Ή τουλάχιστον αυτό άφησε ο ίδιος να πιστέψουν κάποιοι βρετανοί επιστήμονες . Οι οποίοι με ειδικό εξοπλισμό κατέγραψαν έναν επιβλητικό σε μήκος και βάρος καρχαρία του κατ’ ευφημισμόν νωχελικού είδους που ακούει στο όνομα Προσκυνητής, ενίοτε και Σαπουνάς, να εκτοξεύεται με μετεωρική ταχύτητα πάνω από τη θάλασσα σαν να ήταν λευκός καρχαρίας που έβλεπε πιγκουίνο να πέφτει στο νερό.
Ο Προσκυνητής δεν είναι τυχαίο ψάρι. Ούτε και η Κατερίνα Στεφανίδη τυχαία άλτρια. Απλώς ο πρώτος, είναι άκακος, ζει πολλά πολλά χρόνια στις ελληνικές θάλασσες – την παρουσία του είχαν καταγράψει και πειρατές τον 18ο αιώνα – και ακριβώς επειδή μπορεί να φθάσει σε εξαιρετικές περιπτώσεις τα 12 μέτρα μήκος και βάρος μεγαλύτερο από 5 τόνους, θεωρείτο πως δεν ήταν ιδιαίτερα σβέλτος.
Αποδείχτηκε όμως πειραματικά το αντίθετο αν και υπήρχαν μαρτυρίες από παλιά ότι το συγκεκριμένο ψάρι πετάγεται με ευκολία πάνω από το νερό. Κάποιοι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Queens στο Μπέλφαστ , κατέγραψαν και δημοσίευσαν στην επιθεώρηση Journal Biology Letters, έναν καρχαρία προσκυνητή, κάπου στην Ιρλανδία αν θυμούνται κι αυτοί καλά, ο οποίος από βάθος 28 μέτρων ανέπτυξε ταχύτητα 5,1 μέτρων το δευτερόλεπτο και εκτοξεύτηκε σχεδόν κάθετα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ολόκληρος.
Ο συγκεκριμένος καρχαρίας είχε μήκος οκτώ μέτρα και ζύγιζε περί τους 2,7 τόνους. Η επιτάχυνση που καταγράφηκε ήταν υπερδιπλάσια από την ταχύτητα που πιάνει ένας κολυμβητής Ολυμπιακού επιπέδου στο δεύτερο 50άρι ελεύθερου.
Δεν είναι γνωστό αν και την ώρα που κολυμπά ο συγκεκριμένος καρχαρίας κάνει χρήση αυτών των επιταχύνσεων. Σίγουρα το κυνήγι της τροφής του δεν απαιτεί την σπατάλη τόσης ενέργειας.
Ο προσκυνητής που έχει πολύ μεγάλο και τρομακτικό στόμα, τρέφεται με πλαγκτόν, μικρά ψάρια και γαρίδες. Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος καρχαρίας στον κόσμο μετά τον φαλαινοκαρχαρία και είναι ο μεγαλύτερος που ζει στη Μεσόγειο.
Να γιατί χρειάζεται ιδιαίτερη μαεστρία να εκτοξεύσεις όγκο άνω των δύο τόνων έξω από το νερό.Οι επιστήμονες δεν μπορούν να πουν με σχετική ακρίβεια πόσο μεγάλος είναι ο πληθυσμός των καρχαριών αυτών στην Ανατολική Μεσόγειο.