Οι αρχές του Χονγκ Κονγκ έδωσαν περιθώριο μιας εβδομάδας σε Βρετανό δημοσιογράφο των Financial Times να εγκαταλείψει την περιοχή, αφού αρνήθηκαν να ανανεώσουν τη βίζα εργασίας του, σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στην ελευθερία του Τύπου που σημειώνεται στην πόλη.
Αρχισυντάκτης αρμόδιος για θέματα Ασίας των Financial Times, ο Βίκτορ Μάλετ είναι επίσης αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών (FCC) στην πρώην βρετανική αποικία.
Η FCC, η οποία προσκαλεί τακτικά προσωπικότητες από όλους τους τομείς για ανοιχτές διαλέξεις προς τα μέλη του και τα μέσα ενημέρωσης, προκάλεσε την οργή των κινεζικών αρχών προσκαλώντας τον Αύγουστο στο βήμα του τον Άντι Τσαν, ηγέτη του Εθνικού Κόμματος, ενός πολύ μικρού σχηματισμού που αγωνίζεται για την ανεξαρτησία του Χονγκ Κονγκ.
Οι αρχές του Χονγκ Κονγκ είχαν προσπαθήσει ανεπιτυχώς να εξασφαλίσουν ότι δεν θα προγραμματιστεί η διάλεξη αυτή, την οποία διοργάνωσε τελικά ο Μάλετ.
Ο Βρετανός δημοσιογράφος ενημερώθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι η βίζα εργασίας του στο Χονγκ Κονγκ δεν ανανεώθηκε.
Παράλληλα οι Financial Times ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι στον δημοσιογράφο τους δόθηκε κατά την επιστροφή του την Κυριακή, στο Χονγκ Κονγκ μόνον μια βίζα επισκέπτη διάρκειας επτά ημερών.
Ο Μάλετ φέρεται εξάλλου, σύμφωνα με διάφορες πηγές, να ανακρίθηκε κατά την άφιξή του από τις υπηρεσίες μετανάστευσης.
Κανονικά οι Βρετανοί πολίτες εισέρχονται χωρίς βίζα στην πρώην αυτή αποικία του Ηνωμένου Βασιλείου. Εν γένει επίσης τους επιτρέπεται να παραμείνουν εκεί για χρονικό διάστημα 180 ημερών.
Οι FT διευκρίνισαν επίσης ότι οι υπηρεσίες μετανάστευσης δεν έδωσαν καμία εξήγηση για το γεγονός ότι επιτρέπουν την παραμονή του Μάλετ στο έδαφος του Χονγκ Κονγκ μόνον για μια εβδομάδα.
“Συνεχίζουμε να ζητούμε εξηγήσεις από τις αρχές του Χονγκ Κονγκ για το θέμα της άρνησης ανανέωσης της βίζας εργασίας” του δημοσιογράφου μας, επισήμανε η εφημερίδα, η περιφερειακή έδρα της οποίας βρίσκεται στο Χονγκ Κονγκ.
Η σύνταξη των FT παρουσίασε εξάλλου την απόφαση αυτή ως “ένα τρομακτικό μήνυμα για όλον τον κόσμο στο Χονγκ Κονγκ”.
Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης στην έδρα της FCC, ο Τσαν είχε κατηγορήσει την Κίνα ότι επιδιώκει να “προσαρτήσει” και να “καταστρέψει” την πρώην βρετανική αποικία.
Μικρές διαδηλώσεις υποστηρικτών και αντιπάλων του Τσαν είχαν γίνει στο περιθώριο της διάλεξης αυτής στην FCC και ο πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Λεούνγκ Τσουν-γινγκ είχε ζητήσει ανοιχτά να διώξουν την ένωση από το κτίριο στο οποίο στεγάζεται και το οποίο ανήκει στην κυβέρνηση.
Βάσει της συμφωνίας μεταβίβασης της κυριαρχίας του από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Κίνα, το Χονγκ Κονγκ χαίρει ημιαυτονομίας και ελευθεριών που είναι άγνωστες στην υπόλοιπη ηπειρωτική Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης, θεωρητικά ως το 2047.
Ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που αισθάνονται ότι οι ελευθερίες αυτές διαβρώνονται και ότι η Κίνα σκληραίνει τον έλεγχό της στην περιοχή.