Να παγώσει η διαδικασία κατάθεσης του νομοσχεδίου που αφορά την διαδικασία συγχώνευσης του ΤΕΙ Θεσσαλίας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, να δοθεί περισσότερος χρόνος για διαβούλευση και να γίνει επανασχεδίαση της πρότασης για την συγχώνευση των δύο ιδρυμάτων, αποφάσισε να ζητήσει το δημοτικό συμβούλιο της Λάρισας, μετά από πολύωρη συνεδρίαση, παρουσία εκπροσώπων του ακαδημαϊκού χώρου και θεσμικών παραγόντων.
Κατά την συνεδρίαση, ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης, σημείωσε ότι η απόφαση αυτή δίνει την δυνατότητα να γίνει η διαπραγμάτευση με καλύτερους όρους, ώστε να αντιμετωπιστούν και να βελτιωθούν πλευρές του νομοσχεδίου, σε αντίθεση με την πρόταση για απόσυρση του νομοσχεδίου που έθεσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης .
Σύμφωνα με τον δήμαρχο, το αίτημα για απόσυρση του νομοσχεδίου ανοίγει μια συζήτηση από το μηδέν, με αποτέλεσμα να υπάρξει το ενδεχόμενο να χαθούν οι όποιες θετικές εξελίξεις φέρνει το νομοσχέδιο στη πόλη της Λάρισας.
Στο κείμενο της εισήγησης του δημάρχου που ψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο, αναφέρεται η θέση του συμβουλίου σχετικά με το νομοσχέδιο, ο σημαντικός ρόλος του ΤΕΙ Θεσσαλίας που εδρεύει στη Λάρισα, αλλά και συγκεκριμένες προτάσεις που θα διαμορφώσουν το νέο ενιαίο πανεπιστήμιο.
Μεταξύ άλλων, στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Λάρισας καταγράφονται οι προτάσεις προς το υπουργείο Παιδείας που αφορούν:
• Την ίδρυση δύο πολυτεχνικών τμημάτων στη Λάρισα σε αντικατάσταση των τμημάτων μηχανικών της ΣΤΕΦ.
• Την ένταξη του τμήματος ιατρικών εργαστηρίων στη νέα πρόταση.
• Να παραμείνει το τμήμα τουριστικών επιχειρήσεων στη πόλη.
• Να γίνει σεβαστή η θέση του ιατρικού τμήματος για την ίδρυση του τμήματος Δημόσιας Υγείας στη Λάρισα.
• Να δημιουργηθεί Ογκολογικό Κέντρο στη Λάρισα όπως εξαγγέλθηκε στην αρχική πρόταση και όχι ως ερευνητικού ινστιτούτου.
• Να προχωρήσει η ίδρυση τεχνολογικών σπουδών διετών προγραμμάτων με έδρα τη Λάρισα.
«Το υπουργείο στο σχέδιο νόμου που κατέθεσε προς διαβούλευση, όχι μόνο αγνόησε αυτές τις προτάσεις, αλλά δεν έδωσε καμία λύση σε σοβαρά ζητήματα διοίκησης και υπηρεσιών του νέου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπως είναι: Η διασφάλιση κονδυλίων έρευνας σε τοπικό επίπεδο, η ίδρυση τμήματος τεχνικής υπηρεσίας στη Λάρισα, η ίδρυση γραφείου πρυτανείας στη Λάρισα κ.ά.» αναφέρεται στην απόφαση και τονίζεται πως «εάν υλοποιηθούν όλα τα παραπάνω, διασφαλίζουν τις απώλειες της πόλης από την κατάργηση του ΤΕΙ Θεσσαλίας με έδρα τη Λάρισα».
Κατά την διαδικασία της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, ο πρύτανης του ΤΕΙ Θεσσαλίας, Ξενοφών Σπηλιώτης, επανέλαβε την αρνητική του θέση για το νομοσχέδιο, έθεσε την πρόταση για την διοίκηση του νέου πανεπιστημίου από χωρικούς αντιπρυτάνεις, ενώ από την πλευρά του ο αντιπρύτανης του ΤΕΙ Θεσσαλίας, Μιχάλης Βραχνάκης, τάχθηκε υπέρ του νέου νομοσχεδίου, λέγοντας πως το υπουργείο προσπαθεί να δημιουργήσει ισχυρά πανεπιστήμια «όπως θα είναι το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας».
Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Κώστας Μπαργιώτας, τοποθετήθηκε αρνητικά στο νέο νομοσχέδιο για την συνένωση του ΤΕΙ με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ο κ. Μπαργιώτας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «επιθετική εξαγορά» του ΤΕΙ Θεσσαλίας από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, λέγοντας πως «το ΤΕΙ καταργείται και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα συνεχίζει να λειτουργεί με καινούριους όρους, καινούρια περιουσία κτλ».
Στην συνεδρίαση μίλησε και ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Γρηγόρης Παπαχαραλάμπους, λέγοντας ότι η Περιφέρεια θα ευθυγραμμιστεί με τις όποιες αποφάσεις, ενώ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θεσσαλικών Βιομηχανιών, Αχιλλέας Νταβέλης, εκφράστηκε αρνητικά απέναντι στο νομοσχέδιο.
Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και της παράταξης «Λάρισα Νέα Αρχή», Ρένα Καραλαριώτου, τοποθετήθηκε αρνητικά απέναντι στο νομοσχέδιο, λέγοντας πως πρέπει να αποσυρθεί. Η κ. Καραλαριώτου, υποστήριξε ότι θα πρέπει η δημιουργία ενός νέου ενιαίου πανεπιστημίου να γίνει με προϋποθέσεις που θα αφορούν την διοίκηση, διάφορα θεσμικά θέματα, αλλά και τον καταμερισμό των τμημάτων που θα φιλοξενούνται σε κάθε πόλη της Θεσσαλίας σε σχέση με τον χαρακτήρα της κάθε περιοχής.
Μεταξύ άλλων, η κ. Καραλαριώτου είπε ότι τα περισσότερα από τα αιτήματα του πανεπιστημίου Θεσσαλίας δεν έχουν γίνει δεκτά από το αρμόδιο υπουργείο, τονίζοντας πως το νομοσχέδιο «είναι ένα κακό νομοσχέδιο». Επίσης, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι η αυτοδιοίκηση θα πρέπει να έχει λόγο σχετικά με την φιλοξενία των πανεπιστημίων, καθώς σχετίζεται με την ανάπτυξη της πόλης.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Νέας Λάρισα», Κωνσταντίνος Διαμάντος, υποστήριξε ότι βασικό ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί, είναι με ποιους όρους γίνεται η συνένωση των ιδρυμάτων, αν γίνεται δηλαδή με όρους «καθεστωτικής επιβολής κάποιων πραγμάτων, διαμοίρασης μικροσυμφερόντων σε επίπεδο πόλεων, σε επίπεδο καθηγητών, αλλά και της πίτας του ερευνητικού προσωπικού».
Τέλος, ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», Πέτρος Κρίκης, είπε ότι τα κριτήρια των αναγκών των πανεπιστημίων στα πλαίσια του συστήματος, εξυπηρετούν τις ανάγκες των καπιταλιστών για εξειδικευμένο προσωπικό και όχι τις λαϊκές ανάγκες, συμπληρώνοντας πως γι’ αυτό τον λόγο η Λαϊκή Συσπείρωση και το ΚΚΕ είναι αντίθετοι με κατάθεση του νομοσχεδίου για την ανώτατη εκπαίδευση.