Η ασφυκτική πίεση του Ζόραν Ζάεφ, σε συνεργασία με τη Δύση, στην αντιπολίτευση να δεχτεί την Συμφωνία των Πρεσπών, όταν αυτή έρθει στη Βουλή των Σκοπίων ώστε να βρεθούν τα 2/3 και να προχωρήσει η συνταγματική αναθεώρηση που προβλέπεται στη συμφωνία με την Ελλάδα και η αντιπολίτευση η οποία βασισμένη στην πολύ μεγάλη αποχή του δημοψηφίσματος αρνείται να πει το «Ναι», συνθέτουν το ταραγμένο πολιτικό σκηνικό στην ΠΓΔΜ, το οποίο οδηγεί τη χώρα σε αχαρτογράφητα νερά.
Μετά τελεσίγραφο του Ζόραν Ζάεφ στην αντιπολίτευση μέχρι, το αργότερο, την 10η Οκτωβρίου για να αποφασίσουν αν θα στηρίξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, ή θα οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές ο πρωθυπουργός της γείτονος εξαπέλυσε νέα επίθεση λέγοντας πως επιχειρούν να παρεμποδίσουν το μέλλον της «Μακεδονίας» στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ για μικροκομματικά ζητήματα.
Στη συνέχεια τους πέταξε εκ νέου το μπαλάκι, λέγοντας πως ακόμα και εκείνοι είναι υπέρ της εισόδου της χώρας στην ΕΕ, όμως οι «πολιτικοί υπολογισμοί» τους κάνουν να φέρονται με αυτόν τον τρόπο. «Αν ρωτήσετε τον αρχηγό της αντιπολίτευσης θα πει »ναι» στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και τον πιστεύω, όμως ελπίζει πως το κόμμα του θα επιστρέψει στην εξουσία και γιαυτό θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της χώρας μας» είπε χαρακτηριστικά.
Επιχείρησε, δε, να υποβαθμίσει την αποχή στο δημοψήφισμα, λέγοντας πως ο πραγματικός αριθμός συμμετοχής είναι περίπου το 50%, ποσοστό απαιτείτο για να είναι έγκυρο, αφού από τους 1.8 εκατομμύρια που είναι οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι, μόλις 1,3 εκ. είναι αυτοί «που πληρούν τις προϋποθέσεις», μιας και οι υπόλοιποι ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό.
Επίμονη πίεση της Δύσης
Στο ίδιο μήκος κινείται και η Δύση, η οποία όχι μόνο δεν φαίνεται να πτοείται από τις κατηγόριες της Ρωσίας για παρεμβατισμό, αλλά κλιμακώνει τις πιέσεις όσο πλησιάζουμε στην καταληκτική ημερομηνία που έχει ορίσει ο Ζάεφ, πριν προκηρύξει τις πρόωρες εκλογές, εφόσον δεν έχει βρεθεί λύση.
Πρώτος, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Διερεύνησης της Κομισιόν, Γιοχάνες Χαν, ο οποίος έστειλε μήνυμα στον πρωθυπουργό Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, να μην οδηγήσει τη χώρα σε πρώρες εκλογές.
Σε συνέντευξή που παραχώρησε στην αυστριακή εφημερίδα Kurier, ο Γιοχάνες Χαν δήλωσε σίγουρος ότι ο Ζόραν Ζάεφ μπορεί να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία των 2/3 στην Βουλή της ΠΓΔΜ.
Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, έχει συστήσει και προσωπικά στον Ζόραν Ζάεφ να αποφύγει τις εκλογές, αφού «πρόωρες εκλογές θα έφερναν μόνον μία καθυστέρηση στην πορεία της διαδικασίας ένταξης της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με την ΕΕ», που διαφορετικά θα μπορούσε να δρομολογηθεί το καλοκαίρι του 2019, επισημαίνει ο Ευρωπαίος Επίτροπος.
Μάλιστα, ο κ. Χαν υιοθέτησε τη ρητορική Ζάεφ, πως το δημοψήφισμα δεν απέτυχε παρά το γεγονός ότι δεν ψήφισε ούτε το 50% των πολιτών που απαιτείτο. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του, συνέβη το ασυνήθιστο, να υπάρχει μεν πλειοψηφία αποδοχής στο 94%.
Τέλος, κατηγόρησε και την αντιπολίτευση για τη χαμηλή προσέλευση, λέγοντας πως η συμμετοχή ανήλθε μόνον στο 37 %, επειδή, προφανώς, η αντιπολίτευση πέτυχε να το μποϊκοτάρει.
Σειρά πήρε ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Ρον Τζόνσον, ο οποίος είναι μέλος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και πρόεδρος της υποεπιτροπής για την Ευρώπη.
Ο κ. Τζόνσον υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών και ότι η πολύ χαμηλή προσέλευση στο δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής δεν έχει αλλάξει τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ υπογράμμισε πως Ζόραν Ζάεφ και Αλέξης Τσίπρας κρατούν το κλειδί της συμφωνίας.
«Το κλειδί για της συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων βρίσκεται τώρα στα χέρια του Ζόραν Ζάεφ και του Αλέξη Τσίπρα και οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την εφαρμογή της μη δημοφιλούς συμφωνίας» δήλωσε ο Ρον Τζόνσον, σε συνέντευξή του στη «Φωνή της Αμερικής», εκπομπή που μεταδίδεται στη σερβική γλώσσα.
«Καμιά επίσημη συνάντηση Ζάεφ – Σπυράκη»
«Δεν υπήρξε καμία επίσημη συνάντηση Ζάεφ-Σπυράκη», σημείωσε νωρίτερα σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος των Σκοπίων, Μίλε Μποζνακόφσκι.
Συγκεκριμένα, σε ερώτηση για το αν η συνάντηση της Μαρίας Σπυράκη με τον Ζόραν Ζάεφ ήταν τυχαία ή προσχεδιασμένη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος των Σκοπίων, απέφυγε να απαντήσει και δήλωσε ότι δεν υπήρξε καμιά επίσημη συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ και της εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ.
«Δεν υπήρξε καμία επίσημη συνάντηση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ με την κυρία Σπυράκη ή άλλο μέλος της αντιπολίτευσης της Ελλάδας. Κατά την διάρκεια της παραμονής του στις Βρυξέλλες το περασμένο έτος, ο Πρωθυπουργός και η κ. Μαρία Σπυράκη είχαν μια σύντομη συνάντηση σε καφέ, όπως είχε και με αρκετούς Ευρωβουλευτές και πολιτικούς από διάφορες χώρες», υποστήριξε χαρακτηριστικά.