδα και πρωταθλήματα, σε ευρωπαϊκούς συλλόγους, εθνικές ομάδες ακόμη και το ΝΒΑ. Έναν άνθρωπο που διαχειρίστηκε τον κορυφαίο μπασκεμπολίστα του πλανήτη, ΛεΜπρόν Τζέιμς, συνεπώς ξέρει πώς να χειριστεί μεγάλες προσωπικότητες όπως οι Σπανούλης και Πρίντεζης.
Οι ερυθρόλευκοι έχοντας χάσει τα σκήπτρα στο ελληνικό πρωτάθλημα βάζουν προτεραιότητα στην κατάκτηση της Basket League, χωρίς πάντως να αμελούν την Ευρωλίγκα, που τους έχει χαρίσει μεγάλες στιγμές τα τελευταία χρόνια.
Οσον αφορά τη φιλοσοφία, ο Ολυμπιακός δείχνει πολύ αλλαγμένος σε σχέση με όσα μας είχε συνηθίσει. Διαθέτει μεγαλύτερη πολυφωνία στην επίθεση, παίζει πιο ελεύθερο κι ελκυστικό μπάσκετ και κυρίως δεν βασίζεται τόσο πολύ στον Βασίλη Σπανούλη στο επιθετικό κομμάτι. Ο χρόνος συμμετοχής του ηγέτη των Πειραιωτών αναμένεται να είναι πιο μειωμένος, αλλά εξίσου ουσιαστικός.
Ο 36χρονος γκαρντ εκτός από σκόρερ, είναι και εξαιρετικός δημιουργός και μπορεί μέσω ενός διαφορετικού ρόλου να κάνει τους συμπαίκτες του καλύτερους. Αυτό ακριβώς θέλει να χρησιμοποιήσει ο Μπλατ ώστε η «ερυθρόλευκη μηχανή» να δουλέψει σε υψηλά επίπεδα, έστω και με διαφορετικό τρόπο σε σχέση με ότι είχαμε συνηθίσει.
Μεγάλο στοίχημα αποτελούν οι Γκος και ΛεΝτέι που αναμφίβολα διαθέτουν αρκετό ταλέντο, αλλά που όμως δεν έχουν δοκιμαστεί σε top επίπεδο. Οπως άλλωστε και ο Βεζένκοφ που δεν κατάφερε να «φανεί» στη Μπαρτσελόνα και ψάχνει το «μπαμ» στην καριέρα του. Από δίπλα τα εργαλεία που ακούνε στο όνομα Τουπάν και Τίμα, ενώ σταθερές αξίες αποτελούν οι Πρίντεζης (στα φιλικά δείχνει να βρίσκει τον καλό εαυτό του), Παπανικολάου, Μάντζαρης και Μιλουτίνοφ. Με ενδιαφέρον
Ερωτηματικό αποτελεί η συνοχή στην άμυνα, καθώς στα φιλικά φάνηκαν αρκετές αδυναμίες, εν αντιθέσει με το παρελθόν που αποτελούσε το μεγάλο όπλο του Ολυμπιακού.
Ηρθαν: Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος (Παρτίζαν), Ζακ ΛεΝτέι (Χάποελ Γκαλίλ Γκιλμπόα), Αλέξανδρος Βεζένκοφ (Μπαρτσελόνα), Άξελ Τουπάν (Ζαλγκίρις), Γιάνις Τίμα (Μπασκόνια)
Έφυγαν: Ιωάννης Παπαπέτρου, Χόλις Τόμπσον, Τζαμέλ ΜακΛίν, Μπράιαν Ρόμπερτς, Κιμ Τιλί, Μπόμπι Μπράουν, Κάιλ Γουίλτζερ, Νίκος Αρσενόπουλος (δανεικός σε Ψυχικό).
ΑΕΚ: Να κλείσει την «ψαλίδα»
Ύστερα από μια σπουδαία σεζόν με δύο τίτλους, μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί «Τί περισσότερο μπορεί να πετύχει φέτος η ΑΕΚ;». Στην Ενωση δεν σκέφτονται έτσι και παρά τις πολλές αλλαγές στο ρόστερ και φέτος έφτιαξαν ένα αξιόλογο δυναμικό. Στόχος είναι να μπορέσουν να κλείσουν την… ψαλίδα από Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό και να επιστρέψουν τουλάχιστον στην 3η θέση. Θυμίζουμε ότι πέρσι η ΑΕΚ αποκλείστηκε από τα προημιτελικά, με το γόητρο της ομάδας να πληγώνεται έστω κι αν αυτό «καλύφθηκε» από τις επιτυχίες του Κυπέλλου Ελλάδας και του Champions League.
O Μάκης Αγγελόπουλος επέλεξε προπονητή από το… πάνω ράφι με τον Λούκα Μπάνκι να έχει δείξει ήδη από τα φιλικά ότι δημιουργεί ένα ικανότατο σύνολο.
Βεβαίως από το ρόστερ υπήρξαν μεγάλες απώλειες όπως οι Χάρις, Πάντερ, Τζέιμς και Γκριν, όμως οι ξένοι που ήρθαν δείχνουν ότι μπορούν να καλύψουν τα κενά. Σημαντική προσθήκη αυτή του πολύπειρου Γιόνας Ματσιούλις, ενώ δίπλα στους Σάκοτα, Λαρεντζάκη, Ξανθόπουλο και Καββαδά ήρθε ο πολύτιμος Χάρης Γιαννόπουλος. Παράλληλα η Ενωση διαθέτει και ταλέντα όπως οι Μωραΐτης, Ρογκαβόπουλος και Τσαλμπούρης, με τον πρώτο να αφήνει πολύ καλές εντυπώσεις στα φιλικά.
Αξίζει μεγαλύτερη συσπείρωση απο πλευράς των οπαδών της.
Ηρθαν: Χάρης Γιαννόπουλος (Ρέθυμνο), Μάλκολμ Γκρίφιν (Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης), Τάιλερ Ρόμπερσον (Άγκουα Καλιέντε Κλίπερς), Ξαβιέ Ρατάν Μέις (Γουέσττσεστερ Νικς και Μέμφις Γκρίζλις), Χάουαρντ Σαντ-Ρόος (Νταρουσάφακα), Γιόνας Ματσιούλις (Λοκομοτίβ Κουμπάν).
Έφυγαν: Κέβιν Πάντερ, Μάικ Γκριν, Μάνι Χάρις, Τσινέμελου Ελόνου, Έντιν Άτιτς, Παναγιώτης Βασιλόπουλος, Μιχάλης Καμπερίδης, Ντελρόι Τζέιμς, Διονύσης Σκουλίδας, Δημήτρης Μαυροειδής, Γιάννης Αγραβάνης (δανεικός σε Περιστέρι), Μανώλης Χατζηδάκης (δανεικός σε Μαρούσι).
ΠΑΟΚ: Τα ίδια και ακόμη περισσότερα
Παρά το κακό ξεκίνημα πέρσι, ο Ηλίας Παπαθεοδώρου κατάφερε να βάλει τον ΠΑΟΚ στη σωστή ρότα και να τον οδηγήσει στην 3η θέση, αναμφίβολα μια σημαντική διάκριση στη μετα-Μαρκόπουλου εποχή.
Ο δικέφαλος θέλει φέτος να διατηρηθεί σε ανάλογα επίπεδα εντός Ελλάδας και να φτάσει όσο το δυνατόν πιο μακριά στο Champions League. Στο Κύπελλο επίσης υποδέχεται στα προημιτελικά την ΑΕΚ και αυτός είναι ένας στόχος για επιπλέον διάκριση.
Οι ασπρόμαυροι διατήρησαν τον αξιόλογο ελληνικό κορμό τους με Ζάρα, Κόνιαρη, Μαργαρίτη και Χρυσικοπούλο, προσθέτοντας τον έμπειρο Αθηναίου από τον Αρη, τον Σχίζα από τον Κολοσσό και (έστω και προσωρινά) τον Παπαντωνίου.
Ο Γκος παρέμεινε, ο Χάτσερ επέστρεψε και έτσι ο δικέφαλος διαθέτει δύο σημαντικούς σκόρερ που κάνουν τη διαφορά σε αυτό το επίπεδο στην Basket League. Ερωτηματικό αποτελούν οι υπόλοιποι ξένοι, οι οποίοι εφόσον αποδώσουν τα αναμενόμενα, τότε ο ΠΑΟΚ θα παρουσιάσει ένα καλό σύνολο που θα παίζει ελκυστικό μπάσκετ.
Ηρθαν: Τζαμάλ Τζόουνς (Βερόνα), Σταύρος Σχίζας (Κολοσσός Ρόδου), Γιάννης Αθηναίου (Άρης), Γιανίκ Μορέιρα (Πάρμα), Γουίλ Χάτσερ (Σάσαρι), Μαλίκ Πόουπ (Σαν Ντιέγκο Στέιτ), Τζορντίν Ουίλιαμς (LSU Αλεξάντρια), Ντάριους Γκάρετ (Μπερόε), Νώντας Παπαντωνίου (ΓΛ Φάρος, με προσωρινό συμβόλαιο).
Έφυγαν: Τεράν Πέτεγουεϊ, Δημήτρης Κατσίβελης, Λάκι Τζόουνς, Νταρνέλ Τζάκσον, Ουσμάν Κρουμπάλι, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος.
ΑΡΗΣ: Εξυγίανση και όσο ψηλότερα μπορεί
Ο ιστορικός σύλλογος μετά την… αναλαμπή με τη διοίκηση Λάσκαρη βρίσκεται και πάλι σε μια δύσκολο κατάσταση. Πρώτος στόχος και πάνω από όλους όπως τον έθεσε άλλωστε η διοίκηση Γουλιέλμου είναι η εξυγίανση,
Ετσι, με βάση και τα αρκετά μπαν που επιβλήθηκαν από τη FIBA, φτιάχτηκε ένα ρόστερ κόστους 300-400 χιλιάδων ευρώ με τη λογική να είναι πολύ… σκληρό για να πεθάνει.
Μπορεί το ταλέντο να μην… περισσεύει στον φετινό Άρη, ωστόσο ο Βαγγέλης Αγγέλου θέλει να παρουσιάσει ένα ισχυρό αμυντικά σύνολο που θα τα δίνει όλα σε κάθε ματς και θα εξαντλεί και την τελευταία πιθανότητα που έχει για τη νίκη.
Μέχρι στιγμής στα όσα είδαμε από τα προκριματικά του Champions League, αλλά και το ματς Κυπέλλου με τον Προμηθέα, υπάρχει έλλειψη χημείας, αλλά και ικανού άσου που θα φτιάχνει το παιχνίδι της ομάδας.
Ο Λευτέρης Μποχωρίδης που αποτελεί «βαρύ χαρτί» για τον τωρινό Άρη δεν έχει βρει τον ρόλο του και σίγουρα ο Αγγέλου θα πρέπει να βρει τη λύση άμεσα. «Μελανό» σημείο για τον Αυτοκράτορα οι πολλές χαμένες βολές τομέας ο οποίος επίσης πρέπει να βελτιωθεί, αλλιώς είναι σίγουρα ότι θα στοιχίσει.
Από την άλλη οι κίτρινοι διαθέτουν παίκτες που κάνουν αρκετές δουλειές όπως οι Τζόουνς, Νταλό, ΜακΓκι και Χάρις, ενώ στα γκαρντ παρέμεινε ο αξιόπιστος σουτερ Μπελ.
Παράλληλα οι Βεργίνης, Σλαφτσάκης συμπλήρωσαν τον ελληνικό κορμό μετά τις αποχωρήσεις των Τσαϊρέλη, Αθηναίου και Μούρτου.
Παρά τον αποκλεισμό στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Basketball Champions League από τη Νίζνι, ο Αρης επέλεξε να αγωνιστεί στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στο Europe Cup με τον Αγγέλου να θεωρεί ότι δύο παιχνίδια θα διατηρούν σε καλύτερο ρυθμό την ομάδα του. Αυτή τη στιγμή οι κίτρινοι δείχνουν ικανοί για το καλύτερο και το χειρότερο, με τις πιθανότητες όμως κλίνουν προς μια (τουλάχιστον) αξιοπρεπή πορεία. Δεδομένη η στήριξη του κόσμου του που πέρσι έφερε την ομάδα στη 2η θέση της Basket League στα εισιτήρια.
Ηρθαν: Δημήτρης Βεργίνης (Λαύριο), Μπορίς Νταλό (Πανιώνιος), Διαμαντής Σλαφτσάκης (Τρίκαλα), Λάκι Τζόουνς (ΠΑΟΚ), Μάικλ Κάιζερ (Κύμη), Γκάρι ΜακΓκι (Κύμη), Ραμόν Χάρις (Κολοσσός Ρόδου), Γιώργος Αγγέλου (Περιστέρι), Κράιστ Γουάμπα (ελεύθερος).
Έφυγαν: Μιχάλης Τσαϊρέλης, Γιάννης Αθηναίου, Στέλιος Πουλιανίτης, Παναγιώτης Καλαϊτζάκης, Μπράις Ντουβιέ, Σπύρος Μούρτος, Ιβάν Μάρας, Παναγιώτης Καλαϊτζάκης.
ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΑΤΡΑΣ: Νέα δύναμη στο ελληνικό μπάσκετ
Ο Προμηθέας τείνει να καθιερωθεί ως μια αξιόλογη δύναμη στο ελληνικό μπάσκετ, καλύπτοντας επάξια, αν όχι πιο δυναμικά το κενό που άφησε η αποχώρηση εδώ και χρόνια του Απόλλωνα οσον αφορά τον εκπρόσωπο της Πάτρας στην Α1.
Οι άνθρωποι του θέλουν να δουν πορεία ανάλογη με την περσινή ενώ η φετινή σεζόν θα βρει την ομάδα στην μεγάλη πρόκληση της συμμετοχής στο Basketball Champions League.
Ο Μάκης Γιατράς διαχειρίζεται εξαιρετικά το υλικό που έχει στα χέρια του, ενώ και οι επιλογές που κάνει σε παίκτες ο Ελληνας τεχνικός τις περισσότερες φορές αποδεικνύονται πολύ στοχευμένες.
Το ετσι κι αλλιώς αξιόλογο δυναμικό ενισχύθηκε με έμπειρους και αξιόλογους Ελληνες παίκτες όπως οι Τσαϊρέλης, Κασελάκης και Κατσίβελης. Παράλληλα αποκτήθηκε ο Τόνι Μέιερ ο οποίος πέρσι άφησε πολύ καλές εντυπώσεις με τη φανέλα του Λαυρίου, αλλά και οι συμπατριώτες του Μπράουν και Παρκς.
Θυμίζουμε ότι παραμένουν οι πολύτιμοι Γκίκας, Σαλούστρος, Χολ, Λίποβι και Έλις.
Ηρθαν: Μιχάλης Τσαϊρέλης (Άρης), Λεωνίδας Κασελάκης (Αστάνα), Τόνι Μέιερ (Λαύριο), Δημήτρης Κατσίβελης (ΠΑΟΚ), Ρίον Μπράουν (Ντιζόν), Ραφαήλ Λαναράς (Ίκαρος Καλλιθέας), Τερέλ Παρκς (Κεραυνός Στροβόλου)
Έφυγαν: Σταύρος Τουτζιαράκης, Μίλαν Μιλόσεβιτς, Γιάννης Δημάκος, Δημήτρης Ερμείδης, Μουχάμαντ Φαγέ, Κέισι Πράδερ, Ανδρέας Σκούφης, Γκάτζιος (δανεικός στον Χαρίλαο Τρικούπη).
ΛΑΥΡΙΟ: Στόχος η καθιέρωση
Όπως ο Προμηθέας, έτσι και το Λαύριο αποτελεί μια από τις ευχάριστες εκπλήξεις στο ελληνικό μπάσκετ τα τελευταία χρόνια. Στόχος των ανθρώπων του είναι διατηρηθεί στην Basket League όχι απλώς πετυχαίνοντας την παραμονή του, αλλά ως μια σταθερή αξία.
Η ομάδα του Χρήστου Σερέλη κατάφερε να αγωνιστεί στα προκριματικά του Europe Cup και έστω κι αν δεν τα κατάφερε απέναντι στη Ντνίπρο, η Ευρωπαϊκή συμμετοχή και μόνο αξίζει το χειροκρότημα του μπασκετικου κοινού.
Σημαντικές οι απώλειες των Μουρ, Μέιερ και Γουίγκινς, και μένει να δούμε αν οι επιλογές των ξένων που αποκτήθηκαν για να τους αντικαταστήσουν μπορέσουν να «φορέσουν τα παπούτσια τους». Παρέμειναν ωστόσο οι Νίξον και Λαμπ, ενώ έγιναν αξιόλογες προσθήκες όπως αυτές των Μιλος Μιλόσεβιτς, Βασίλη Χαραλαμπόπουλου και Μιχάλη Λούντζη που θα έχουν ηγετικούς ρόλους.
Ηρθαν: Σάιλας Μέλσον (Γκονζάγκα), Τάι Οντιάσε (Τενερίφη), Σαράντης Μαστρογιαννόπουλος (Απόλλων Πάτρας), Μίλαν Μιλόσεβιτς (Προμηθέας Πάτρας), Μιχάλης Λούντζης (Τρίκαλα, δανεικός από Παναθηναϊκό), Δημήτρης Ερμείδης (Προμηθέας Πάτρας), Ντορόν Λαμπ (επέστρεψε μετά την προσωρινή αποχώρησή του), Βασίλης Χαραλαμπόπουλος (Παναθηναϊκός).
Έφυγαν: Τόνι Μέιερ, Μακένζι Μουρ, Δημήτρης Βεργίνης, Ίκε Νουάμου, Αντουέιν Γουίγκινς, Τοσίν Μεχίντι.
ΛΑΥΡΙΟ: Στόχος η καθιέρωση
Όπως ο Προμηθέας, έτσι και το Λαύριο αποτελεί μια από τις ευχάριστες εκπλήξεις στο ελληνικό μπάσκετ τα τελευταία χρόνια. Στόχος των ανθρώπων του είναι διατηρηθεί στην Basket League όχι απλώς πετυχαίνοντας την παραμονή του, αλλά ως μια σταθερή αξία.
Η ομάδα του Χρήστου Σερέλη κατάφερε να αγωνιστεί στα προκριματικά του Europe Cup και έστω κι αν δεν τα κατάφερε απέναντι στη Ντνίπρο, η Ευρωπαϊκή συμμετοχή και μόνο αξίζει το χειροκρότημα του μπασκετικου κοινού.
Σημαντικές οι απώλειες των Μουρ, Μέιερ και Γουίγκινς, και μένει να δούμε αν οι επιλογές των ξένων που αποκτήθηκαν για να τους αντικαταστήσουν μπορέσουν να «φορέσουν τα παπούτσια τους». Παρέμειναν ωστόσο οι Νίξον και Λαμπ, ενώ έγιναν αξιόλογες προσθήκες όπως αυτές των Μιλος Μιλόσεβιτς, Βασίλη Χαραλαμπόπουλου και Μιχάλη Λούντζη που θα έχουν ηγετικούς ρόλους.
Ηρθαν: Σάιλας Μέλσον (Γκονζάγκα), Τάι Οντιάσε (Τενερίφη), Σαράντης Μαστρογιαννόπουλος (Απόλλων Πάτρας), Μίλαν Μιλόσεβιτς (Προμηθέας Πάτρας), Μιχάλης Λούντζης (Τρίκαλα, δανεικός από Παναθηναϊκό), Δημήτρης Ερμείδης (Προμηθέας Πάτρας), Ντορόν Λαμπ (επέστρεψε μετά την προσωρινή αποχώρησή του), Βασίλης Χαραλαμπόπουλος (Παναθηναϊκός).
Έφυγαν: Τόνι Μέιερ, Μακένζι Μουρ, Δημήτρης Βεργίνης, Ίκε Νουάμου, Αντουέιν Γουίγκινς, Τοσίν Μεχίντι.
ΚΥΜΗ: Να μας εκπλήξει ξανά
Βήματα προόδου και μάλιστα μεγάλα κάνει η Κύμη που από τη μάχη για την αποφυγή του υποβιβασμού, κατάφερε πέρσι να κάνει το… άλμα στα πλέι οφ.
Ο Γιάννης Καστρίτης παραμένει στην τεχνική ηγεσία όμως το ρόστερ έχει υποστεί αρκετές αλλαγές. Ο σούπερ σκόρερ και MVP Θαντ ΜακΦάντεν αποχώρησε όπως και η «κολώνα» κάτω από τα καλάθια Γκάρι ΜακΓκι, αλλά και οι υπόλοιπο ξένοι. Ο Τουτζιαράκης επέστρεψε μετά από μια σεζόν στον Προμηθέα, ενώ η Κύμη ενίσχυσε τον ελληνικό στοιχείο της ομάδας αποκτώντας και τους Τσιάρα, Πουλιανίτη, Στυλιανού και Μαραγκό.
Οσον αφορά τους ξένους ο γκαρντ Ντεμάριους Μπολντς που θεωρείσαι αξιόλογος σκόρερ και διαθέτει εμπειρία από τη θητεία του σε Απόλλωνα Πάτρας και Λαύριο είναι το πιο «ηχηρό» όνομα ξένου.
Εφόσον ο Καστρίτης καταφέρει να βρει ρόλους και την απαιτούμενη χημεία σε μια ομάδα με τόσες αλλαγές, ομάδα της Εύβοιας θα μπορέσει να παρουσιάσει και φέτος ένα αξιόμαχο σύνολο.
Ηρθαν: Ρόντερικ Κάμφορ (Τουρόβ) , ΝτεΒόν Γουάσινγκτον (Μπάλκαν Μπότεφγκραντ), Σταύρος Τουτζιαράκης (Προμηθέας Πάτρας), Στέλιος Πουλιανίτης (Άρης), Ντε Μάριους Μπολντς (Αλ Μουταχέντ), Πάρης Μαραγκός (Γ.Λ. Φάρος), Κρις Χόρτον (Άλμπα Φέχερβαρ), Αντόνιο Μπάλαρντ (Νοσατέλ), Κέλσι Μπάρλοου (ΑΕΚ), Γιώργος Τσιάρας (Απόλλων Π.), Σκοτ Σαγκς (Μπρίντιζι), Νίκος Στυλιανού (Αλίτους Τζούκιγια), Μάνι Ουμπίλα (Βέντσπιλς)
Έφυγαν: Σωτήρης Μανωλόπουλος, Θαντ ΜακΦάντεν, Μάικλ Κάιζερ, Γκάρι ΜακΓκι, Άγγελος Τσαγκαράκης, Νίκος Μπάρλος (αποσύρθηκε), Λένζελ Σμιθ, Τέντι Οκερεαφόρ, Μάριος Σακελλαρίου, Κάμερον Τζόουνς, Κώστας Εζόμο, Ανδρέας Γλυνιαδάκης.
ΡΕΘΥΜΝΟ: Να αποφύγει τις… περιπέτειες
Η περσινή σεζόν κρίθηκε αποτυχημένη καθώς το Ρέθυμνο κατέλαβε τη 10η θέση μένοντας εκτός πλέι οφ, κάτι στο οποίοι οι Κρητικοί δεν μας είχαν συνηθίσει.
Το ρόστερ άλλαξε ριζικά, με τις αποχωρήσεις των Μούντι, Γιαννόπουλου, Λι και Άρμστεντ να είναι σημαντικές. Παράλληλα μετά από σχεδόν 10 χρόνια ως βοηθός ο Σταύρος Μυκονιάτης ανέλαβε ρόλο πρώτου προπονητή στη θέση του Νίκου Βετούλα.
Ο έμπειρος Ανδρέας Γλυνιαδάκης στα 37 του κλήθηκε για να βοηθήσει τους Κρητικούς κάτω από τα καλάθια. Ο Ραζής γύρισε και πάλι στην ομάδα, συνθέτοντας μαζί με τους Οικονομόπουλο, Κουρέπη, Σιγκούνα και Καλογιαννίδη τον ελληνικό κορμό της.
Σημαντικές οι προσθήκες του δυνατού στη ρακέτα Κλάντον και του σκόρερ Μπαρτ που αποκτήθηκαν πρόσφατα και οι οποίοι γνωρίζουν καλά το ελληνικό πρωτάθλημα. Τους υπόλοιπους ξένους μένει να τους δούμε. Ζητούμενη η παραμονή και από εκεί και πέρα ό,τι καλύτερο προκύψει.
Ηρθαν: Τζαμπρίλ Ντουράμ (Πέσκι), Κέβιν Μπρέισι-Ντέιβις (Κοριχάιτ), Κάρλτον Γκάιτον (Πιατσέντσα), Χριστόφορος Ραζής (Ράστα Βέχτα), Φίλιππος Καλογιαννίδης (Τρίκαλα), Κώστας Οικονομόπουλος (Εθνικός), Αλέξανδρος Σιγκούνας (Περιστέρι), Δημήτρης Κουρέπης (Απόλλωνας Πατρών), Ανδρέας Γλυνιαδάκης (Κύμη), Κιθ Κλάντον (Λέφσκι Σόφιας), Στιβ Μπαρτ (Γυμναστικός Λάρισας Φάρος).
Έφυγαν: Χάρης Γιαννόπουλος, Θωμάς Κώττας, , Στέφαν Μούντι, Σακίλ Γκούντγουιν, Άγγελος Δραγάτης, Κίρον ΝτεΣιλντς, Άντονι Λι, Άντονι Χίκι, Μάλκολμ Άρμστεντ, Χριστόφορος Στεφανίδης.
ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΡΟΔΟΥ: Ο πιο σταθερός
Ο Κολοσσός Ρόδου έχει αποδείξει ότι μια ομάδα της περιφέρειες, ακόμη κι αν μιλάμε για ένα νησί μπορεί να είναι ανταγωνιστική στο γήπεδο και υγιής στο διοικητικό κομμάτι. Η σημαντική αλλαγή στους Ροδίτες αφορά φυσικά την τεχνική ηγεσία, καθώς μετά από τέσσερα χρόνια ο Αρης Λυκογιάννης αποχώρησε για να τον διαδεχθεί ο Νίκος Βετούλας.
Η μεταγραφή που προκάλεσε αίσθηση είναι αναμφίβολα αυτή του Δημήτρη Μαυροειδή που έχει υψηλές παραστάσεις από Ολυμπιακό και ΑΕΚ, αλλά και από την Εθνική ομάδα.
Στο πλευρό του Ελληνα σέντερ όσον αφορά το ελληνικό στοιχείο παρέμειναν οι Γεωργαλλής, Μπιλλής, Παπαδάκης και Αγγελάκος, ενώ προστέθηκαν οι Δημάκος και Γεωργάκης. Ο Ιβάν Άσκα αποτελεί τον μοναδικό ξένο με γνώση της Basket League ενώ οι υπόλοιποι μένει να δικαιώσουν την επιλογή των ανθρώπων του Κολοσσού.
Ηρθαν: Στιβ Μπράουνινγκ (Ζολνόκι), Γιάννης Δημάκος (Προμηθέας), Γιώργος Γεωργάκης (Ηρακλής), Κουίνσι Ντιγκς (Νίμπουρκ), Τιμ Κέμπτον Τζούνιορ (Μπνέι Χερτσλίγια), Ταϊρίκ Ντούρεν (ΑΕΚ Λάρνακας), Ιβάν Άσκα (Νανσί), Δημήτρης Μαυροειδής (ΑΕΚ).
Έφυγαν: Μάρβιν Τζόουνς, Σταύρος Σχίζας, Ντάστιν Γουέαρ, Τι Τζέι Μπρέι, Ραμόν Χάρις, Κιθ Ράιτ, Μπράντον Γιανγκ, Ντάστιν Γουέρ, Γιώργος Τσαλμπούρης.
ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΛΗΜΝΟΥ: Σπάνιο «άρωμα» στον ελληνικό μπασκετικό χάρτη
Και μόνο στο άκουσμα της συμμετοχής στο ελληνικό πρωτάθλημα μιας ομάδας από ένα ακριτικό νησί όπως η Λήμνος προκαλεί αυτόματα ευχάριστα συναισθήματα σε κάθε φίλαθλο του μπάσκετ.
Η οικογένεια Μπούμπουρα, «μετέφερε» την ομάδα από τη Λάρισα (ΓΛΦάρος) στον τόπο από τον οποίο κατάγεται κάνοντας μια αξιόλογη προσπάθεια. Έγιναν σημαντικά έργα ανακαίνισης στο κλειστό «Νίκος Σαμαράς» (εδράζεται στη Μύρινα) το οποίο μετατράπηκε σε «στολίδι» και που πλέον μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 1.300 άτομα.
Η ΚΑΕ της Λήμνου ποντάρει πολύ στη στήριξη του κόσμου, κάτι το οποίο δεν έγινε στην Λάρισα όπου η ομάδα έπαιζε σε ένα σχεδόν άδειο γήπεδο.
Ετσι δημιουργήθηκε ένα αρκετά δαπανηρό ρόστερ, ενώ στη θέση του προπονητή βρίσκεται ο Σωτήρης Μανωλόπουλος. Ο Ελληνας τεχνικός και οι συνεργάτες του επέλεξαν παίκτες που διαθέτουν εμπειρία από την κατηγορία, όπως οι Γουίγκινς (Λαύριο), Μπράζελτον(Πανιώνιος), Έβανς (Προμηθέας) και Γκότσερ (Λαύριο).
Παράλληλά οσον αφορά τις προσθήκες ξένων ήρθαν και οι αξιόλογοι Σμιθ και Φρεϊμάνις, ενώ όσον αφορά τον ελληνικό κορμό ήρθαν οι Μούρτος, Διαμαντάκος, Μανωλόπουλος, Χαριτόπουλος, Σταμάτης και Γόντικας.
Ηρθαν: Σωτήρης Μανωλόπουλος (Κύμη), Κώστας Γόντικας (Απόλλων Πατρών), Τόντρικ Γκότσερ (Σολέ), Σον Έβανς (Ραμποτνίτσκι), Τάιρον Μπρέιζελτον (Πανιώνιος), Δημήτρης Σταμάτης (Κολοσσός Ρόδου), Τζέσι Σμιθ (Καρεσίσπορ), Ρόλαντς Φρεϊμάνις (Γκαζιαντέπ), Αντουέιν Γουίγκινς (Λαύριο), Σπύρος Μούρτος (Άρης), Χρήστος Μαραβέγιας (ΠΑΟΚ), Γιώργος Γαρέζος (Γέφυρα).
Έφυγαν: Μανώλης Παπαμακάριος (αποσύρθηκε κι έγινε υπεύθυνος ακαδημιών και αθλητικός διευθυντής της ομάδας),Πάρης Μαραγκός, Γιάννης Βαβάτσικος, Μάικ Μπάλογκαν, Τράβις Μπάντερ, Βασίλης Μουράτος, Ρόλαντ Σάφτενααρ, Στιβ Μπαρτ Τζούνιορ, Ντι Τζέι Φενέρ, Νώντας Παπαντωνίου, Ρέτζι Κίλι.
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Πιο δύσκολα κι από πέρσι
Παρόμοιο «θαύμα» με το περσινό όταν σώθηκε στο και… πέντε φαίνεται να αναζητά και φέτος ο Πανιώνιος. Τουλάχιστον με τα μέχρι τώρα δεδομένα, καθώς η ομάδα της Νέας Σμύρνης θεωρείται ως πρώτο φαβορί για τον υποβιβασμό.
Η σύγχυση στο διοικητικό κομμάτι, τα προβλήματα με τους οργανωμένους και το πολύ περιορισμένο μπάτζετ καθιστούν το τοπίο αν μη τι άλλο ζοφερό για τους κυανέρυθρους.
Στην τεχνική ηγεσία της ομάδας άρχισε ο Θανάσης Σκουρτόπουλος ο οποίος αποχώρησε μετά από λίγο καιρό για να αναλάβει ο Κρις Χουγκάζ. Το ρόστερ στελεχώθηκε πολύ καθυστερημένα και με παίκτες που ο Πανιώνιος ευελπιστεί ότι θα αποδειχθούν…λαχεία.
Ουσιαστικά με εξαίρεση τον λευκό Αμερικανό φόργουορντ Ι Τζέι Σίνγκλερ οι υπόλοιποι ξένοι δεν έχουν ιδιαιίτερες παραστάσεις. ενώ ουσιαστικά μόνο οι Νίκος Δίπλαρος και Γιώργος Καμπερίδης παρέμειναν από την περσινή ομάδα.
Σίγουρα ο Πανιώνιος δεν ξεκινά με καλές προϋποθέσεις, το αντίθετο μάλιστα και να καταφέρει να παραμείνει απαιτείται στήριξη του κόσμου του, κάτι που τουλάχιστον η περσινή ομάδα το είχε.
Ηρθαν: Ντέβιον Μπέρι (Ράπτορς 905), Ι Τζέι Σίνγκλερ (Βίρτσμπουργκ), Νταρνέλ Χάρις (Λιέγη) Μπράντον Μπράουν, Τζίμι Τέιλορ (Σίου Φολς), Τέιλορ Τζονς (Πιονέρος), Νίκος Καμαριανός (Νέα Κηφισιά), Νίκος Χουγκάζ (Περιστέρι), Ανδρέας Ρουμελιώτης (από τις ακαδημίες), Ιάσων Δημητρακόπουλος (από τις ακαδημίες).
Έφυγαν: Ντέγιαν Κράβιτς, Βαγγέλης Σακελλαρίου, Τάιρον Μπρέιζελτον, Μπορίς Νταλό, Γρηγόρης Ραλλάτος, Μαρκίθ Κάμινγκς, Σέντρικ Κουακουμενσά, Σλάβεν Τσούπκοβιτς, Ζήσης Σαρικόπουλος, Νίκος Μαραγκίδης.
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ: Σαν το παλιό καλό κρασί…
Η επιστροφή του Περιστερίου μόνο θετικά συναισθήματα προκαλεί στους φίλους του μπάσκετ. Αιτία η μεγάλη ομάδα της δεκαετίας του ’90 με πρώτο βιολί τον Αγγελο Κορωνιό. Κι αν το να πετύχει πορείες ανάλογες με εκείνη την ομάδα είναι πολύ δύσκολο, το ζητούμενο για το συγκρότημα των δυτικών προαστίων είναι να μην κάνει τα λάθη του πρόσφατου παρελθόντος. Αυτά που το οδήγησαν πριν από μια πενταετία στον υποβιβασμό.
Αυτή τη φορά το Περιστέρι φα, ενώ στο τιμόνι της τεχνικής ηγεσίας βρίσκεται ο πιο κατάλληλος άνθρωπος. Ο λόγος φυσικά για τον Αργύρη Πεδουλάκη που γνωρίζει τον σύλλογο καλύτερα από τον καθένα, έχοντας συνδέσει το όνομα του με τις μεγαλύτερες επιτυχίες τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής.
Πέρσι από την Α2 η ομάδα ανέβηκε… τρένο, με τον μπόμπερ Κίκι Κλαρκ και τον πολύτιμο Γάιο Σκορδίλη να παραμένουν. Στο ρόστερ έγιναν πολλές αλλαγές, ενώ αξίζει να σταθούμε στην προσθήκη του εμπειρότατου Παναγιώτη Βασιλόπουλου που πέρσι συνέβαλλε ώστε η ΑΕΚ να πανηγυρίσει δύο τίτλους.
Κλαρκ και Σκορδίλης είναι οι μόνοι παίκτες που παραμένουν από εκείνους που ουσιαστικά πρωταγωνίστησαν στην επιβλητική πορεία της ομάδας πέρσι στην Α2. Επίσης αποκτήθηκε ο χρήσιμος γκαρντ Βασίλης Μουράτος και αρκετά ακόμη νέα παιδιά όπως ο δανεικός από την ΑΕΚ Γιάννης Αραβάνης.
Στους ξένους η ομάδα πήγε στις «σίγουρες» επιλογές των αξιόλογων Χάροου από το Ρέθυμνο και του Γκρέι από το Λαύριο ενώ εξαιρετικές εντυπώσεις αφήνει ο φόργουορντ Εντι Ντάνιελ.
Ηρθαν: Κίκι Κλαρκ (επιστροφή από Ορλεάν), Βασίλης Μουράτος (Γυμναστικός Λάρισας Φάρος), Ράιαν Χάροου (Ρόσα Ράντομ), Χένρικ Σίρκο (ΚΚ Σπλιτ), Παναγιώτης Βασιλόπουλος (ΑΕΚ), Μπεν Μπεντίλ (Μπιλμπάο), Στίβεν Γκρέι (Ζαντάρ), Παναγιώτης Φιλιππάκος (Παπάγος), Γιάννης Αγραβάνης (δανεικός από ΑΕΚ)
Έφυγαν: Βασίλης Σίμτσακ (αποσύρθηκε), Αντώνης Μάντζαρης, Τάσος Δημητριάδης, Γιώργος Αγγέλου, Σπύρος Μαγκουνής, Διογένης Γοργόνης, Αλέξανδρος Σιγκούνας, Θανάσης Κωνσταντακόπουλος, Σάββας Γεωργιάδης, Μιχάλης Πολυτάρχου.
ΧΟΛΑΡΓΟΣ: Γράφει ιστορία
Πέρσι ο Χολαργός έκανε την έκπληξη εξασφαλίζοντας την άνοδο στα σαλόνια της Α1 για πρώτη φορά στην ιστορία του. Στον πάγκο τους οι νεοφώτιστοι έφεραν τον έμπειρο από τέτοιες καταστάσεις Αρη Λυκογιάννη, ενώ η «βόμβα» όσον αφορά τα μεταγραφικά αφορά φυσικά τον Βλάντο Γιάνκοβιτς.
Γενικότερα δαπανήθηκαν αρκετά χρήματα με την ομάδα να προσθέτει στο ρόστερ της καλούς Ελληνες παίκτες, όπως οι Καμπερίδης, Κώττας, Σκουλίδας, Σπυριδωνίδης και Π. Καλαϊτζάκης.
Έμπειροι από Basket League και οι κάποιοι ξένοι του Χολαργού. Συγκεκριμένα οι Φιτζπάτρικ (Απόλλων Π. και Ρέθυμνο), Οκερεαφόρ (Κύμη), Αγκμπελέσε (Ρέθυμνο), ενώ «πρωτάρηδες» είναι οι Ντόρσεί, Χόκινς και Λαβ.
Ηρθαν: Τέντι Οκερέαφορ (Κύμη), Ζερμέιν Λαβ (Τρεφλ Σόποτ), Αλέξανδρος Σπυριδωνίδης (Κόροιβος Αμαλιάδας), Μιχάλης Καμπερίδης (ΑΕΚ), Γιαβόντε Χόκινς (Σαλόν Βίλπας), Θωμάς Κώττας (Ρέθυμνο), Τορλίν Φιτζπάτρικ (Ακίτα), Διονύσης Σκουλίδας (Κόροιβος), Ντάριν Ντόρσεϊ (Σολέ), Παναγιώτης Καλαϊτζάκης (Άρης), Ντάνι Αγκμπελέσε (Χιπουσκόα), Γρηγόρης Ραλλάτος (Πανιώνιος), Βλάντο Γιάνκοβιτς (Ανδόρα).
Έφυγαν: Άγγελος Τσάμης, Τριαντάφυλλος Τζακόπουλος, Ρασάντ Μπελ, Σπύρος Μοτσενίγος, Γιώργος Λάππας, Θοδωρής Τσιλούλης, Νίκος Παπανικολάου, Νίκος Κόκκαλης, Κώστας Παπαντωνάκος, Απόστολος Κουτρούλιας, Δημήτρης Κομποδιέτας, Τάσος Σπυρόπουλος, Τρύφωνας Καφαντάρης, Ηλίας Θεοδώρου.