Στα φωτογραφικά άλμπουμ ή αν προτιμάτε στα κινητά των περισσότερων γονιών υπάρχουν φωτογραφίες σαν αυτή που δημοσιεύουμε παραπλεύρως όπου μικρά παιδιά κρατούν το τιμόνι όπως ο μπαμπάς ή η μαμά ενώ βρίσκονται στην αγκαλιά τους και κάνουν πως οδηγούν. Ευτυχώς η εικόνα συνήθως είναι… στημένη και το εκάστοτε αυτοκίνητο δεν βρίσκεται εν κινήσει, καθώς κάτι τέτοιο σε περίπτωση ατυχήματος, θα ήταν κάτι εγκληματικό, ακόμη και αν το όχημα κινούνταν με μικρή ταχύτητα.
Η τήρηση των μέτρων ασφαλείας στο αυτοκίνητο πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη για τον γονιό. Τα παιδιά πρέπει πάντοτε να ταξιδεύουν σε συγκεκριμένου τύπου καθίσματα έστω και αν η απόσταση που θα διανυθεί είναι μικρή. Πώς θα επιλέξετε το σωστό κάθισμα; Αυτό θα γίνει με βάση τα κιλά του παιδιού, τις προδιαγραφές του κατασκευαστή και τη βοήθεια ενός ειδικού. Εννοείται πως πρέπει να φροντίζετε να αλλάξετε κάθισμα όταν το παιδί έχει εξαντλήσει το όριο κιλών της προηγούμενης κατηγορίας.
Τα ειδικά καθίσματα για τη μεταφορά των παιδιών τοποθετούνται είτε στο πίσω κάθισμα, είτε στο μπροστινό κάθισμα του αυτοκινήτου. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα ειδικά αυτά καθίσματα τοποθετούνται λάθος από τους γονείς, οπότε φροντίστε να ακολουθήσετε σχολαστικά τις οδηγίες.
Αν το παιδικό κάθισμα τοποθετηθεί στη θέση του συνοδηγού, θα πρέπει να είναι στραμμένο προς τα πίσω και να έχει απενεργοποιηθεί ο αερόσακος. Αν το κάθισμα τοποθετηθεί στο πίσω μέρος ο αερόσακος θα πρέπει να απενεργοποιηθεί επίσης εφόσον υπάρχει. Ωστόσο, ιδανικότερες για την τοποθέτηση παιδικών καθισμάτων θεωρούνται οι πίσω θέσεις.
Υπάρχουν πέντε κατηγορίες καθισμάτων που αφορούν σε παιδιά μέχρι 26 κιλά. Στα μεγαλύτερα παιδιά το κάθισμα επιλέγεται με βάση το ύψος και είναι υπερυψωμένο για να αποφευχθεί ο κίνδυνος τραυματισμού από τη ζώνη. Τα καθίσματα αυτά απευθύνονται σε παιδιά ύψους μέχρι ενάμισι μέτρο.
Τα παιδιά μεγαλύτερου ύψους θα πρέπει να φορούν κανονικά τη ζώνη ασφαλείας.
Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε ένα μεταχειρισμένο κάθισμα αν δεν είστε σίγουροι ότι δεν έχει εμπλακεί ποτέ σε ατύχημα. Φροντίστε να αλλάξετε το κάθισμα σε περίπτωση που εσείς εμπλακείτε σε κάποιο ατύχημα με το παιδί στο πίσω κάθισμα.
Ακόμη και εάν το παιδί δυσανασχετεί, θα πρέπει να μάθει να κάθεται πάντα στο παιδικό κάθισμα και να έχει τις ζώνες δεμένες σωστά και σφιχτά. Χρησιμοποιήστε το δικό σας παράδειγμα με τη χρήση της ζώνης. Αρνηθείτε να ξεκινήσετε το όχημα εάν δεν έχουν όλοι δεθεί σωστά.
Να θυμάστε ότι η οδική συμπεριφορά των παιδιών διαμορφώνεται και επηρεάζεται από την οδική συμπεριφορά που παρουσιάζουν οι γονείς, καθώς τα παιδιά λειτουργώντας σαν σφουγγάρι, μιμούνται τους γονείς τους. Ετσι, βάλτε τη ζώνη ασφάλειας, μην πίνετε όταν οδηγείτε, μην είστε οξύθυμοι, και ακολουθήστε πάντοτε τους κανόνες ασφαλούς οδικής συμπεριφοράς. Τα παιδιά σας παρακολουθούν και κατά πάσα πιθανότητα θα κάνουν ότι κάνετε και εσείς αύριο…