Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται η υπόθεση του «Μακεδονικού» με την κυβέρνηση Ζάεφ να επιταχύνει τις διαδικασίες για τη Συνταγματική Αναθεώρηση αλλά να μην έχει εξασφαλισμένο τον απαιτούμενο αριθμό των 81 βουλευτών.
Χθες ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ έκανε το πρώτο βήμα για τις αλλαγές που θέλει να προωθήσει αν και η αντιπολίτευση επιμένει να μην αποδέχεται τη συμφωνία.
Σε έκτακτη συνεδρίαση το βράδυ της Δευτέρας το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το κείμενο της κυβερνητικής εισήγησης και το προώθησε στην Βουλή, όμως δεν εκκίνησε επί τόπου την απαιτούμενη κοινοβουλευτική διαδικασία, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο MIA.
Η προτεινόμενη αναθεώρηση αλλάζει το όνομα της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονία» και τροποποιεί τα άρθρα 3 και 49, τα οποία αναφέρονται στο αμετάβλητο των συνόρων και στην προάσπιση των δικαιωμάτων της διασποράς αντίστοιχα.
Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι τα εν λόγω άρθρα υποθάλπουν αλυτρωτισμό, καθώς επιτρέπουν αναθεωρητισμό όσον αφορά την κοινή μεθόριο και παρεμβατισμό στα εσωτερικά άλλων χωρών στο όνομα των μειονοτικών δικαιωμάτων.
Διασπορά αντί μειονότητας
Η αναθεωρημένη εκδοχή των δύο άρθρων θα καθιστά σαφές πως η ΠΓΔΜ δεν έχει εδαφικές βλέψεις σε βάρος οποιουδήποτε γείτονά της κι ότι το ενδιαφέρον για την διασπορά δεν υποκρύπτει παρέμβαση σε ξένες υποθέσεις, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μίλε Μποζνακόφσκι, σύμφωνα πάντα με το MIA.
Βεβαίως η λέξη «διασπορά» αντί για μειονότητα ενδεχομένως να προκαλέσει αντιδράσεις και στην Ελλάδα καθώς πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι πρόκειται για «μισή αλλαγή» στο Σύνταγμα κι ότι ο αλυτρωτισμός θα παραμείνει.
Ο εκπρόσωπος απέφυγε να απαντήσει εάν η κατάθεση της εισήγησης σημαίνει πως η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει τις απαιτούμενες 80+1 έδρες στην 120μελή Βουλή.
Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ έχει δηλώσει πως εάν δεν καταφέρει να συγκεντρώσει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία – που απαιτεί την στήριξη τουλάχιστον κάποιον βουλευτών της εθνικιστικής αντιπολίτευσης – θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές το ταχύτερο δυνατό.
Για το ενδεχόμενο εκλογών παρενέβη με προκλητικό τρόπο ο Γιοχάνες Χαν, επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδιος για διεύρυνση λέγοντας ότι δεν είναι επιλογή για τη χώρα.
Σε κάθε περίπτωση ίσως και αύριο να γνωρίζουν όλοι αν η κυβέρνηση των Σκοπίων θα περάσει τις συνταγματικές αλλαγές ή θα οδηγηθεί σε πρόωρες κάλπες με άγνωστη ημερομηνία. Κι αυτό διότι με βάση το νόμο θα πρέπει να περάσουν 100 ημέρες από την προκήρυξη των εκλογών, επομένως αυτές θα πρέπει να γίνουν τον Ιανουάριο. Στο σενάριο αυτό ακόμη κι αν ο Ζάεφ βρει μέσω της κάλπης την απαιτούμενη πλειοψηφία, η διαδικασία θα αργήσει πολύ, επομένως θα αργήσει και η κύρωσή της από την ελληνική βουλή. Στα Σκόπια κάνουν διάφορες σκέψεις μήπως με κάποιο τρόπο επισπευστούν οι εκλογές και γίνουν τέλη Νοεμβρίου, αρχές Δεκεμβρίου.
Πιέσεις στο VMRO
«Το ΝΑΤΟ αρχίζει να αμφιβάλλει ότι το VMRO-DPMNE θέλει ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ» Υπό τον ανωτέρω τίτλο, ανταπόκριση της εφημερίδας “NEZAVISEN VESNIK” από τις Βρυξέλλες υπογραμμίζει πως το ΝΑΤΟ έχει αρχίσει να αμφιβάλλει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της πΓΔΜ, VMRO-DPMNE, επιθυμεί πραγματικά την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Σύμφωνα με την ανταπόκριση, υψηλόβαθμος εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, προαναγγέλλοντας την συνέχιση των ενταξιακών συνομιλιών με την πΓΔΜ, δήλωσε στην ε/φ ότι «αυτό που όλοι πρέπει να ρωτήσετε το VMRO-DPMNE είναι εάν συνεχίζει να είναι υπέρ της ένταξης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Από την πλευρά μας, η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι ο μοναδικός τρόπος να σημειωθεί πρόοδος. Εντάξει, ας λένε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι νεκρή, ποιος είναι όμως ο δρόμος ώστε η χώρα να πάει μπροστά; Αυτό είναι το ερώτημα που θα τους θέσουμε τις επόμενες εβδομάδες».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι «είναι εύκολο να πει κανείς όχι, ωστόσο το δυσκολότερο ερώτημα είναι ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις» για την πΓΔΜ. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, ο αξιωματούχος απέρριψε το ενδεχόμενο εμπλοκής του ΝΑΤΟ στην εσωτερική διαμάχη. «Δεν είναι δική μας δουλειά να συμμετάσχουμε στις εσωτερικές συζητήσεις. Εάν οι άνθρωποι πουν ότι δεν θέλουν την Συμφωνία των Πρεσπών, τότε εμείς θα αποδεχτούμε αυτή την απόφαση. Ο χρόνος κυλά και εμείς δεν έχουμε όλον τον χρόνο του κόσμου. Βλέπουμε τι είναι καλύτερο για το μέλλον της χώρας. Δεν βλέπουμε άλλο δρόμο. Δεν ξέρουμε και δεν μπορούμε να εικάζουμε τι θα κάνει η επόμενη ελληνική κυβέρνηση. Ξέρουμε όμως ότι αυτή είναι μια συμφωνία που την περιμέναμε εδώ και 25 χρόνια και οι μεγάλες αλλαγές στα Βαλκάνια δεν γίνονται εύκολα», υπογράμμισε, σύμφωνα με την ε/φ, ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.
Παράλληλα, παρέπεμψε σε δηλώσεις του γερμανικού CDU, αδελφού κόμματος του VMRO-DPMNE, ότι το VMRO-DPMNE θα πρέπει να αποδεχτεί την Συμφωνία των Πρεσπών διότι είναι προς το συμφέρον της χώρας. Ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ τόνισε στην ε/φ ότι εναλλακτικό σχέδιο για την πΓΔΜ δεν υπάρχει και ότι η επιτευχθείσα Συμφωνία είναι η καλύτερη που υπάρχει στο τραπέζι, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι όλοι οι πολιτικοί παράγοντες στην χώρα θα διακρίνουν την ευκαιρία. «Πράγματι, τα πράγματα έχουν ή τώρα ή ποτέ», επισήμανε, σύμφωνα με την ανταπόκριση, ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.
Ακόμα, υπογράμμισε ότι το δημοψήφισμα ήταν συμβουλευτικού χαρακτήρα και ότι δεν είναι αυτό που αποτελεί μέρος της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά οι συνταγματικές αλλαγές. «Δεν θα σταματήσουμε σε αυτό το σημείο, διότι συνεχίζουμε να βλέπουμε πιθανότητες η Συμφωνία να εφαρμοστεί. Οι προενταξιακές διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν», ανέφερε, σύμφωνα με την ανταπόκριση, ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ και προανήγγειλε ότι στις 18 και 19 Οκτωβρίου εμπειρογνώμονες από αρκετά Υπουργεία της πΓΔΜ θα μεταβούν στις Βρυξέλλες, όπου θα έχουν διήμερες εντατικές διαπραγματεύσεις σε τρεις τομείς: κράτους δικαίου, μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ασφάλειας και μεταρρυθμίσεις στον τομέα της άμυνας. Ερωτηθείς μέχρι πότε το ΝΑΤΟ θα περιμένει την πΓΔΜ να εφαρμόσει την Συμφωνία για το θέμα του ονόματος, ο υψηλόβαθμος εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, αναφέρει η ανταπόκριση, απάντησε «έως ότου διαρκεί η πολιτική διαδικασία στα Σκόπια». «Πρέπει να παραδεχτούμε ότι δυνάμεις στην χώρα άσκησαν πιέσεις για μποϋκοτάζ. Το VMRO-DPMNE στήριξε σαφώς το μποϋκοτάζ. Θα περιμένουμε όσο η Αθήνα και τα Σκόπια λένε ότι η Συμφωνία είναι έγκυρη και ζωντανή. Εάν, όμως, πουν πως δεν μπορούν περαιτέρω, θα πρέπει να σκεφτούμε για τα επόμενα βήματα», δήλωσε ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ στην “NEZAVISEN”.