Ο βιασμός και η άγρια δολοφονία της βουλγάρας δημοσιογράφου Victoria Marinova το περασμένο Σάββατο στη γενέτειρά της Ρούσε έχει προκαλέσει πλήθος διεθνών αντιδράσεων. Μέχρι στιγμής ωστόσο δεν έχει αποσαφηνιστεί αν πρόκειται για σεξουαλικό ή ενδεχομένως και πολιτικό έγκλημα. Στην τηλεοπτική της εκπομπή «Detektor», που μεταδιδόταν σε τοπικό τηλεοπτικό πρόγραμμα, η 30χρονη δημοσιογράφος είχε αποκαλύψει από κοινού με βούλγαρους και ρουμάνους δημοσιογράφους μια άγνωστη περίπτωση κατάχρησης ευρωπαϊκών κονδυλίων στη Βουλγαρία.
Παρά το γεγονός ότι τα κίνητρα της δολοφονίας παραμένουν άγνωστα ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης τόνισε ότι «η ελευθερία του Τύπου είναι θεμελιώδες δικαίωμα κάθε δημοκρατικής κοινωνίας». Σε παρόμοιο κλίμα και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του προέδρου της Κομισιόν: «Είναι απαραίτητο όλες οι χώρες-μέλη να εγγυηθούν την ασφάλεια των δημοσιογράφων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει από τις βουλγαρικές αρχές μια γρήγορη και σε βάθος έρευνα».
Ο ειδικός Μέσων Ενημέρωσης και επικεφαλής του παραρτήματος του γερμανικού πολιτικού ιδρύματος Φρίντριχ Νάουμαν στη Σόφια Ντάνιελ Κάντικ, μίλησε στην DW για την κατάσταση της ελευθεροτυπίας στη Βουλγαρία: «Δεν γνωρίζουμε ακόμα τι ακριβώς έγινε. Είναι ωστόσο άξιο απορίας για ποιο λόγο η κοινωνία των πολιτών στη Βουλγαρία δεν δείχνει να έχει αμφιβολίες ότι επρόκειτο μια δολοφονία με πολιτικά κίνητρα. Ακόμα κι αν αποδειχτεί ότι ήταν τελικά σεξουαλικό έγκλημα θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι λόγω της τραγικής κατάστασης, στην οποία βρίσκεται η ελευθεροτυπία στην Βουλγαρία, οι περισσότεροι θεωρούν δεδομένη μια πολιτική δολοφονία».
«Να ενδιαφερθεί η κοινή γνώμη της ΕΕ για όσα συμβαίνουν στη Βουλγαρία»
Ο γερμανός ειδικός υπενθυμίζει ότι η Βουλγαρία βρίσκεται στην 111η θέση στην κατάταξη για την ελευθεροτυπία. Η Βουλγαρία δεν βρίσκεται μόνο στην τελευταία θέση στην ΕΕ, αλλά και στα Βαλκάνια, υπογραμμίζει: «Στα χαρτιά υπάρχουν ελεύθερα μέσα ενημέρωσης. Στην πραγματικότητα όμως ελάχιστοι ιδιοκτήτες ελέγχουν την τηλεόραση και το ραδιόφωνο στη Βουλγαρία. Τα μέσα ενημέρωσης χρηματοδοτούνται σε σημαντικό βαθμό με ευρωπαϊκά κονδύλια που κατανέμει το υπουργικό συμβούλιο. Για το λόγο αυτό είναι έντονο το φαινόμενο της αυτολογοκρισίας στα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης. Σε αυτή τη κατάσταση έρχονται να προστεθούν φαινόμενα διαφθοράς και απειλών σε βάρος δημοσιογράφων, ιδίως εκείνων που ασχολούνται με την ερευνητική δημοσιογραφία».
Κατά την άποψη του Ντάνιελ Κάντικ «οι Βρυξέλλες θα έπρεπε να πραγματοποιούν αυστηρούς ελέγχους σε όσα μέσα ενημέρωσης λαμβάνουν χρήματα από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Παράλληλα όλες οι χώρες-μέλη οφείλουν να δηλώσουν ότι τάσσονται χωρίς όρους υπέρ της ελευθεροτυπίας. Έτσι και η Βουλγαρία θα επωμιστεί τις ευθύνες που της αναλογούν. Ίσως όμως το σημαντικότερο είναι να ενδιαφερθεί η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη για όσα συμβαίνουν στη Βουλγαρία. Όχι μόνο για μερικές μέρες, όπως τώρα με τη δολοφονία της δημοσιογράφου, αλλά για όσο διάστημα απαιτείται μέχρι βελτιωθεί η άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα μέσα ενημέρωσης».