Οι Ηνωμένες Πολιτείες οφείλουν να «απαιτήσουν απαντήσεις» εκ μέρους της Σαουδικής Αραβίας για την εξαφάνιση και δολοφονία, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, του σαουδάραβα δημοσιογράφου και αντιφρονούντα Τζαμάλ Κασόγκι, αναφέρεται σε κύριο άρθρο της εφημερίδας Washington Post.

Ο Τζαμάλ Κασόγκι, ένας δημοσιογράφος πολύ επικριτικός για την εξουσία στο Ριάντ, ο οποίος εργαζόταν για την Washington Post, εξαφανίσθηκε από την περασμένη Τρίτη μετά την είσοδό του στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη, όπου είχε ραντεβού για την διεκπεραίωση διοικητικών υποθέσεων.

Η τουρκική αστυνομία θεωρεί ότι ο δημοσιογράφος δολοφονήθηκε εντός του προξενείου, ανακοίνωσαν το βράδυ του Σαββάτου τούρκοι αξιωματούχοι που δεν κατονομάσθηκαν.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες οφείλουν να κάνουν μία συντονισμένη προσπάθεια για να διαλευκάνουν τα γεγονότα γύρω από την εξαφάνιση του κ. Κασόγκι», αναφέρεται στο κύριο άρθρο της Washington Post που καλεί την αμερικανική κυβέρνηση «να απαιτήσει ισχυρές και ξεκάθαρες απαντήσεις»

Επισημαίνοντας ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αποκαλέσει τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπεν Σαλμάν «καλύτερό του σύμμαχο», η εφημερίδα αναφέρει ότι το Ριάντ πρέπει να δώσει πληροφορίες για την τύχη του Τζαμάλ Κασόγκι.

«Εάν ο πρίγκιπας διάδοχος δεν ανταποκριθεί συνεργαζόμενος πλήρως, το Κονγκρέσο οφείλει, σε πρώτο στάδιο, να διακόψει κάθε στρατιωτική συνεργασία με το σαουδαραβικό βασίλειο», αναφέρεται στο κύριο άρθρο.

Παράλληλα, η εφημερίδα καλεί την Τουρκία να αποκαλύψει κάθε στοιχείο που έχει στην διάθεσή της για να στηρίξει την θέση της δολοφονίας του δημοσιογράφου και «να μην παραμελήσει καμία υπόθεση στην έρευνα».

Η Washington Post ζητά επίσης εξηγήσεις από το Ριάντ για την παρουσία ομάδας δεκαπέντε Σαουδαράβων στον χώρο του προξενείου την ώρα που βρισκόταν εκεί ο Τζαμάλ Κασόγκι.

«Δεν μπορούμε παρά να ελπίζουμε ότι κ. Κασόγκι είναι σώος και αβλαβής και ότι θα επιστρέψει σύντομα στο γραφείο του», αναφέρεται στο κύριο άρθρο.

«Εάν οι πληροφορίες περί δολοφονίας επιβεβαιωθούν, η οργή θα πρέπει να συνοδευθεί από την απαγγελία κατηγοριών κατά εκείνων που διέπραξαν την δολοφονία και εκείνων που την παρήγγειλαν».

Ο Τζαμάλ Κασόγκι, 59 ετών, αυτοεξορίσθηκε τον περασμένο χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, φοβούμενος σύλληψή του, αφού επέκρινε ορισμένες από τις αποφάσεις του Μοχάμεντ μπεν Σαλμάν και την στρατιωτική επέμβαση του Ριάντ στην Υεμένη.