Μέσα στο ρευστό πολιτικό τοπίο η «μητέρα των μαχών» για τη διεκδίκηση του Δήμου Αθηναίων στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου 2019 αποκτά νέα χαρακτηριστικά.
Η διεκδίκηση του πρώτου δήμου της χώρας ανέκαθεν αποτελούσε μια κατεξοχήν πολιτική αναμέτρηση, ενώ πολλές φορές στο παρελθόν κατέστη εφαλτήριο για την κεντρική πολιτική σκηνή. Από την εποχή των κομματικών χρισμάτων και την αναμέτρηση πρωτοκλασάτων στελεχών, περάσαμε σταδιακά – από τη δεκαετία του «90 – στους «αντάρτες» υποψηφίους και στις υπερκομματικές υποψηφιότητες, σπάζοντας τις παραδόσεις δεκαετιών στον χώρο της Αυτοδιοίκησης που λειτουργούσε ως κομματικό προπύργιο.
Τα χρόνια της οικονομικής κρίσης και των Μνημονίων και η περαιτέρω αποστασιοποίηση των πολιτών από τα κόμματα, έφεραν πιο επιτακτικά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος την αναζήτηση ανθρώπων με όραμα και καινοτόμες ιδέες. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, οι υποψηφιότητες που ήδη διακινούνται συγκεντρώνουν ένα ειδικό ενδιαφέρον και στην παρούσα σύνθετη συγκυρία, πολιτική και κοινωνική, θέτουν νέους όρους και προϋποθέσεις στη μάχη της διεκδίκησης του δημαρχιακού θώκου, προαναγγέλλοντας και έναν «αστικό πόλεμο» στην Αθήνα.
Υπεροκομματικός
Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να ανακοινωθεί η υποψηφιότητα του Κώστα Μπακογιάννη, νυν περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, η οποία έχει κλειδώσει, οριστικοποιώντας έτσι τη μετακίνηση του Γιώργου Πατούλη στην Περιφέρεια Αττικής. Αν και από πολιτικό τζάκι, ο Μπακογιάννης επιδιώκει να κριθεί με βάση τις προτάσεις του, καλλιεργώντας υπερκομματικό προφίλ. Εχει επιδείξει «αντισυμβατική» στάση προκαλώντας ενίοτε «γκρίνιες» στη ΝΔ – όπως όταν συμμετείχε στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο που έγινε πέρυσι στη Λαμία παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, αδιαφορώντας για το «απαγορευτικό» που είχε εκδώσει το κόμμα. «Μπορεί να έχουμε τις προσωπικές μας απόψεις αλλά η Αυτοδιοίκηση δεν επιτρέπεται να γίνεται νεροκουβαλητής κανενός κόμματος», έχει πει.
Ο πρώην δήμαρχος Καρπενησίου τάσσεται κατά των διαχωριστικών γραμμών του παρελθόντος, γι» αυτό και δεν έχει διστάσει να πάρει μέρος στις επετειακές εκδηλώσεις στους Κορυσχάδες Ευρυτανίας, όπου σχηματίστηκε το 1944 η πρώτη εθνοσυνέλευση της Κυβέρνησης του Βουνού, ενώ ο αποχαιρετισμός του μέσω Facebook στον καπετάνιο του ΕΛΑΣ «Ερμή» (Βασίλη Πριόβολο), υπασπιστή του Αρη Βελουχιώτη, προκάλεσε επικριτικά σχόλια εις βάρος του. Υπερασπιστής της γραμμής της εθνικής συμφιλίωσης, την οποία υπηρέτησε με κόστος τη ζωή του (δολοφονήθηκε από τη 17Ν το 1989) ο πατέρας του Παύλος Μπακογιάννης, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας τάσσεται κατά των διχαστικών λογικών και υπέρ των συναινέσεων και αυτή τη «γραμμή» φέρεται αποφασισμένος να ακολουθήσει και τώρα.
Το ΚΙΝΑΛ
Αλλά και ο Παύλος Γερουλάνος βρίσκεται ήδη σε ρότα προετοιμασίας για να διεκδικήσει τον Δήμο Αθηναίων. Γόνος αστικής οικογένειας των Αθηνών, ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου και πρώην υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού δεν περιμένει ούτε χρίσμα ούτε την έγκριση του χώρου του, αν και είναι σε επικοινωνία με το ΚΙΝΑΛ από το οποίο εισπράττει «θετική διάθεση», όπως λέγεται, και προφανώς θα στηριχθεί από το κόμμα. Ωστόσο, δεν τον αφορά το ποιος θα στηρίξει ποιον. «Ποτέ δεν κατάλαβα πώς κάποιοι παζαρεύουν θέσεις κι αξιώματα πάνω στο κεφάλι του δημότη» έχει πει.
Ο ΣΥΡΙΖΑ
Σε αναζήτηση προθύμου να διεκδικήσει τον Δήμο Αθηναίων βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Επειτα από τα «βαριά» ονόματα της Εφης Αχτσιόγλου και του Αλέξη Χαρίτση που κυκλοφόρησαν, χωρίς ωστόσο να προκύπτει ρεαλιστική βάση των διαρροών αυτών, ακούστηκε και το όνομα του καθηγητή Αρχιτεκτονικής Νίκου Μπελαβίλα, επικεφαλής της εταιρείας για την «Ανάπλαση της Αθήνας», ο οποίος μέσω Facebook αρνήθηκε να εμπλακεί: «Προφανώς δεν είναι δυνατόν να εγκαταλείψω το πόστο που μου ανατέθηκε για οποιοδήποτε άλλο» έγραψε.
Οσον αφορά την Αχτσιόγλου, οι δεσμοί της με τους πολίτες της Αθήνας είναι ανύπαρκτοι – δεν έχει μιλήσει καν σε οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Αθηνών, λένε οι γνωρίζοντες – πόσω μάλλον που η ίδια ενδιαφέρεται να κατέλθει βουλευτής.
Για τον Χαρίτση οι διαρροές δεν υπολόγισαν ότι είναι… υπουργός Εσωτερικών και ως εκ τούτου είναι δύσκολο να αναμειχθεί στα αυτοδιοικητικά, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες κάποιες προσπάθειες προσέγγισης μέσω τρίτων του άλλοτε επιτυχημένου υποψηφίου Γαβριήλ Σακελλαρίδη, προσέκρουσαν στην σθεναρή άρνησή του.
Εχει ακουστεί και το όνομα του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας Νάσου Ηλιόπουλου, που θεωρείται, ωστόσο, συμβιβαστική λύση ήττας, ενώ εξακολουθεί να «παίζει» το όνομα της υπουργού Τουρισμού Ελενας Κουντουρά, βουλευτού Α» Αθηνών των ΑΝΕΛ, η οποία φέρεται πλέον να προσεγγίζει τον ΣΥΡΙΖΑ.