Ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος – με πλήρεις γνώσεις για το μεταναστευτικό πρόβλημα – επιβεβαίωσε την Τρίτη μιλώντας στα «ΝΕΑ» τον συναγερμό που έχει σημάνει για τη μαζική άφιξη στα hotspots υπόπτων για συμμετοχή στο ISIS. Και οι οποίοι προέρχονται από τα τελευταία προπύργια του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και στο Ιράκ, αποτελώντας την τελευταία και πιο επικίνδυνη φάση του μεταναστευτικού προβλήματος της περιόδου 2014-2018. Κατάσταση που επιτείνεται από την πρόθεση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων ν’ αφήσουν ανεξέλεγκτα τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο και να εμφανίζεται νέα ροή προσφύγων από τα χερσαία σύνορά μας.
Ο κυβερνητικός αξιωματούχος μίλησε για ένα εξαιρετικά μεγάλο πρόβλημα και μια αλλαγή της ανθρωπογεωγραφίας των προσφύγων. Καθότι τώρα δεν εισέρχονται οικογένειες αμάχων, εκτοπισμένων από τις συγκρούσεις. Εχει διαπιστωθεί μαζική ροή ύποπτων ισλαμιστών η οποία δεν είχε παρατηρηθεί ακόμη τον Σεπτεμβριο του 2015, όταν είχαν φθάσει στη χώρα μας 5-7 μαχητές του ISIS, στο πλαίσιο του ειδικού σχεδίου για τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες. Ομως τώρα οι ύποπτοι δεν φαίνεται να έρχονται με βάση κάποιο νεότερο σχέδιο του σχεδόν διαλυμένου ISIS. Ομως αναχωρούν μαζικά από τις περιοχές τους και με άλλα μέλη των οικογενειών τους, φοβούμενοι αντίποινα για την έμμεση ή άμεση συμμετοχή τους στις θηριωδίες του Ισλαμικού Κράτους, και καταφθάνουν με διάφορους τρόπους στη χώρα μας.
ΟΙ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Σεπτεμβριο του 2017 είχε σημάνει συναγερμός στη Λεωφόρο Κατεχάκη από ειδοποιήσεις αμερικανών αξιωματούχων ότι θα άρχιζε η σταδιακή επιστροφή περίπου 3.000 ευρωπαίων «μαχητών» του ISIS μέσω Ελλάδας, Ιταλίας κι άλλων χωρών, ύστερα από την πτώση της κεντρικής «βάσης» του ISIS στην πόλη Ράκα. Ακολούθησαν κι οι αποχωρήσεις φανατικών ισλαμιστών και από άλλες περιοχές που είχε υπό τον έλεγχο του το ISIS και από τους οποίους πολλοί έσπευσαν προς τη χώρα μας. Ισλαμιστές από τις περιοχές Αλ Καΐμ, Ταλ Αφάρ, Αλ Μαγιαντίν, Ντερ Σορ σε Ιράκ και Συρία που έχουν καταληφθεί από τις συμμαχικές δυνάμεις. Τους τελευταίους μήνες η συνεργασία της ΕΛ.ΑΣ. με το FBI, τη CIA και άλλες διεθνείς υπηρεσίες, όπως η Interpol και Εuropol, έχει οδηγήσει στον εντοπισμό περίπου 120 ύποπτων «μαχητών» του ISIS, κυρίως στο κέντρο προσφύγων στη Μόρια. Το ζήτημα για τις ελληνικές και ξένες υπηρεσίες είναι ότι πολλά από αυτά τα άτομα δεν είναι καταγεγραμμένα στη διεθνή βάση των 5.000 περίπου «μαχητών» του ISIS, αλλά αποτελούν μια οπισθοφυλακή του Ισλαμικού Κράτους και άτομα με δευτερεύοντα ρόλο αλλά και αγνώστων προθέσεων. Ο εντοπισμός του γίνεται από τις συνεντεύξεις που δίνουν οι μετανάστες στα κέντρα προσφύγων, από εξέταση των κινητών τους, από τον έλεγχο αποτυπωμάτων αλλά και από μαρτυρίες άλλων μεταναστών που ζούσαν στις περιοχές τους. Μάλιστα, προ μερικών ημερών σημειώθηκαν περιστατικά επιθέσεων αλλοδαπών κατά υπαλλήλων ή μελών ΜΚΟ που κινούνται στη Μόρια. Ο λόγος φέρεται ότι ήταν πως ύποπτοι για συμμετοχή στον ISIS εκτιμούσαν ότι τα θύματα των επιθέσεών τους παρείχαν πληροφορίες για την εμπλοκή τους σε ενέργειες του Ισλαμικού Κράτους. Αξιωματούχος της Λεωφόρου Κατεχάκη ανέφερε στην εφημερίδα μας ότι «είναι αφελές να πιστεύει κανείς ότι δεν γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος στα hotspots για να εντοπιστούν ύποπτα ατομα για συμμετοχή στις αγριότητες του ISIS. Υπάρχουν τα “ραντάρ” μας παντού. Υπάρχει πράγματι σημαντικό πρόβλημα και διαρκής συνεργασία με ξένες υπηρεσίες και κυρίως από τις ΗΠΑ, που έχουν το γενικό πρόσταγμα σε τέτοιου είδους θέματα. Πολλοί εκ των υπόπτων επαναπροωθούνται στην Τουρκία και σε χώρες της Μέσης Ανατολής ύστερα και από σειρά συνεννοήσεων αρμοδίων υπηρεσιών».
Πάντως, όπως αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ, η παρουσία φανατικών ισλαμιστών και άλλων σκληροπυρηνικών στοιχείων στα hotspots, σε συνδυασμό με τη «στασιμότητα» χιλιάδων προσφύγων, φαίνεται να έχει οδηγήσει και σε έξαρση της εγκληματικότητας στα hotspots και στις γύρω περιοχές. Τα περισσότερα αδικήματα στη Μόρια παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 30%-40% τους τελευταίους μήνες.