Η φτώχεια, η ανεργία, οι αντίξοες συνθήκες διαβίωσης, η ενδο-εικογενειακή βία αλλά και η κοινωνική βία, οι πόλεμοι, οι αυξημένες προσφυγικές ροές, οι φυσικές καταστροφές…επηρεάζουν τις «εύθραυστες» ψυχές των παιδιών και των εφήβων. Η παιδοψυχιατρική κοινότητα εκφράζει έντονο προβληματισμό, δεδομένου ότι οι επιπτώσεις αυτών των αλλαγών είναι ήδη ορατές στη χώρα μας.
Είναι ενδεικτικό ότι έχει σημειωθεί αύξηση στην εμφάνιση συναισθηματικών και συμπεριφορικών διαταραχών, αλλά και νέων ψυχοπαθολογικών εκδηλώσεων στα παιδιά και στους εφήβους, όπως διαπιστώνει η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος – Ένωση Ψυχιάτρων Παιδιών και Εφήβων.
«Η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών στον στοιχηματισμό/τζόγο στους 16χρονους, το ποσοστό Ελλήνων μαθητών που κάνουν χρήση εισπνεόμενων ουσιών είναι υψηλότερο από το μέσο όρο των Ευρωπαϊκών χωρών (12.5% έναντι 7.2%), οι έφηβοί μας αναφέρουν το χαμηλότερο ποσοστό ικανοποίησης από το σχολείο, και ειδικά για τους 15χρονους μαθητές η χώρα μας βρίσκεται στην προτελευταία θέση», σημειώνεται μεταξύ άλλων σε σχετικό δελτίο Τύπου.
Επιπλέον και σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), οι μισές από τις ψυχικές διαταραχές έχουν έναρξη στην εφηβεία, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ανιχνεύονται έγκαιρα και συνεπώς δεν τυγχάνουν θεραπευτικής και ψυχοκοινωνικής παρέμβασης.
«Τα προβλήματα ψυχικής υγείας ευθύνονται για το 16% της παγκόσμιας επιβάρυνσης της νοσηρότητας και των τραυματισμών σε άτομα ηλικίας 10 – 19 ετών, η κατάθλιψη είναι η ένατη αιτία και το άγχος είναι η όγδοη αιτία νοσηρότητας στον εφηβικό πληθυσμό, και η αυτοκτονία η δεύτερη αιτία θανάτου των ατόμων από 15 έως 29 ετών», σημειώνουν οι ειδικοί της Εταιρείας.
Και διευκρινίζουν ότι οι συναισθηματικές διαταραχές επηρεάζουν σε σοβαρό βαθμό τη καθημερινή λειτουργικότητα του εφήβου, την ψυχοκοινωνική προσαρμογή του στο σχολείο καθώς και τη συμμετοχή του στα κοινωνικά δρώμενα. «Η κοινωνική απόσυρση και η αποξένωση από την οικογένεια και τη σχολική κοινότητα επιτείνουν την απομόνωση και το αίσθημα μοναξιάς και αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο για αυτοκτονία και εκδήλωση αυτο- και ετερο-καταστροφικών συμπεριφορών», καταλήγουν.
Υπό τα δεδομένα η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας – που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου – έχει εστιάσει στο θέμα «Νέοι άνθρωποι και ψυχική υγεία σε έναν κόσμο που αλλάζει», με στόχο την ενημέρωση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για τους παράγοντες κινδύνου και τα μέτρα λήψης σχετικά με τις ψυχικές διαταραχές στην παιδική ηλικία.
Στο πλαίσιο αυτό η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδας – Ένωση Ψυχιάτρων Παιδιού και Εφήβου (ΠΕΕ-ΕΝΩ.ΨΥ.ΠΕ.) διοργανώνει επιστημονική εκδήλωση με θέμα «Η ψυχική υγεία νέων σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο» που θα γίνει την Τετάρτη 10/10/2018 και ώρα 18:30 στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30).